Лікувальні властивості кураги — «золотого» сухофрукта
Здрастуйте, дорогі читачі. Всі ми з нетерпінням чекаємо літа, щоб насолодитися соковитими плодами, що дарує нам сама природа. Але, на жаль, сезон проходить, а разом з ним зникають і свіжі фрукти, тому доводиться задовольнятися лише консервацією. А особливо швидко проходить «абрикосовий сезон», адже ці сонячні плоди як дозрівають раптово, так і пропадають. Ці фрукти відносяться до швидкопсувних, з-за своєї водянистості, тому можна і зовсім не встигнути наїсться ними вдосталь. Та й справа тут зовсім не в смаку, хоча багато хто напевно не погодяться з цим висловлюванням, але головну роль відіграють вітаміни, які містяться в плодах. Під час підготовки консервації, всі потрібні вітаміни втрачаються з-за термічної обробки, якій піддаються плоди. Виникає питання про те, як же їсти абрикос круглий рік, і одночасно насичувати свій організм вітамінами, які він містить? Відповідь проста — висушити абрикос.
Секрет сушених абрикосових плодів в особливій технології висушування. Звичайно, якщо ви просто розкладіть шматочки абрикоса під сонячними променями, як робили наші бабусі, вам навряд чи захочеться їсти ці «кам'яні» шматочки сушіння.
Тому ми визначимося, як саме проводиться сушка плодів, і якими корисними властивостями володіє готовий продукт. А також дізнаємося, як саме можуть нашкодити такі сухофрукти, і кому їх вживання категорично заборонено.
Сушений абрикос — користь, чим він корисний?
Всі пам'ятають цей дивний аромат свіжого абрикоса, який так і манить, «харчуючись» сонячними променями.
{reklama}Але, крім смакових якостей, такий фрукт несе величезну користь для організму у вигляді вітамінів і мікроелементів, які в ньому містяться.
Такий сонячний фрукт заряджає енергією, і додає сил навіть після важкого робочого дня. Завдяки можливості їсти сушений абрикос в будь-який час року, ми можемо підтримувати свій імунітет навіть взимку.
Так називаємося «курага» послужить живильним перекусом навіть для дівчат, які стежать за своєю фігурою, це при тому, що курага вважається солодкістю.
Енергетична цінність на 100 р. такого сушеного фрукта становить всього 44 ккал.
Тому можна сміливо ум'яти дюжину солодких часточок за раз, не боячись поправитися. Цікаво, що, не дивлячись на свою невелику калорійність, вони дають досить багато енергії, і зараз ми розберемося чому.
вся справа в тому, що складові цього продукту відносяться до легкозасвоюваним вуглеводам, які поділяються на фруктозу і сахарозу.
Завдяки цьому, відчуття ситості настає досить швидко, що дозволяє вгамувати раптовий напад голоду.
Насичення відбулося, а значить, млявість на тлі голоду швидко змінюється на бадьорість та енергійність.
У плодах містяться грубі волокна, які дають легкий проносний ефект, завдяки якому можна контролювати роботу кишечника.
Таким чином, обмін речовин прискорюється, а значить, токсини виводяться з організму в потрібний час.
Люди, що страждають запорами, для підтримки нормальної роботи кишечника, можуть вживати жменю таких сухофруктів хоча б один раз в день, і результат не змусить себе чекати.
А тепер ознайомимося з корисними елементами, які містяться в куразі, а також визначимося, як саме вони діють на ті, чи інші системи організму:
- З'єднання калію і магнію підтримує нормальний кровообіг шляхом зміцнення стінок судин, а також розвитку їх гнучкості. В сумі ці два елементи надають розріджує дію, завдяки чому щільність крові зменшується, а отже, знижується ймовірність утворення тромбів. Якщо циркуляція крові проводиться без порушень, то і серцевий м'яз працює без збоїв, що підвищує термін її експлуатації. Тому людям, що мають проблеми з серцево-судинною системою, слід вживати абрикоси в будь-якому вигляді, бажано круглий рік.
