
Як правильно варити вівсянку
На сьогоднішній день безліч обивателів стурбовані станом свого здоров'я. У зв'язку з цим зріс інтерес до правильного харчування. Як відомо, запорукою здоров'я і довголіття є каші з різних злаків. Досить популярною кашею на сніданок є вівсянка як джерело мікро - та макроелементів, вітамінів і багатьох поживних речовин.
Крім того вівсяна каша - прекрасне джерело складних вуглеводів, які так необхідні людям, охочим скинути зайву вагу. Тому для тебе важливо знати, як варити вівсянку на воді, молоці, або з додаванням різних наповнювачів.
Проте традиційно вівсяна каша належить до шотландської кухні, а там зовсім інші правила приготування, істотно відрізняються від звичних нам. Правильно варити вівсянку по-шотландськи - ціле мистецтво. Вона носить назву поррідж і готується виключно на воді без додавання спецій і солі.
Шотландці вважають, що тільки без домішок вівсянка може розкрити свій справжній смак. Каша вариться з подрібнених або цільних зерен при постійному помішуванні близько півгодини. Вважається приготованою, коли від каші починає йти прекрасний горіховий аромат.
Якщо тебе не влаштовує час скільки варити вівсянку для приготування такого смачного і дієтичного страви, то тобі доведеться звернутися до більш поширеним і менш трудомістким рецептами.
{reklama}Як зварити смачну вівсянку на воді
Тобі потрібно:
- один стакан вівсяних зерен
- пару стаканів води
- п'ятдесят грамів вершкового масла
- сіль
Тобі слід дуже ретельно вибирати вівсянку для каші з мінімальною кількістю зіпсованих насіння. Отмеряешь необхідну кількість зерен і промиваєш з під проточною водою кілька разів.
Як варити вівсянку на воді швидко: попередньо замочи зерна на кілька годин у холодній воді. Якщо плануєш варити кашу на сніданок, можеш залишити її на ніч. Потім ще раз гарненько промиваєш крупу, заливаєш холодною водою і доводиш до кипіння.
При появі "шуму" знімаєш його, робимо маленький вогонь і вариш приблизно десять-п'ятнадцять хвилин. Потім накриваєш кришкою і знімаєш з вогню. Даєш каші "настоятися" ще хвилин десять-п'ятнадцять.
Потім відкриваєш, додаєш вершкове масло та інші наповнювачі побажанням. Якщо ти сидиш на дієті, то масло варто повністю виключити, додавши лише фрукти або сухофрукти на свій розсуд.
Для тих, хто не любить досить специфічний і прісний смак вівсяної каші на воді, варто дізнатися, як варити вівсянку на молоці за правилами.
Рецепт цільнозерновий вівсяної каші на молоці
Тобі потрібно:
- один стакан вівсяних зерен
- дві склянки молока
- п'ятдесят грамів вершкового масла
- чотири столові ложки цукру
- сіль
Правильно варити вівсянку на молоці потрібно починати з самого початку. Зерна вибираються тільки свіжі і добре проглядаються. Неякісні і зіпсовані зерна необхідно відразу видалити. Потім крупа добре промивається кілька разів.
Скільки варити вівсянку залежить від того, була вона замочена раніше в воді або немає. Якщо дозволяє час, замочи крупу на кілька годин. Потім знову добре промий.
Як варити вівсянку на молоці особливого секрету немає: доведи молоко до кипіння, трохи посоліть і всип промиту крупу. Знову доведи до кипіння, зроби маленький вогонь, накриваємо кришкою і варіть хвилин п'ятнадцять-двадцять.
Вимкни вогонь і дай настоятися каші ще п'ять хвилин. Відкрий кришку, додай вершкове масло і знову залиш настоюватися кашу на п'ять хвилин. Потім можеш додати цукор і інші наповнювачі по своєму смаку.
Звичайно, це не так просто, як зварити вівсянку на воді, але смачна домашня каша варто витрачених зусиль. Якщо ти сидиш на дієті, то в цьому рецепті заміни цукор на фруктозу, мед, або солодкі фрукти.
Як зварити вівсянку на молоці вельми незвичайну за смаком ти дізнаєшся з наступного рецепта.
Як приготувати вівсянку з апельсинами
Тобі потрібно:
- близько півтора склянок вівсяних пластівців
- дві склянки молока
- два середніх апельсина
- третину склянки родзинок
- одна столова ложка меду
Правильно зварити вівсянку за даним рецептом легко. Готування починай з апельсинів. Один апельсин добре вимий, обдавши окропом і натри на крупній тертці цедру. Потім видави з фрукта сік.
Другий апельсин просто очистити від шкірки, розділити на часточки і відклади. Сік з фрукта, цедра, вівсяні пластівці і холодне молоко помісти в каструлю, доведи до кипіння, провари одну-дві хвилини і додай родзинки.
Накрий кришкою і почекай поки страва охолоне приблизно до шістдесяти градусів за Цельсієм. Додай мед, добре розмішай і виклавши порційні тарілки. Подавай до столу з шматочками апельсина.
Якщо тебе бентежить, скільки необхідно варити вівсянку, сміливо бери вівсяні пластівці замість цільної крупи. За кількістю корисних речовин вони практично не поступаються зернам, а час приготування скорочується в рази. Якщо ти хочеш схуднути то домашнє молоко незбиране заміни на аналогічний знежирене з магазину.
Як варити вівсянку на воді дивіться в цьому відео:




