Які корисні властивості речовини і зберігає в собі виноград
10.09.2017 708 0

Які корисні властивості речовини і зберігає в собі виноград

Здоров'я
В закладки

Здрастуйте, дорогі читачі. Багато хто з нас, напевно, кожен рік чекають серпень, і не тільки тому, що це — останній місяць літньої спеки. Цей місяць ще й багатий на врожай винограду різних сортів. Кожен знає, що за літо потрібно як слід «підготувати свій організм до холодів. Підготовка ж ця полягає в тому, що потрібно якомога більше з'їсти свіжих фруктів і овочів, які поповнять наш імунітет потрібними вітамінами. Завдання це досить складна, адже якщо й з'являються свіжі «продукти природи», то все і відразу, тому наїсться і всього вдосталь іноді не вистачає сил, хоча і величезне бажання. Виноград отримав свою популярність більше у вигляді ароматного алкогольного напою, ніж як ягода.

Вино ще з давніх часів вважалося напоєм богів, і не тому, що туманило розум і розслабляло тіло. Воно додавало сил і мужності воїнів, а прості робітники отримували запас енергії з кожним ковтком.

Відповідно, якщо вино дає такий енергетичний заряд, а значить здоров'я, то сама ягода в свіжому вигляді здатна збагатити організм всіма необхідними корисними речовинами.

Досить часто, ми насолоджуємося лише смаком винограду, навіть не підозрюючи, наскільки корисною вона є для нашого здоров'я.

Які корисні речовини зберігає в собі виноград — склад

Склад винограду настільки багатий різними вітамінами і мікроелементами, що перерахувати всі, напевно, і не вдасться.

Виноградна ягода багата вітамінами групи В, а також А, Н, К, Р, ну і звичайно ж аскорбіновою кислотою, яка є головною складовою всіх літніх фруктів.

{reklama}

Кажучи, про мікроелементах, слід виділити залізо, кальцій, фосфор, цинк і фтор. Також в ньому є фітостерини — речовини, що запобігають розвиток ракових пухлин.

Ми виділили лише найбільш важливі і відомі нам складові, а насправді, в його складі налічується більше двохсот речовин, які є корисними для організму людини.

Причому, ми говоримо не тільки про самих ягодах, але ще і про кісточках всередині них, про листках, і навіть про стеблі рослини. Тому способів лікування таким рослиною як виноград буде досить багато.

Напевно, кожен продукт несе в собі корисні якості, так і шкідливі. Не може бути все так добре, як здається на перший погляд. Далі ми поговоримо про шкоду цих сонячних ягід, і про те, кому протипоказані такі сонячні ягоди — виноград. Але, перш за все, поговоримо все-таки про хороше. Чим же корисний виноград? Який вплив винограду на окремі системи організму.

Від виноградного куща неможливо відійти, коли грона вже поспіли. Тому не варто зупиняти процес «знищення» плодів, адже вони так корисні для нас, а виноградний сезон триває не так довго, як хотілося б.

А отже, потрібно встигнути поповнити власні вітамінні запаси для того, щоб стати здоровішим.

Чим же так корисний виноград — користь і корисні властивості

Виноград має ряд корисних властивостей і «несе» величезну користь для організму, тепер про все докладніше.

  1. Аскорбінова кислота, він же вітамін С. Пам'ятайте кислу шкірку, яку напевно кожен намагається викидати? Так ось саме вона багата цим вітаміном, а без нього, як відомо, наш імунітет швидко здасться і перестане виконувати свої прямі обов'язки. Тому не беріть гріх на душу, а їжте все, що дає нам природа.
  1. Завдяки тій же аскорбінової та інших кислот, виноград здатний розріджувати кров. Отже, низька щільність крові не дає утворювати тромбам, які надалі можуть стати причиною інсультів.
  1. Вітаміни, які містяться в плодах винограду, не тільки розширюють стінки судин, але і зміцнюють їх. Завдяки цьому нормалізується кровообіг, і всі корисні речовини успішно поставляються кожному органу.
  1. Саме сік винограду може позбавити вас від болісних головних болів, навіть — від найсильніших. Якщо регулярно приймати певну дозу соку щоранку, то день буде проходити без проблем.
  1. Регулює концентрацію холестерину в крові, завдяки чому закупорка судин виключається, а значить, кров циркулює без перешкод.
  1. Виноградний сік відомий своїм проносним ефектом. Тому його рекомендується застосовувати при постійних запорах, адже це безпечний засіб, не викликає звикання. Вся справа в целюлозі і органічних кислотах, які в ньому містяться.
  1. Незважаючи на свою невисоку калорійність, дає колосальний заряд енергії. Тому його радять вживати вранці, якщо ви відчуваєте помітну слабкість, а треба йти на роботу. Тут краще всього випити півсклянки виноградного соку на сніданок.
  1. Виноград сприяє зниженню кислоти в організмі, в тому числі і сечової. Тому це може значно полегшити роботу нирок, особливо якщо їх робота не є повною за якихось причин. Навіть якщо сечовина вчасно не виводиться з організму, елементи нашого рослини допоможуть нейтралізувати її згубну дію на інші органи.
  1. Виноград є одним з найбільш відомих засобів, які спрямовані на запобігання раку. А у випадку його виникнення, він уповільнює зростання вже існуючої пухлини. Тут найбільш ефективним буде саме сік винограду, так як в ньому сконцентровані виключно корисні речовини.
  1. Мало хто знає, але виноград сприяє зниженню артеріального тиску. Тому, якщо підвищений тиск — проблема номер один, то можете сміливо спустошувати грона, залишаючи одні лише кисті. Але для людей, що страждають хронічною втомою, і, відповідно, низьким тиском, то з вживанням винограду краще бути обережним.
  1. Сам по собі виноград виводить воду з організму різними шляхами. Він одночасно є проносним, сечогінним, і навіть потогінним засобом. Як часто кажуть «одне іншому не заважає» — до складових винограду точно не підходить. Тут як раз одне іншому заважає, ще й як. Якщо при деяких захворюваннях дихальних шляхів пропотіти було б непогано, то зневоднення організму у вигляді діареї тут буде точно недоречно. Тому при серйозних захворюваннях краще не вживати виноградний сік в нерозумних кількостях.