- Сукупність заліза та йоду дозволяють налагодити роботу окремих систем. Залізо сприяє утворенню достатньої кількості кров'яних тіл, що допоможе в боротьбі з недокрів'ям. А ось йод, як відомо, буде корисний при деяких захворюваннях щитовидної залози. Звичайно, все залежить від виду захворювання, адже при надлишку йоду в організмі, такий фрукт взагалі слід виключити.
- Завдяки високому вмісту бета-каротину, абрикосові плоди мають антиоксидантний ефект. Всі про це чули, але ніхто точно не знає, як воно працює. Цей елемент здатний уберегти організм від ракових захворювань, шляхом запобігання перетворення здорових клітин у злоякісні. Природно, одним прийомом абрикосів тут не обійтися, тому краще вживати його щодня, але невеликими порціями, роблячи перерви, час від часу. Якщо клітини залишаються здоровими, значить вони поповнюються усіма потрібними елементами для підтримки такого стану. Таким чином, процес старіння організму значно сповільнюється.
- Ну куди ж без вітаміну С? Він присутній у складі будь-якого фрукта, питання лише в його процентному вмісті. Ми можемо визначити, наскільки фрукт насичений таким вітаміном за смаком. Відповідно, чим кисліше плід, тим більше в ньому аскорбінової кислоти. Насправді, він відповідає за багато функцій організму, але й найбільшу користь він надає нашій імунній системі. Тому, якщо не хочете хворіти взимку, то їжте курагу навіть коли за вікном завірюха.
- Вітамін Е сприяє розширенню судин, і регулює роботу нервової системи. Також є головним регенеруючою засобом тканин організму, а отже, завдяки цьому вітаміну клітини організму поступово оновлюються.
Що ж стосується протипоказань, то найбільш важливе питання полягає у високому вмісті цукру. Як і всі сухофрукти, курага вважається солодкістю.
Чому ж у ній так багато сахарози? Справа в тому, що в процесі сушіння більша частина вологи зникає, а значить, процентне співвідношення рідини і сахарози змінюється. Ось чому висушений абрикос здається набагато солодше свіжого.
Так от, при цукровому діабеті забороняється вживати навіть свіжі абрикоси, не кажучи вже про куразі. Так як це може призвести до підвищення рівня цукру в крові, що може призвести до небажаних наслідків.
Кислота, що міститься в плодах, може згубно позначатися на роботі травної системи, в разі наявності захворювання одного з її органів.
Тому якщо кислотність вашого шлунка підвищена, або ви страждаєте панкреатитом, то абрикос точно не принесе вам ніякої користі.
Секрети сушіння абрикосових плодів та їх види
- Пам'ятаєте, як наші бабусі з непошкоджених плодів заготовляли консервацію, а биті відправляли сушитися.
А сушка ця далеко не схожа на ту, яку ми звикли бачити на магазинних полицях. Плоди настільки «висихали» на пекучому сонці, що розкусити їх було просто неможливо, так як у них не залишалося абсолютно ніякої вологи.
Такий продукт міг піти тільки на приготування зимового компоту з різних видів сушіння. Але яка тут користь?
Зараз же фахівцями було розроблено обладнання для сушіння, робота якого спрямована на збереження певного відсотка вологи і корисних речовин, які раніше втрачалися із-за неправильної технології.
Звичайно, якщо волога залишається в будь-якому органічному речовині, то незабаром воно може зіпсуватися.
Тому тут не обійтися без спеціальних речовин, які спрямовані на продовження терміну придатності продукту. Вони не несуть ніякої шкоди для організму, а лише допомагають сушінні не зіпсуватися раніше часу.
