Як заварювати сушений шипшина в термосі
Здрастуйте, дорогі читачі. Говорити про лікарських рослинах, фруктах, ягодах можна нескінченно. Однак, навіть якщо перечитати майже всі з них, цей список не буде повним без одного унікального чагарнику — шипшини, плоди якого мають неймовірною цілющою силою, здатною повернути здоров'я, красу, бадьорість і гарний настрій. Про те, в яких випадках слід приймати їх, як їх готувати і вживати — сьогодні і поговоримо. Шипшина (англійською звучить як «Rose») — це досить поширена рослина, відноситься до сімейства Рожевих. Батьківщина його, як склалося історично, схили Хребтів і Іран. Але, акліматизаційні здатність рослини, що ми особисто можемо спостерігати, дозволили йому поширитися далеко за межі своєї географічної початкової локації, в тому числі — і по території України, Білорусі і більшої частини Росії.
У всьому світі, в тому числі і в перелічених країнах, шипшина використовується в якості лікарської рослини, лікувальні здібності якого визнаються і офіційною медициною, і народною.
Так само і на практиці: і традиційна медицина, нетрадиційна, вдаються до лікування шипшиною різних недуг. І воно, в переважній більшості випадків, дає свої позитивні результати. Найважливіше, для лікування, заварити шипшина правильно. Найчастіше, в цьому процесі, використовуються плоди (ягоди).
Сухий або сушену шипшину — чим корисний?
Унікальність шипшини полягає ще й у тому, що його плоди зберігають свої цілющі властивості навіть при їх висушуванні. До речі, правильно сушити їх потрібно так: тонким шаром розподіливши на чистому папері або емальованому аркуші зрілі плоди, залишити їх сохнути, але не під прямими сонячними променями.
{reklama}Приміщення повинно бути провітрюваним і не курним, щоб шипшина не загрязнялся. Іноді вдаються до чищення ягід. Тобто, кожен плід розрізають навпіл в довжину, очищають його від ворсинок і насіння, а потім висушують одні тільки оболонки.
Але, досвідчені травники і гомеопати не радять так робити, оскільки в насінні теж знаходяться цілющі речовини, що здатні проникати в кошти, що готуються з неочищеного шипшини і, як наслідок, надавати свій позитивний вплив на організм.
Вітаміни і мікроелементи в шипшині
Правильно висушені плоди практично не поступаються за змістом корисних речовин зрілим плодом, щойно зірваним з куща. Так, у них дуже багато аскорбінової кислоти.
Вона більш відома, як вітамін С, який є опорою імунітету, запорукою гарного зовнішнього вигляду (володіючи яскраво вираженими антиоксидантними здібностями), відмінного самопочуття та енергійності.
Цього вітаміну, як показали дослідження, в плодах шипшини (у тому числі — і сушених) набагато більше, ніж таких, до недавнього — рекордсменів, як чорна смородина і лимон.
Чимало в шипшині таких вітамінів, як:
- Вітамін А
- Вітамін Р
- Вітамін Е
- Вітамін К
- Вітамін С
- Вітамін В1
- Вітамін В2
Всі вони необхідні для здоров'я організму і впливають на нього свій позитивний вплив, про який буде розказано далі, коли мова піде про вже конкретні властивості шипшини і засобів, приготованих в домашніх умовах на його основі.
Що стосується мінералів, наявних в шипшині, то серед них слід виділити такі:
- калій
- фосфор
- кальцій
- натрій
- магній
- залізо
- елемент
Вони не менш важливі для злагодженої роботи всіх органів і їх систем, ніж вітаміни. І таке їх багатий зміст у шипшині говорить про виняткову користь цього природного дару.
Вітаміни і мінерали — це далеко не межа спектру утримання цінних речовин в ягодах шипшини.
Є в ньому і засвоювані вуглеводи, серед яких — крохмаль і декстрини, а ще — моносахариди і дисахариди. Харчових волокон тут міститься більше 50%.