Калорійність виноградної ягоди

Ми вже знаємо, що виноград є справжнім джерелом енергії, але цікаво, що калорійність на 100 р. становить всього 63 ккал.

Звичайно, в залежності від сорту, ця цифра може змінюватись як в одну, то в іншу сторону, але різниця буде незначною.

У любителів дієт вже напевно загорілися очі, але не варто так поспішати. Мінус винограду таїться в його завищеному гликимическом індексі.

А це означає, що він стимулює вироблення шлункового соку, а значить, ваш апетит зросте. Звичайно, якщо «з'їсти» пару кистей за раз, ви з упевненістю скажете, що наїлися.

Так, безсумнівно, з'явиться тимчасове відчуття ситості, але вже через півгодини у вас прокинеться звірячий апетит. Чому ж така несправедливість?

Так, тому що, по суті, ви просто напилися виноградного соку, який і заповнив ваш шлунок.

Тому після винограду будьте готові до чергового прийому їжі, і краще усвідомлено контролювати її кількість. Тому що все може закінчитися парою зайвих кілограм, за які ваші улюблені вузькі джинси будуть припадати пилом у шафі до наступної дієти.

З користю розібралися, а тепер саме час ознайомитися з зворотною стороною медалі винограду. Поговоримо про шкоду, яку можуть принести такі невинні, на перший погляд, ягоди.

Яку шкоду може принести виноград

Звичайно, позитивних сторін у нього більше, ніж негативних, але, вони, все ж, є. Високий вміст цукру є проблемою номер один, тому людям, страждаючим цукровим діабетом така смакота категорично забороняється.

При ожирінні людям також не радять їсти виноград, але тут все залежить від кількості з'їденого. Хоча люди, які страждають ожирінням, мають не тільки великим запасом жирової тканини, але ще й таким же апетитом.

Тому замість бажаного схуднення, така людина отримає чергову дозу цукру плюс звірячий апетит.

Під час прийому препаратів для розрідження крові, краще не захоплюватися виноградом. З-за нього дія препарату може ослабнути, причиною чого може стати утворення тромбу.

Звичайно, тут потрібно ще попрацювати, щоб досягти такого результату. З'їсти винограду доведеться чимало, тому це рідкісний випадок.

Протипоказання до вживання винограду

Їсти виноград без сумнівів можуть лише ті особи, які не страждають такими захворюваннями:

  1. Цукровий діабет, будь-які фрукти, які містять сахарозу, можуть згубно позначатися на здоров'ї діабетика.
  2. Ожиріння, якщо вживати його в розумних кількостях, то така терапія може навіть сприяти схудненню, але не варто «знищувати» виноград кілограмами.
  3. Виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, кислота, що міститься в ягоді, тільки посилить проблему виразкової хвороби.
  4. Алергічні реакції як на сам виноград, так і на інші продукти; адже такий ягідний сік призводить до зневоднення організму, що тільки погіршить загальний стан організму.

Не дивлячись на користь шкоду від винограду теж є, тому враховуйте і протипоказання перед вживанням.

Сортове розмаїття винограду — найбільш корисні види

В залежності від пігменту, який є джерелом кольору того чи іншого сорту, кожен з них має свої певні плюси.

наприклад, тільки в білому винограді міститься настільки високий відсоток заліза, який і несе в собі заряд енергії.

Тому після важкого робочого дня краще з'їсти гроно ароматного винограду, і ви відразу відчуєте, як втома покине вас.

Темний виноград регулює рівень заліза в крові, а точніше знижує його, завдяки чому ризик появи серцевих захворювань значно зменшується.

Він також зміцнює стінки судин, а значить, до них повертається втрачена еластичність.

Саме цей вид вживається в якості профілактики ракових захворювань.

Що ж стосується червоного винограду, то він може похвалитися своїми антибактеріальними властивостями, завдяки яким жодна інфекція не зможе проникнути в організм.

