Застосування чорної редьки в народній медицині
26.09.2017 1 224 0

Застосування чорної редьки в народній медицині

Здоров'я
В закладки

Здрастуйте, дорогі читачі. Напевно кожен пам'ятає чорну редьку з дитинства, коли взимку бабуся заставляла їсти овочевий салат, основою якого і був цей незвичайний овоч. А ми з такою неохотою їли цей, на той час ненависний, салат, в надії отримати заслужені солодощі. Але, подорослішавши, ми розуміємо, що дорослі не просто так змушували є редьку, адже вона так корисна для організму, особливо дитячого. З допомогою редьки навіть лікували кашель, підсолодивши її медом, так як сам по собі овоч дає гіркоту. Зараз же ми лікуємо таким же засобом вже своїх дітей, які також не розуміють, навіщо цей гіркий овоч. бЭтот загадковий коренеплід використовується для лікування досить великого спектру захворювань, тому краще відразу запастися їм ще до настання холодів.

Звичайно, редька відома не тільки своїми чудодійними властивостями в лікуванні простудних захворювань, але і багатьох інших, про які ми поговоримо трохи пізніше.

Вона також виступає гідною альтернативою літніх салатів в зимовий час, а значить, вона допоможе підтримувати фігуру навіть в холоди, коли пробіжками особливо не займешся.

Корисні властивості чорної редьки

Склад такого овочу, безсумнівно, багатий багатьма корисними речовинами, які так необхідні для здорового функціонування нашого організму.

  1. Високий вміст складних сполук вуглеводів, завдяки яким ми і не набираємо зайву вагу, а також мінералів, таких як кальцій, магній, фосфор, залізо і калій. Також сам овоч містить в собі високу концентрацію ефірних олій, що сприятливо діють на роботу кишечника.
  1. Вітаміни А, С і групи В. Такий класичний набір вітамінів будь-якого свіжого овоча, чи не правда? Тільки одна аскорбінова кислота говорить про величезну користь у лікуванні та профілактиці простудних захворювань, а також їх можливих ускладнень. Людям, з якими-небудь порушеннями зору дуже стане в нагоді такий овоч на столі, адже вітамін А, який в ньому міститься, що сприяє поліпшенню якості зору, а також запобігає можливим погіршення. Таким чином, відбувається відновлення кровопостачання зорового нерва.

Калорійність чорної редьки на 100 г продукту складає всього 36 ккал.

{reklama}

Звичайно, у всіх представниць жіночої статі вмить загорілися очі, так як це найкращий спосіб зберегти фігуру, і навіть позбавитися від зайвої ваги.

Але це зовсім не означає, що салати з редьки можна їсти тричі на день великими порціями. Як і з будь-яким продуктом, в складі якого переважають будь-які масла, з редькою потрібно бути обережним, адже надмірне її вживання може призвести до розладів шлунково-кишкового тракту.

Лікувальні властивості чорної редьки

Отже, слід розібратися, якими ж лікувальними властивостями володіє цей овоч, і на які системи організму впливає кожне з них.

1. Антисептичну дію

Застосовується при інфекційних захворюваннях, в залежності від ступеня ураження. Усуває бактерії, які, найчастіше, і є джерелом хвороби.

Тому саме редьку радять вживати при захворюваннях дихальних шляхів, а також при всіх видах ангіни.

А завдяки вітаміну С, який ми також отримуємо з цього овоча, наш імунітет «включається» у боротьбу з недугою.

2. Сечогінний ефект

Завдяки такій властивості чорної редьки, наш організм своєчасно позбавляється від надлишкового вмісту сечовини в крові.

Таким чином, кров очищується, а значить, ніщо не перешкоджає її здоровою циркуляції. Також це дієвий спосіб позбавитися від набряків, які викликані зайвою рідиною.

Людям, що страждають різними патологіями нирок, такий засіб допоможе в очищенні крові від сечовини.

3. Жовчогінний ефект

Запобігає можливий застій жовчі в міхурі, шляхом своєчасного виведення з організму.

Це попереджає утворення каменів у жовчному міхурі, які можуть і зовсім вивести з ладу роботу не тільки жовчного міхура, але і самої печінки.

Такий збій може призвести до того, що організм не зможе самостійно виробляти очищення крові, з-за чого почнеться негайне його отруєння.

4. Болезаспокійливу дію

Знімає біль незалежно від її причини, а також усуває саму причину болю, завдяки своєму багатому складу.

5. Відхаркувальну дію

Завдяки масел, що містяться в складі редьки, відбувається обволікання мокротиння, які ніяк не виводяться з бронхів хворого.

Адже мокротиння — це і є головний провокатор кашлю, а значить, усунувши його, ми позбавляємося і від самого кашлю.

6. Виведення шлаків з організму

Завдяки клітковині, яка дає невеликий проносний ефект, а також ефірним маслам, нормалізує скорочення кишечника, виводиться весь «сміття» з організму. Особливо рекомендується людям, що страждають запорами.