А ще — насичені жирні кислоти, жири, білки і вуглеводи, вода, зола, органічні кислоти.
Калорійність сушеної шипшини, його плодів, становить близько 102 кКал на 100 грамів продукту.
Такий склад диктує і відповідні властивості, які проявляються в наступному.
Нормалізація обміну речовин
Це відбувається, завдяки поліпшенню травлення, стану кишечника, печінки. Хороший обмін речовин — це і відмінне самопочуття, і достатня кількість енергії, необхідної для повноцінної працездатності та відпочинку. Але навіть це ще не все.
Він сприяє підтримці нормальної ваги тіла. Якщо ви прагнете схуднути, не поспішайте купувати розрекламовані «чудо-засоби».Можливо, саме шипшина стане запорукою досягнення вами настільки бажаної мети.
Зміцнення серцево-судинної системи
І нормалізація артеріального тиску. Вітамін Е і мінерали, що входять до складу шипшини, дозволяють підтримувати серце в оптимальному фізіологічному стані.
Крім того, кошти на його основі допомагають чистити судини, зберігати їх еластичність, забезпечувати нормальну циркуляцію крові. Це береже серцево-судинну систему від безлічі неприємних «сюрпризів» і, крім того, м'яко нормалізує кров'яний тиск.
Підвищення імунітету
Зміцнення захисних сил організму при регулярному вживанні (не плутати зі зловживанням) шипшини, а точніше — коштів з нього, цілком просто пояснюється високою концентрацією в ньому вітамінів і мінералів, флагманом, в даному аспекті, серед яких є вітамін С.
А імунний захист — це, як відомо, найважливіша складова здоров'я всього організму в цілому, і гарного зовнішнього вигляду — зокрема.
Ліквідація дефіциту вітамінів і мінералів
Чому відвари та чаї із сухих плодів шипшини рекомендують пити цілий рік, а особливо — в осінньо-зимовий період? Тому, що вони надзвичайно багаті цими речовинами, яких в холодну пору року катастрофічно не вистачає.
Захист і відновлення печінки, нейтралізація застою жовчі
Як уже було зазначено, шипшини плоди вкрай позитивно впливають на стан шлунково-кишкового тракту, і травної системи — зокрема. Так, вони допомагають у відновленні клітин печінки — одного з найважливіших органів, надаючи гепатопротекторні властивості.
При застійних процесах в жовчному міхурі, медиками призначаються, а народними цілителями — рекомендуються, кошти з шипшини, які здатні ефективно вирішувати такого роду складні проблеми.
Кровотворенню вплив
Як відомо, кров в організмі людини постійно оновлюється. Іноді її формула, баланс, можуть порушуватися по тим або іншим причинам. Препарати або засоби, приготовлені в домашніх умовах, з шипшини, дозволяють привести ситуацію в порядок.
Протизапальну дію
А також протибактеріальна і противірусну дію, що активно використовується при простудних захворюваннях, більшості недуг, що супроводжуються запальними процесами в організмі і так далі.
Кошти з шипшини, які, найчастіше, готують на воді, не просто володіють неабиякими цілющими властивостями, а й володіють прекрасним ароматом і смаковими якостями. Ви напевно і самі знаєте, чим корисний шипшина для організму.
Завдяки цьому, його з задоволенням вживають дорослі і діти. А як найкраще заварювати сушений шипшина в термосі або без термоса, як робити настій з нього і як все це вживати — розглянемо далі.
Як заварювати сушений шипшина в термосі — пропорції і рецепт
Я найчастіше користуюся такими пропорціями води і шипшини, коли заварюю його в термосі. В цьому році навіть спеціально купили термос, щоб правильно заварювати шипшина.
Пропорції шипшини і води
Вони такі: на 1 літр окропу — 4-4,5 столові ложки шипшини сушеного меленого, або 100 грам його сухих цілих ягід.