Зелений виноград позбавляє від мігрені, а також знижує тиск. Тому якщо є проблема високого тиску, то краще всього з'їсти гроно такого винограду, і проблема вирішена. Краще будь-яких медикаментів.

Плюси і мінуси популярних сортів

Всі ми любимо такий сорт винограду як кишмиш, і всі ми знаємо, за що саме. Вірно, за відсутність докучливих кісточок, яких у кожній виноградині зазвичай більше п'яти одиниць.

Але крім, головного своєї переваги, він ще й відновлює роботу нервової системи, а також приводить у норму обмін речовин.

Якщо ви страждаєте хворобами травної системи, то такий виноград буде вам найкращим ліками.

Його недолік лише у високому вмісті цукру, який неприйнятний при цукровому діабеті.

Ізабелла — сорт винограду, який дбає про «чистоту» внутрішнього середовища нашого організму, тому він і звільняє його від токсинів.

Також сприяє зниженню артеріального тиску, а також регулює склад крові. Але якщо ви страждаєте діабетом чи гастрит, то краще утриматися від такої ягоди.

Виноградні кісточки і їх основні властивості

Часто, поїдаючи виноград, ми позбавляємося від кісточок, але не поспішайте робити це, адже кісточки корисні не менш самої ягоди.

Вони також працюють на користь травної системи, а також зміцнюють серцевий м'яз і судини.

Вони славляться своїм омолоджуючим ефектом. Ефірні олії, отримані з цих кісточок, стануть відмінною основою для домашнього крему.

З користю розібралися, а тепер поговоримо про шкоду, яку вони можуть принести:

  • Вживати такий продукт потрібно з розумом, і в розумних кількостях, адже зловживання може призвести до розладів шлунково-кишкового тракту.
  • Кісточки містять у собі ефірні масла, які можуть спровокувати алергію.

Листя винограду як універсальний засіб

Відвар з виноградного листя здатен вилікувати від захворювань дихальних шляхів, а також від ангіни.

При відкритих травмах, можна прикладати лист до ураженого місця, таким чином, рана швидше затягнеться.

Для лікування захворювань ясен використовуються відвари з таких листів. Таким чином, запалення буде знято, а біль зникає.

Виноградний лист навіть виступає, як альтернатива капустяного, в питанні приготування голубців.

Це ще раз говорить про те, що виноград корисний не тільки як плід, але і як сама рослина.

чи Можна вживати виноград вагітним?

В помірних кількостях, звичайно ж, можна. Виноград нормалізує роботу кишечника, з яким у вагітних часто виникають проблеми у вигляді запору. Але, крім того, він зміцнює імунітет, як мами, так і малюка.

А от якщо жінка в цей період набрала достатньо велика кількість ваги, то виноград краще і зовсім виключити.

Як вибрати якісний виноград

Тут особливих правил немає, тому краще просто помацати грона. Так, саме помацати, так як за зовнішнім виглядом ви навряд чи зрозумієте це виноград свіжий або ні.

Плями на ягодах не повинні збивати вас з пантелику, так як вони можуть говорити лише про зрілості продукту.

Свіжі ягоди повинні бути пружними на дотик, і насиченим кольором. Ось і всі секрети.

Умови зберігання винограду

Такий продукт не зберігається більше трьох днів, навіть у холодильнику, та й напевно йому не доведеться мерзнути в ньому. Така смакота буде з'їдена в найближчі години після покупки, навіть не сумнівайтеся.

звичайно, Можна заморозити виноград з допомогою сухої заморозки. Так ви зможете насолоджуватися свіжими, соковитими ягодами навіть у зимовий час року.

Вони можуть послужити вишуканим інгредієнтом в звичне новорічне блюдо.

Отже, ми розібралися в корисних властивостях винограду, а також поговорили про можливу шкоду при вживанні продукту в нерозумних кількостях.

У будь-якому випадку, виноград їсти потрібно, особливо — у розпал сезону, для того, щоб уберегти свій організм від простудних захворювань взимку, що зайвий раз підкреслює користь винограду.

Комментарии (0)
Додати коментар
Корисні властивості горіхів
Корисні властивості горіхів
Корисні властивості горіхів
24.05.15 Краса та стиль
Чим же корисні такі горіхи як арахіс, мигдаль, фундук, фісташки для людини? Які корисні властивості мають горіхи? Чи варто їх їсти? Жіночий інтернет журнал LadyElena
Корисні властивості полуниці її складу показання та протипоказання
Полуниця - апофеоз смаку і цінності Запашні ароматні ягоди, за свідченням археологічних розкопок, росли в лісах Європи ще в епоху неоліту. Ласощами її вважали за часів
Корисні властивості ягоди годжі - 19 неймовірних властивостей годжі
Ягоди годжі - унікальний продукт, який містить у своєму складі ряд цінних мінеральних речовин і вітамінів. Ягоди мають ряд корисних властивостей, але, мабуть, найбільш
Корисні властивості шоколаду
Корисні властивості шоколаду
Корисні властивості шоколаду
14.04.15 Краса та стиль
Шоколаду давно приписували здатність продовжувати життя, зцілювати лихоманку. Вчені по всьому світу продовжують досліджувати корисні властивості шоколаду, ласунів ці