Що таїть в собі свіжий і сушений інжир
06.10.2017 1 021 0

Що таїть в собі свіжий і сушений інжир

Здоров'я
В закладки

Здрастуйте, дорогі читачі. Кожен з нас, хоча б раз пробував такий незвичайний фрукт, як інжир. Звичайно, частіше його можна зустріти саме в сушеному вигляді, але і свіжий фрукт на базарних крамницях — не рідкість. Свіжий інжир, безсумнівно, корисніше, але за змістом вітамінів він не особливо відрізняється від засушеного плода. Нам доступний саме оброблений інжир, так як фрукт щойно зірваний з дерева буде не так просто знайти, та й сам він буде вам не по кишені. Розглянемо ж його корисні властивості, і визначимо — чому ж він так важливий для нашого організму, а точніше — які необхідні вітаміни і мінерали він в собі містить. Але, якщо вам вдалося придбати або отримати в подарунок кілька кілограм таких дорогоцінних плодів, не поспішайте з'їдати все за раз, хоча так, спокуса такий є.

Можна заготовити на зиму кілька баночок інжирового варення, без якого ви вже не зможете пити чай зимовими вечорами.

Варення з інжиру не просто має неповторний смак, але ще й володіє величезним спектром корисних якостей, про які ми ще поговоримо.

Що в собі таїть інжир?

А ви думаєте, чому цей фрукт вважається таким цінним? Трохи нижче ми розглянемо корисні властивості інжиру, користь і шкоду. Та все через його унікального складу, завдяки якому він знаходиться в топі плодів, насичених найбільшою кількістю мікроелементів і вітамінів.

Людям, які живуть на території південних країн, де росте це диво-дерево, дуже пощастило.

Адже вони не просто займаються вигідним експортом на інші території, але ще й можуть насолоджуватися інжиром в будь-який час року, і навіть у нерозумних кількостях.

{reklama}

В одному плоді містяться клітковина, дубильні речовини, глюкоза, а також органічні кислоти. Також він славиться своїм високим вмістом незамінних амінокислот, біофлавоноїдів та каротиноїдів.

Що ж стосується вітамінного складу, то інжир багатий на вітаміни С, К, Е, В, які можна отримати лише з одного плоду.

тобто, вам не доведеться шукати різні фрукти, з вмістом кожного вітаміну для того, щоб «підготувати свій організм до зими. А якщо ви ще й варення заготовите, то сезонні хвороби обійдуть вас стороною.

Мінеральні речовини також займають не останнє місце в складі цього диво-плоду. Вживаючи в їжу інжир, як в сушеному, так і свіжому вигляді, ви забезпечите свій організм такими речовинами, як магній, калій, фосфор, залізо і кальцій.

Настільки «багатого» фрукта напевно більше і не знайти, тому якщо у вас є можливість придбати його, то не втрачайте таку можливість зміцнити свій організм.

Калорійність інжиру

Для бажаючих схуднути або просто любителів дієт інжир є ідеальною складовою повсякденного раціону.

Але мова йде тільки про свіже фрукті, адже його калорійність на 100 р. становить максимум 60 кілокалорій.

Що не можна сказати про сушеному інжирі, який не може похвалитися такою мізерною калорійністю.

Адже в 100 р. сушеного фрукта міститься до 250 Ккал, а такий продукт можна сміливо вважати солодощами.

Звичайно, для спортсменів це відмінне джерело енергії, а ось простим ласунам, які все ж хочуть зберегти фігуру, таким продуктом краще не захоплюватися.

Інжир — корисні властивості і якості

Отже, розглянемо, як певні складові інжиру діють на ті чи інші системи нашого організму!