Види в'яленого абрикоса, які мають деякі зовнішні відмінності:
— кайса — таку назву отримав цільний плід, кісточка якого попередньо видаляється;
— курага — це слово, мабуть, у кожного на слуху, так як саме цей вид є найбільш популярним у нашому регіоні; це ті ж абрикосові плоди, тільки розділені на половинки;
урюк — не кожен сорт абрикоса підійде для такого виду сушіння, адже це цільний плід, всередині якого кісточка; як відомо, деякі кісточки є небезпечними для здоров'я людини;
Сам процес сушіння не є складним, так як він практично не контролюється людиною. А ось що стосується етапу збору врожаю, і його ретельного відбору, то тут потрібно всі сили і увагу людини.
Відбираються тільки стиглі плоди, без будь-яких ушкоджень, щоб не допустити поширення гнилі на здорові плоди.
Розглянемо звичний для нас вигляд сушеного абрикоса — курагу. Для того, щоб отримати якісний продукт, кожен плід необхідно розділити на дві частини, по видимому «шва», який проходить уздовж фрукта.
Кісточка видаляється, а готові часточки опускаються в киплячу воду на кілька хвилин. За такий короткий час вони навіть не встигають проваритися, а значить, всі корисні речовини зберігаються. Робиться це для усунення мікробів, з-за яких готова курага може зіпсуватися.
Переходимо безпосередньо до просушуванню плодів, які попередньо з'єднуються і розкладаються вручну на спеціальну поверхню.
Поміщається все це в термостат, де плоди продуваються теплими хвилями повітря, завдяки чому і підсушуються.
Саме так вони зберігають свою м'якість. «Готується» курага максимум 10 днів, в результаті чого плоди «всихають» в п'ять разів.
Деякі виробники для продовження терміну придатності кураги, обробляють плоди шкідливими хімікатами. Викликає отруєння, що забезпечить тривале проведення часу на лікарняному ліжку. Відрізнити неякісний продукт досить просто — за кольором.
Якщо курага має яскраво-помаранчевий відтінок, то можете навіть не сумніватися, що її обробили спеціальним розчином. А ось натуральний продукт має природний світло-жовтий колір.
Користь «золотого» сухофрукта
Дивно, але сухофрукт має досить багато переваг перед свіжим соковитим фруктом. Вся справа в тому, що концентрація корисних речовин в 100 г сушеного продукту перевищує корисність свіжого абрикоса в кілька разів.
Зайва волога видаляється, а значить, маса плода знижується, таким чином, залишаються тільки цінні елементи.
У зв'язку з тим, що вода видаляється, кураги ми можемо з'їсти набагато більше, ніж свіжого продукту, тому калорійність кураги зростає — 232 ккал на 100 р.
Лікувальні властивості кураги
протягом доби людина може з'їсти не більше 150 р. сушеного абрикоса. Саме в такій кількості в організм надходять необхідні вітаміни та мікроелементи в достатньому обсязі.
Такі сухофрукти можуть виступати як ліками, так і профілактичним засобом при таких захворюваннях:
- Будь-яка ступінь порушення травної системи.
- Збої в роботі серця, а також відхилення у циркуляції крові.
- Неповна робота нирок, при якій сечовина не виводиться з організму.
- Анемія.
- Недолік вітамінного запасу в організмі, котрий послаблює імунітет.
- Запори, в результаті яких не виводяться токсини, з-за чого відправляють організм; це може призвести навіть до алергії.
Якщо вживати курагу щодня, то ризик виникнення інсульту зводиться до мінімуму. Такий продукт зміцнює судини і розріджує кров, завдяки чому серце працює без збоїв.
Лікувальні рецепти з використанням кураги
Для таких рецептів можна використовувати будь-який вид сушеного абрикоса, який доведеться вам до душі.
Але слід пам'ятати, якщо ви все-таки купили яскраво-помаранчеву курагу, то краще замочити її в окропі приблизно на 15 хвилин. За цей час велика частина шкідливих речовин буде усунена.
Отже, перейдемо безпосередньо до рецептів, кожен з яких спрямований на вирішення конкретної проблеми
- Розвиток гнучкості судин. буде Потрібно 5 одиниць кураги, ягоди шипшини і глоду, кожного з яких потрібно всього по столовій ложці. Заливається наша суміш окропом і залишаємо настоюватися на 10 годин. Приймаємо до їжі тричі на день. Курс становить два тижні.