7. Сприяє очищенню судин

Мова йде про зниження рівня холестерину, який, прилипаючи до стінок судин, порушує кровообіг, що може призвести до збоїв в роботі деяких систем.

А відбувається це завдяки високому вмісту аскорбінової кислоти, яка є головним ворогом холестерину.

8. Пробуджує апетит

Редька сприяє швидкому виробленню шлункового соку, з-за чого, власне, ми і відчуваємо голод.

Чорна редька — застосування чудо-овоча в народній медицині

Редьку можна вживати як у вигляді салату в якості профілактики, так і в інших формах для лікування вже наявної хвороби.

Деякі звикли з дитинства їсти салат з редьки мало не кожен день, навіть не замислюючись про те, яку велику користь вона приносить.

Так, можна підтримувати свій імунітет цілий рік, і не боятися заразитися грипом в холодну пору року.

Завдяки такому широкому спектру лікувальних властивостей редьки, практично всі функції організму працюють як годинник.

Адже коли відбувається збій хоча б в одній із систем, то це позначається як на інших функціях, так і на всьому організмі в цілому.

Такий простий овоч як редька здатний нормалізувати роботу кожної системи, завдяки чому і досягається внутрішня гармонія.

При яких захворюваннях застосовується

Ми вже трохи безпосередньо ознайомилися з властивостями такої рослини як редька, а тепер визначимо, при яких недугах її слід вживати, і в якому вигляді. Виділимо основні рецепти для кожного з захворювань.

Збої в роботі травної системи

Завдяки клітковині, яка міститься в ньому, відбувається своєчасне очищення кишечника, що допомагає йому позбутися від залишків неперетравленої їжі.

Адже затримка в організмі таких речовин, які з закінченням невеликої кількості часу, стають токсичними, можуть призвести до отруєння організму.

Якщо проблема запору має місце у вашому житті, то слід включити в свій раціон прості салати з редьки, рецепти яких ми розглянемо трохи пізніше.

Як відомо, будь-які масла стимулюють скорочення стінок кишечника, що сприяє переміщенню відходів за нього.

Іноді, при частих запорах, радять приймати по столовій ложці будь-якого олії натще. Так навіщо ж мучити себе такою неприємною процедурою?

Якщо можна просто з'їсти порцію свіжого салату з редьки, у складі якого вже є масла, плюс ще і клітковина, яка тільки допоможе вивести непотрібні речовини з організму.

Редька при кашлі і хворобах дихальних шляхів — рецепти

Цей овоч сприяє виведенню мокротиння при мокрому кашлі, і чинить обволікаючу дію при сухому.

Крім того, він усуває інші симптоми простудного захворювання. Існує кілька рецептів, які зможуть полегшити загальний стан організму при таких запальних процесах. Найважливіше знати, як приготувати чорну редьку з медом будинку.

  1. Редька з медом. Для приготування знадобиться простий сік чорної редьки з додаванням меду. Пропорції можуть змінюватись в залежності від ваших особистих переваг, але дозування для всіх одна і та ж: одну столову ложку готового засоби необхідно приймати за півгодини до їди тричі на день.
  1. Цільний коренеплід з медом всередині. Це, напевно, один з найбільш популярних рецептів, завдяки своєму привабливому зовнішньому вигляду.

Отже, нам знадобиться цілісна редька ідеальної форми. Постарайтеся знайти редьку з рівною нижньою частиною для того, щоб її вміст не витекло в разі нестійкості «овочевий посудини».

Зрізаємо «кришку» з вже вимитої редьки і вирізаємо серцевину, яку ми наповнимо пахучим медом, після чого закриваємо її знову.

Надто просто, думаєте? Але справа в тому, що треба залишити «закритий овоч» на якийсь час для того, щоб сік, який виділиться за цей час встиг дістатися до меду.

Приймається такий «редьковый» мед по столовій ложці один раз на день. Чорна редька з медом — відмінно справляється з кашлем та болем у горлі.

Захворювання серцево-судинної системи

Кислота, що міститься в редьці, сприяє розрідженню тромбів, а також холестеринових пробок, завдяки чому нормалізується кровообіг.

В якості профілактики рекомендують приймати по дві столові ложки такого соку тричі на день. Якщо смак самого соку не викликає у вас захоплення, то можна додати трохи меду, щоб якось пом'якшити гіркоту.

Редька для запобігання утворення каменів у жовчному міхурі

Овоч буде корисний тільки у разі відсутності каменів. Таких чудес не буває, щоб сік якогось овоча розчинив камінь. Смішно звучить, чи не правда? Навпаки, таке лікування може призвести до неприємних наслідків.

При вживанні такого засобу камені тільки почнуть ворушитися, в ході чого протока заб'ється, а значить, позапланової операції вам не уникнути.