  1. Калій, як відомо, благотворно впливає на роботу серця: зміцнює серцевий м'яз, підтримує нормальний артеріальний тиск, а також приводить у норму серцевий ритм, усуваючи ризик виникнення аритмії. Є важливим елементом в процесі обміну речовин.
  1. За відсотком вмісту заліза в кілька разів перевершує яблуко, тому інжир буде справжньою знахідкою для людей, які страждають анемією. Ну і звичайно, краще вживати його в якості профілактики такого захворювання.
  1. Нікотинова кислота, яка є одним з найбільш ефективних засобів для розрідження крові, запобігає утворенню тромбів, тим самим запобігаючи вас від інсультів в майбутньому. Таким чином, кровообіг здійснюється без будь-яких перешкод, а значить, кожен орган насичується всіма життєво важливими речовинами. Завдяки кислоті рівень холестерину не перевищує норму, тому кров може циркулювати без перешкод.
  1. Містить клітковину, яка так необхідна для здорової роботи кишечника. Сприяє своєчасному виведенню токсинів, завдяки чому організм очищається від «сміття». Такий плід ідеально підходить для усунення запорів, і для їх профілактики.
  1. Вітамін Е уповільнює старіння клітин організму, а також виникнення або поширення ракових клітин. Можна зробити висновок, що він уповільнює процеси клітинних змін. Але це не відноситься до відновлення здорових клітин, а також їх насиченню живильними речовинами.
  1. При простудних захворюваннях або будь-яких ураженнях дихальних шляхів, інжир надасть потогінний ефект, завдяки чому можна збити високу температуру. В такому випадку краще всього використовувати інжирне варення, так як цукор не тільки зберігає всі корисні речовини плоду, але ще і є додатковим джерелом глюкози, яка так необхідна для підтримки організму під час захворювання.
  1. Для чого потрібен вітамін С зрозуміло всім, тому тут варто згадати лише те, що в інжирі досить великий вміст цього вітаміну. Найвища його концентрація саме в шкірці плоду, тому хто звик позбавлятися від цієї частини фрукта, краще ще раз замислитися.
  1. З сушеного інжиру можна готувати відвари для полоскання горла при ангіні. Він не тільки усуне біль, але ще і видалить» провокують хворобу мікроби.
  1. Для зростаючого організму це взагалі перший продукт. Діти з задоволенням будуть їсти солодкий сушений інжир, який буде зміцнювати імунну систему, а також підтримувати здоровий ріст кісток, завдяки кальцію.
  1. Відвар з будь-якого виду інжиру є проносним і сечогінним засобом. Він одночасно очищає кишечник і нирки.

Сушений інжир — користь і шкода, плюси і мінуси

Хотілося б щодня балувати себе свіжими плодами інжиру, але всі ми розуміємо, що це неможливо.

Тому на випадок відсутності свіжого фрукта, у нас є альтернатива — сушений інжир. При чому, в процентному вмісті корисних речовин різниці немає, тому можна сміливо купувати сушений продукт, не боячись бути обдуреними.

Але є один нюанс: у плодах, що піддаються сушці, рівень сахарози в кілька разів перевищений.

Це відбувається із-за видалення зайвої вологи, з-за чого маса однієї одиниці плода зменшується, а значить, сушеного інжиру можна з'їсти в кілька разів більше, ніж свіжого. Відповідно, ми поглинаємо більше всіх корисних елементів, і сахарози в тому числі.

Саме за такої причини людям, хворим на цукровий діабет, заборонено вживати його в їжу.

У разі ожиріння такий фрукт розцінюється як солодкість по своїй калорійності, а значить, він тільки посилить проблему зайвої ваги.

Також при захворюваннях кишечника або шлунка, з таким продуктом теж слід бути обережним, так як високий вміст клітковини може спровокувати зневоднення організму.

Користь інжиру під час вагітності

Всі жінки знають, що в період виношування дитини, найбільш частою проблемою вважається запор, який не тільки ще більше навантажує організм, але ще є небезпечним.

Практично всі проносні препарати викликають звикання, а також є найбільш безпечними для організму матері і дитини.

Тому краще всього використовувати натуральні засоби для позбавлення від такої проблеми. Інжир також допоможе боротися з простудними захворюваннями, і виявиться найбільш безпечним варіантом з усіх можливих.

Яка кількість продукту рекомендується вживати в добу?

Інжир у вигляді сухофрукта, безсумнівно, дуже смачна солодкість. Але як ми пам'ятаємо, все смачне, не найкращим чином позначається на нашій фігурі.

А з-за високої концентрації клітковини, може спровокувати небажану діарею, тому захоплюватися не варто.

В добу можна з'їсти 2-4 плода і цього буде цілком достатньо для повного насичення організму.

Звичайно, якщо ви можете похвалитися відмінним здоров'ям і відсутністю зайвої ваги, то можна трохи збільшити кількість інжиру, але тут вже важливо стежити за своїм самопочуттям.

Мінуси і протипоказання інжиру для організму

Великого списку протипоказань у такого фрукта немає, але все ж деякі важливі нюанси є.

