Як правильно варити рис
16.11.2016 1 730 0

Як правильно варити рис

Рецепти
В закладки

як варити рисРис незамінний у щоденному здоровому раціоні. Він корисний і в якості гарніру, стає відмінним наповненням супів, на його основі готуються улюблені італійські і японські страви. Існують навіть спеціальні дієти, засновані на рисових стравах. Але далеко не всі знають, як правильно варити рис. Навіть про самому цьому продукті ти можеш знати далеко не всі.

Рис має безліч сортів і видів, для кожного блюда він готується по-особливому, але все ж є універсальні рекомендації, як варити рис.

Одна з найскладніших завдань – варити розсипчастий рис. Він потрібний для гарнірів, у вигляді яких найчастіше і подається рис в європейських країнах. Розсипчастість готового продукту в першу чергу залежить від початкової сировини. Якщо рис обраний неправильно, то і не важливо, скільки варити рис і в якій воді, він все одно буде склеюватися в грудки.

Тобі потрібно запам'ятати просте правило: чим довше рисове зерно, тим більше буде розсипчастим рис після приготування. Варити рис на гарнір потрібно тільки з длиннозерных сортів, якщо немає мети отримати молочну кашу, наприклад. З круглих зерен рису ти можеш тільки приготувати суші або які-небудь закуски, які повинні мати форму, адже цей рис просто зобов'язаний бути клейким.

{reklama}

З злегка овальні, трохи витягнутих зерен вийде чудове різотто. Роблячи вибір з наявних сортів рису, зверни увагу на простий і звичний білий рис з жовтим відтінком. Він не вимагає тривалого вимочування і багатогодинний варіння, як коричневий рис, при цьому дуже корисний і смачний.

Якщо тебе цікавить питання, як правильно варити рис дикого сорту, пам'ятай, що це взагалі не рис, а відростки ряду диких рослин, які мають вкрай специфічний смак і сумнівну користь для шлунка європейця.


Промивання рису

Першим етапом варіння повинно стати промивання. Це важливий етап правильної техніки, як варити рис, хоча їм часто нехтують. Рис промивати потрібно обов'язково, яким би він не був. Виняток становлять тільки спеціальні італійські сорти, які призначені для приготування різотто.

як правильно варити рис

Промивати зерна потрібно з кількох причин. По-перше, в рисі завжди є дрібні частинки природного сміття і деяку кількість природної рисової пилу, а це не дуже корисно. Більш того, для збереження продукту, рис завжди глазурують.

В кращому випадку для цієї мети буде використовуватися крохмаль, але часто це бувають і якісь наполовину хімічні склади. Якщо ти дбаєш про своє здоров'я, то навряд чи захочеш регулярно вживати це в їжу. Спробуй варити розсипчастий рис без промивання і зрозумієш, що це марно.

Не важливо, скільки варити рис, крохмаль, який міститься в ньому, не дасть зробити хороший гарнір, а от промивання рису позбавить від нього. Просто промивай проточною водою рис, перемішуємо його руками і, коли вода стане прозорою, рис готовий до подальшої обробки.


Замочування рису

Варити рис на гарнір складно ще й тому, що виробники часто не вказують всі параметри крупи. А серед них є такий важливий, як відсоток вологості. Він визначає, наскільки сухим є продукт і скільки води він здатний увібрати в себе.

Якщо рис дуже сухий, йому знадобиться більше води при варінні, але ж доливати воду в процесі приготування не рекомендується. Якщо ж рис виявився більш вологим, ніж передбачалося, вода довго википатиме і рис виявиться перевареним.

скільки варити рис

Тому в технології, як правильно варити рис, передбачається його замочування. Ти напевно робиш так з горохом або гречаною крупою. Залий рис повністю прохолодною водою і залиште на кілька годин при кімнатній температурі. Потім злийте всю воду, а рис переклади на рушник, щоб він трохи обсох. Ця процедура не вплине ні на кількість води при варінні, ні на те, скільки варити рис.