- Зміцнення серцевого м'яза. Беремо 200 г кураги, близько 20 р. родзинок, стільки ж меду, і волоські горіхи (близько 50-ти р.), заправляється вся ця суміш соком одного лимона. Всі інгредієнти подрібнюються, після чого додається мед і лимонний сік. Приймаємо по 2 ложки один раз на день.
- Звільнення від запору. Знадобиться рівну кількість родзинок і кураги — 200 р., а ось волоського горіха і лляних насіння — всього за 100 р., також стане в нагоді трава сени і половина літра меду. Всі складові подрібнюють. Вживають таку смакоту також по столовій ложці до сніданку.
- Вироблення потрібної кількості кров'яних тіл, зміцнення імунітету. Потрібні різні сухофрукти: курага, чорнослив, родзинки, інжир, шипшина. Все це вимочують у воді протягом восьми годин. Пропускаємо через м'ясорубку, і приймаємо готову суміш до чотирьох разів по столовій ложці.
- Зміцнення судин очей. Напевно, самий простий рецепт, але це не робить його менш ефективним. Береться курага і заливається окропом, настоюється близько трьох годин.
- Очищення нирок. Знадобиться 10 одиниць кураги, які потрібно залити літром окропу. Даний настій приймається щодня по 100 мл до сніданку. Плоди також потрібно поступово з'їдати, достатньо однієї часточки в день.
Можна навіть зварити ароматний компот з кураги, якої потрібно близько 300 р., а води, яка наповниться ароматом сухофрукта, приблизно 2,5 літра.
Замість цукру, краще додати кілька ложок меду, так він буде набагато корисніше.
Ядро абрикосової кісточки — користь і шкода
Напевно кожен в дитинстві чекав, коли абрикосові кісточки подсушатся на сонце, щоб добути звідти смачні зерна, які дуже нагадують мигдаль.
Такі ядра можуть стати вишуканим доповненням для багатьох страв, завдяки своєму незвичайному смаку.
Такий продукт вважається достатньо калорійним, адже, за всіма параметрами, його можна вважати горіхом.
Адже він має маслянисту структуру, яка і дає більшу кількість калорій. Отже, енергетична цінність такого «абрикосового горіха» становить 502 ккал.
Олія цього ядра має протизапальну і антисептичну дію. Також воно сприяє зниженню холестерину в крові, і приводить в норму нервову систему. Окрему користь приносить серцевому м'язі, зміцнюючи її.
Завдяки бензальдегиду, який є в складі ядра, вживаючи такий продукт, можна позбутися від болісних болів при подагрі, артриті і артрозі.
Тому якщо їсти по кілька таких «насіння» в день, то можна і зовсім позбутися таких хворобливих відчуттів.
Рецепти з використанням абрикосових ядер
Регулярне вживання таких засобів виліковує певні захворювання:
- Аритмія. Подрібнюємо абрикосові ядра, перетираємо лимони, і додаємо мед. Таку суміш приймають по столовій ложці за півгодини до сніданку. Повторюємо таку процедуру щодня протягом двох тижнів.
- Кашель. Підсмажуємо чверть кілограма ядер, заливаємо водою і проварюємо близько години, після чого додаємо стільки ж волоських горіхів. Потрібно почекати, поки вся рідина випарується. Приймаємо натщесерце двічі в день по чайній ложці.
- Запалення легенів. Ядра слід перетерти в порошок, після чого його потрібно розчинити в теплому молоці. Приймається такий коктейль двічі на день.
Отже, ми ознайомилися з користю абрикосового сухофрукта, а також — про технології його отримання. Виділили хвороби, при яких краще не вживати таку насолоду.
Був запропонований перелік рецептів, які можуть допомогти при певних хворобах. Так що, тепер сушений абрикос — це не просто смачний фрукт, але ще й ліки для позбавлення від багатьох хвороб.