Як ми вже з'ясували, велика кількість сахарози може згубно впливати на організм, і без того, що страждає ожирінням.

Слід запам'ятати, що сушений інжир протипоказаний діабетикам, тому цей продукт відразу виключається з раціону хворого.

Під час загострення захворювань шлунково-кишкового тракту такий продукт краще не вживати, так як він може викликати діарею, яка тільки погіршить ситуацію.

Також при будь-яких серйозних захворюваннях не слід вживати інжир, адже він сприяє зневоднення організму, а такий процес тільки погіршить ситуацію.

Як правильно вибрати інжир

Вибирати інжир слід уважно, адже при виборі несвіжого або ураженого захворюваннями фрукта можна тільки додати собі проблем.

Свіжий інжир — продукт швидкопсувний, а в спеку він точно довго не протягне. Що стосується сушеного інжиру, то і тут все не так просто.

Якщо плід висушений, це зовсім не означає, що до процесу сушіння він був повністю свіжим. Визначається якість продукту за зовнішнім виглядом: якщо є темні плями, то висушений був «хворий плід.

Отже, тепер докладніше розглянемо критерії, дотримуючись яких, можна вибрати якісний і корисний плід:

1. Свіжий інжир повинен приємно пахнути, бути пружними на дотик, а також не мати жодних ушкоджень; ознаки несвіжого інжиру: кислуватий, схожий на заграв, запах, занадто м'який плід, слизька і липка поверхню.

2. Досить часто, для того, щоб плід зберігався якомога довше, постачальники спустошують дерево з ще недозрілими плодами, які і постачають на ринок; такі плоди не мають характерного запаху, мають зеленуватий колір, і тверді на дотик. Плоди — недозрілі, а це значить, що в них ще не встигли розкритися всі корисні речовини, які притаманні інжиру.

3. Колір не можна вважати показником, як таким, адже кожен сорт має своє забарвлення, тому плід може бути навіть повністю зеленим, але це зовсім не означає, що він ще не дозрів. Інжир може бути жовтим, фіолетовим і навіть темно-синім, але, в свіжому вигляді найчастіше зустрічається саме фіолетовий; а ось сушений фрукт ми звикли бачити жовтого і золотистого, відтінків.

Правила зберігання інжиру

Свіжий фрукт, як правило, псується навіть протягом декількох годин, тому краще всього «з'їсти» куплені смаколики відразу по приходу додому.

Ну а якщо зовсім невтерпеж, то можна і на базарі з'їсти кілька плодів. Ну а якщо в день покупки у вас не знайшлося часу на інжир, то він може протриматися близько трьох днів тільки в холодильнику.

Для досягнення такого ефекту слід загорнути кожен плід суху серветку, яка вбере зайву вологу, завдяки чому він не зіпсується.

Можна зберігати інжир навіть у банку. Для цього потрібно прибрати вологу з поверхні плодів, після чого помістити в банку, не закриваючи кришкою.

В такому вигляді і розміщуємо наші смаколики в холодильник. Тут важливо, щоб у холодильнику не було сторонніх запахів, так як інжир обов'язково вбере їх.

Сухий інжир може зберігатися скільки завгодно, головне тримати його подалі від вологи.

Як правильно вживається інжир?

Свіжі фрукти нам не завжди доступні, тому зазвичай ми купуємо саме сушені. Перед тим як взятися «знищувати» куплене добро, слід промити плоди, після чого замочити їх у теплій воді приблизно на півгодини. Робиться це для очищення фрукта від хімікатів, якими вони могли оброблятися.

Інжир стане доречним доповненням для багатьох страв, у тому числі м'ясних, тому можна сміливо експериментувати. Його солодкість додасть ще більшої пікантності запечене в духовці м'яса.

Про десертах, з додаванням інжиру, можна говорити нескінченно. Тут можна робити з ним все що завгодно, і будь-така страва буде, безсумнівно, корисним.

Такий східний фрукт виявиться не тільки ситним перекусом в будь-який час року, але ще і зміцнить ваш організм, при цьому видаляючи будь-які його проблеми.

Комментарии (0)
Додати коментар
Корисні властивості шоколаду
Корисні властивості шоколаду
Корисні властивості шоколаду
14.04.15 Краса та стиль
Шоколаду давно приписували здатність продовжувати життя, зцілювати лихоманку. Вчені по всьому світу продовжують досліджувати корисні властивості шоколаду, ласунів ці