Чим же корисна редька при захворюваннях суглобів?

Завдяки своїм болезаспокійливим властивостям, редька допоможе зняти біль при черговому загостренні артриту або артрозу.

Необхідно овоч натерти на тертці для того, щоб виступив сік. Готову кашку загортаємо в марлю і прикладаємо до хворого суглоба.

Звичайно, такий засіб не зупинить руйнівні процеси в суглобах, але все ж хоч якось полегшить загальний стан.

Шкоду і протипоказання чорної редьки

Не дивлячись на досить великий список переваг цього лікарського овоча, все ж він має свої протипоказання, нехтувати якими краще не варто.

Чорна редька категорично забороняється при таких захворюваннях:

Виразка шлунка і дванадцятипалої кишки. Кислота, яка міститься в ньому, може тільки посилити проблему;

Коліт. Під час запалення у товстому кишечнику, його стінки і так роздратовані, а зайвий проносний ефект тільки посилить спазми;

Індивідуальна непереносимість. Частіше зустрічається алергія саме на якусь одну складову овоча;

Гастрит. При підвищеній кислотності взагалі заборонені будь-які свіжі продукти, так як вони містять у собі якийсь відсоток кислоти;

Гострий панкреатит. При запаленні підшлункової залози такий продукт може виявитися складним для перетравлення;

Подагра. Додаткова кислота в організмі тільки зміцнить запальний процес, а отже, біль стане ще нестерпнішим;

Запальні процеси печінки і нирок. Кислота може лише дратувати стінки органів, із-за чого хвороба буде тільки прогресувати.

Краще не випробовувати долю, і не вживати чорну редьку, якщо ви страждаєте хоча б одним з цих захворювань.

Рецепти корисних салатів з чорною редькою

Розглянемо два різних варіанти приготування салату з редьки, які відрізняються, власне, додатковими інгредієнтами. Таким чином, вони поділяються на зимовий і літній.

  1. Салат на основі чорної редьки з додаванням зеленого горошку. Для приготування такого салату обов'язково знадобиться свіжа зелень, тому приготування такого салату буде актуально тільки в теплу пору року.

послужить Основою, звичайно ж, сама редька, якій знадобиться 400 г, а ось горошку буде достатньо 240 г (одна жерстяна банка).

В якості зелені використовуємо петрушку і зелений лук. Редька натирається на крупній тертці, а все інше — дрібно нарізається. Салат заправляється олією.

  1. Сметанний салат з чорною редькою. Всі інгредієнти даного салату доступні в будь-який час року, тому цей салат ми назвемо зимовим. І, до речі, саме з цієї причини він буде калорійніше попереднього.

Знадобиться стільки ж коренеплоду, як і для попереднього салату — 400 р. Кормі того, потрібно ріпчасту цибулю (50 г), одна морква середніх розмірів, а також три варених яйця.

Саму редьку і моркву натираємо на тертці, інші ж компоненти просто нарізаємо. Заправляється все це справа сметаною, після чого додаємо сіль за смаком.

Обидва салату виявляться корисними незалежно від пори року, адже основа кожного з них — чорна редька.

Як прибрати гіркоту з чорної редьки

Існує кілька варіантів позбавлення від гіркоти у цього овоча. Деякі радять просто промити натертий овоч у воді, або навіть обдати окропом.

Але ж в тому, і в іншому випадку сік буде видалений, а значить, і лікувальні властивості разом з ним. В результаті ви просто отримаєте даремний тертий овоч.

насправді, все простіше, ніж ви думаєте. Досить просто додати до вже натертий овоч трохи лимонного соку або навіть кілька крапель оцту, і гіркота зникне.

Таким чином, кислота обох продуктів нейтралізує гіркий присмак редьки, завдяки чому ви зможете отримувати всі корисні речовини без будь-яких перешкод.

Ми розглядали корисні і лікувальні властивості овоча — редька, а також, про хвороби, які він здатний подолати. Також ми ознайомилися з протипоказаннями, при яких вживання такого продукту, як редька, суворо заборонено.

Ми визначилися, що вживати салати з редьки можна, незалежно від пори року. Таке блюдо завжди порадує вас своєю свіжістю і соковитістю.

Але, слід пам'ятати про те, що кожен продукт повинен вживатися в міру, щоб не нажити собі нові хвороби.

Комментарии (0)
Додати коментар
Чай для схуднення
Чай для схуднення
Чай для схуднення
27.04.15 Краса та стиль
Чай для схуднення - Це трав'яний напій, застосування якого сприяє зниженню ваги. В збір, як правило, входять такі рослини, які іменуються сечогінними або проносними.
Очищення кишечника народними засобами
Про очищення кишечника народними засобами ходить багато різних розмов. Одні кажуть, що цю процедуру необхідно проводити регулярно, хоча б один раз на тиждень, інші