Як варити рис

Існує кілька варіантів приготування рису. Перший – повільний в закритій каструлі, або другий – трохи швидше у відкритому посуді.

У першому випадку рис поклажі в холодну воду. Дочекайся закипання і після цього ослаблюй потужність плити до мінімуму, залишай рис нудитися під кришкою, поки вся вода не вбереться.

варити рис на гарнір

Другий варіант припускає, що рис кладеться у вже киплячу воду, а кришка каструлі залишається відкритою. Коли вода практично повністю википить і її не стане помітно, закривай кришку і залишай рис ще трохи потомитися.

Немає якихось строгих рекомендацій, як варити рис, і той і інший методи дають відмінний результат у вигляді смачного рису, хоча дієтологи вважають, що перший метод дозволяє зберегти більше корисних речовин.

Є кілька секретів, як варити розсипчастий рис. Його не потрібно ні солити в процесі варіння, не перемішувати. Особливо часто цю помилку допускають недосвідчені кухаря.

Якщо каструля підібрана правильна, а води достатньо, то рис не пригорить до дна і звариться рівномірно, особливо якщо замочувався, тому перемішувати його зовсім не обов'язково. Рис хоча і виглядає дуже твердим, але має ніжну структуру.

Механічне перемішування під час варіння, як і хімічний вплив солі, руйнує зовнішню структуру і вивільняє крохмаль, тому навіть довгозерний рис злипається. Якщо потрібно варити рис на гарнір, це правило дотримуйся обов'язково.


Скільки води потрібно наливати при варінні рису?

Один із самих складних питань в технології варіння – кількість води. З дитинства ти можеш чути, що правильна пропорція: на одну частину рису дві частини води. Але це швидше пережиток радянської кулінарії, який не поганий, якщо потрібно зробити швидко кашу на сніданок.

Якщо ж у твоїх планах приготування вишуканої страви або цього рису, то пам'ятай, що на склянку рису потрібно півтори склянки води, при цьому на дві склянки крупи вже два і три чверті того ж склянки води, а на три склянки рису – три з половиною води.

варити розсипчастий рис

Цього цілком достатньо, якщо ти вариш рис високою, але не широкій каструлі (бажано використовуй емальовану каструлю). Після варіння, якщо це гарнір, промий рис, і він стане повністю розсипчастим.

Також для гарніру можеш зварити рис на курячому або овочевому бульйоні, які додадуть йому більш пікантний смак.


Як правильно варити рис розсипчастим дивись у цьому відео:

Комментарии (0)
Додати коментар
Як приготувати сочевицю на гарнір
Серед прихильників правильного харчування дуже часто можна почути про сочевиці. От тільки як її правильно і смачно готувати знають далеко не всі. У тому, як варити
Як правильно варити яйця
Варене яйце – швидкий, ситний, корисний перекус, який не вимагає ніяких особливих кулінарних вмінь, готується за десять хвилин, при цьому здатний заповнити добовий
Як правильно варити вівсянку
На сьогоднішній день безліч обивателів стурбовані станом свого здоров'я. У зв'язку з цим зріс інтерес до правильного харчування. Як відомо, запорукою здоров'я і
Як правильно варити макарони
Макарони вважаються найпростішим блюдом, яке в змозі приготувати навіть дитина або абсолютно несамостійний чоловік. Паста вибирається багатьма господинями в якості
Як варити курячий бульйон
Супи вважаються незамінними в раціоні будь-якої людини. Але деякі з них готуються дуже складно і довго. Ти можеш замінити звичайний суп на блюдо, яке нітрохи не менш
Як варити курячу грудку
Багато прихильників правильного харчування рекомендують ввести в щоденний раціон нежирне м'ясо. До даних сортів відносяться: нежирна яловичина, телятина, кролик, курка,