Глютен в продуктах - користь і шкода
Останнім часом стало модним дотримуватися різних дієт. У їх числі всі частіше стала потрапляти безглютеновая дієта. Суть її в тому, що потрібно вживати їжу лише продукти без вмісту глютену. Виникає природне запитання: що таке цей глютен, користь і шкода від нього, в яких продуктах він міститься? Давайте розбиратися, чи не так страшний "звір", як його малюють, чи варто виключати з раціону глютеносодержащіе продукти.
Що таке глютен?
Останнім часом на прилавках магазинів, в кафе і ресторанах з'являються цінники з написами "обережно, глютен", або ж "без глютену". Що ж це - глютен? Чи потрібно його боятися і чи варто відмовлятися від звичного харчування?
Глютен - це складний білок, який має здатність склеювати інші білки в одну групу. Саме тому його інша назва - клейковина. Вперше вона була виділена з борошна. Чим більше в борошні цієї самої клейковини, тим вище її якість, так як саме завдяки їй тісто набуває еластичність при замішуванні.
Синтезована клейковина, яка називається модифікованим харчовим крохмалем, використовується при приготуванні кетчупів, соєвих соусів та інших продуктів в якості консерванту. Її також додають в різні солодощі, присутній вона і в макаронних виробах. Клейковина також часто входить до складу спортивного харчування у спортсменів.
Важливо! Якщо ви всерйоз спантеличені проблемою свого здоров'я, обов'язково почитайте і про те, які продукти корисні для здоров'я.
Шкода і користь глютену
У здорової людини претензій до продуктів, що містять клейковину, не повинно бути. Звичайно, раз найбільше він міститься в борошні, то значить його багато в хлібі, випічці та інших борошняних виробах. Корисною таку їжу не назвеш. Але при цьому не варто поспішати відмовлятися повністю від таких продуктів. Адже є й користь, яка полягає в наступному:
- Глютен збагачує організм білками.
- Він сприяє засвоєнню вітамінів В і D, а також таких мінералів, як залізо і магній.
Важливо! Тому, якщо ви раптом вирішили відмовитися від продуктів, що містять глютен, то експерименти з дієтами можуть привести до неприємних наслідків. Без клейковини ваш організм припинить отримувати потрібні йому вітаміни і мінерали. Інша справа - якщо у вас алергія на глютен. Ця хвороба називається целіакія.
Целіакія - алергія на глютен
Статистика нам підказує. що близько 1% людей у світі страждають від алергії на глютен. Причому, ця хвороба, як правило, передається у спадок. У таких людей навіть невелика кількість продуктів з вмістом глютену може викликати дуже серйозну алергічну реакцію, оскільки імунна система сприймає цей білок як ворога і починає з ним активно боротися. Страждає шлунок, весь травний тракт, суглоби, мозок.
Основні симптоми такі:
- Постійні здуття живота.
- діареї.
- Блідий і пінистий стілець.
Важливо! Якщо подібні проблеми спостерігаються у вашої дитини, не варто відразу списувати все на глютен. Можливо, причина зовсім в іншому. У чому саме - дізнайтеся з нашої статті «Рідкий стілець у дитини». І обов'язково зверніться до лікаря, здайте аналізи.
Вторинними симптомами є часті головні болі, слабкий імунітет, випадання волосся. Оскільки такі симптоми не яскраво виражені, багато хворих навіть не підозрюють про свою хворобу.
Важливо! Якщо у вас алергія на клейковину, вам доведеться дотримуватися безглютенової дієти протягом усього життя.
Де міститься глютен і де його немає?
Що потрібно робити на безглютенової дієті? Вам доведеться відмовитися від випічки, хліба, фаст-фуду. Уважно вивчати склад пропонованих товарів продовольства, вибираючи лише ті, які не містять клейковини.
У яких продуктах є глютен?
- Як ми вже говорили найбільше глютену міститься в борошні, тому доведеться відмовитися від борошняних і хлібобулочних виробів. Але ось в рисі і кукурудзі його немає. Тому можна замінити пшеничне борошно рисова, кукурудзяна або амарантового. Такий вибір піде вам лише на користь.
- Доведеться відмовитися від солодощів, морозива, лимонаду і алкоголю.
- Крім того, всі види напівфабрикатів будуть під забороною.
Важливо! Абсолютно точно немає клейковини немає в м'ясі, рибі, грибах, морепродуктах, гречці, картоплі. Потрібно лише замінити одні продукти на інші. Перейти на здорову їжу.
Синтетичні добавки
Чим ви ще можете собі допомогти? Зверніть увагу на наступні добавки - продовольчі товари, що містять їх, брати не можна:
- E 150 d;
- E 160 b;
- E 953;
- E 636;
- E 965.
Відеоматеріал
Отже, висновки щодо шкоди і користі глютену неоднозначні. Ця речовина присутня в різних продуктах і виконує свою функцію, значиму для здоров'я людини. По суті, при нормальному здоровому способі життя і харчування обмежити себе потрібно лише в їжі, що містить шкідливі синтетичні добавки. Або орієнтуватися на запропонований режим харчування лікарем, якщо у вас виявлена індивідуальна непереносимість.