Якщо вони використовуються цілком, то отримане засіб не потребує настільки ретельної фільтрації, яка необхідна при використанні меленої сировини.
Справа в тому, що при перемолке плодів шипшини вивільняються колючі ворсинки, укладені в них, а вони можуть пошкоджувати слизову оболонку горла.
Тому, такий засіб слід дуже ретельно проціджувати.
Зате, у розмеленого шипшини є і перевага: він віддає більше корисних речовин в приготоване засіб.
Тут слід вибирати форму сировини за своїми вподобаннями і можливостями приготування.
Як готувати — рецепт
Взяти необхідну кількість шипшини, помістити в термос, залити окропом в потрібному співвідношенні.
Відразу термос закручувати не варто. Нехай він подихає» протягом 3-5 хвилин.
Потім щільно закрийте його і залиште настоюватися на 1 годину, якщо потрібно швидко приготувати настій. Але я зазвичай залишаю шипшина настоювати ніч у термосі. Так він набуває і красивий колір, і вітамінів в такому настої набагато більше.
Далі — процідіть. Все, засіб готове до вживання.
Пити його можна як самостійно, без добавок, так і з ними, наприклад — з натуральним бджолиним медом.
Коли, як і в якій кількості вживати настій шипшини?
Універсальна доза, що підходить для переважної більшості поширених випадків — третину склянки три рази на добу.
Але, точна доза залежить від конкретної ситуації, як і курс, який, до речі, в середньому становить 1-2 тижні.
Наприклад, якщо мова йде про хворобах горла, інфекційних, то шипшина треба пити по половині склянки в теплому вигляді і бажано з медом, курс — 6-7 днів.
А якщо таким засобом ви хочете почистити печінку і жовчний міхур, то вам знадобиться третину склянки тричі на добу за півгодини до їжі, курс — не менше 2 тижнів.
Як заварити сушений шипшина без термоса — основні рекомендації
Якщо термоса немає в наявності, але приготувати цілющий засіб з плодів шипшини треба, не турбуйтеся. Його можна отримати і без термоса. В принципі, все, що було сказано вище, з приводу заварювання, залишається в силі.
Але, пропорції слід трохи підкоригувати. Навіщо це робити? Причина в наступному: в термосі корисні речовини переходять у воду більш інтенсивно і в обсязі, більшому, ніж це відбувається, скажімо, в звичайному заварнику.
Тому, щоб компенсувати недолік, слід покласти в чайник більше сировини, яке, при взаємодії з окропом, віддасть йому свою цілющу силу.
Пропорції і рецепт приготування настою з шипшини
Отже, на літр окропу, якщо готувати настій в заварювальному чайнику, треба брати 5-5,5 столових ложок шипшини подрібненого, або близько 120 грамів сухих цілих ягід.
Наполягати засіб потрібно не менше 1,5 годин, відразу ж після заливання заварника окропом, закривши його кришкою.
Для досягнення більшого ефекту можна укутати заварювальний чайник натуральної чистою тканиною (ефект термоса).
При такому варіанті сировини потрібно взяти лише не набагато більше, ніж при приготуванні настою в термосі. Спосіб застосування настою, приготованого без термоса — ідентичний тому, який готується в термосі.
Скільки можна зберігати настій шипшини в холодильнику?
Іноді готують досить великий об'єм настою з плодів шипшини (2 і більше літрів), помилково вважаючи, що в холодильнику, без втрати якості та цілющої сили, він може зберігатися протягом тривалого часу. Це не так. Вірніше, не зовсім так.
Незважаючи на те, що настій, який при першому прийомі не був витрачений повністю, дійсно слід поставити в холодильник, навіть в таких умовах максимальний термін його зберігання не перевищує 24-26 годин.
Температура води для заварювання шипшини
При впливі високих температур, дуже багато вітамінів, і навіть мінеральні солі руйнуються, частково або повністю.
Тому, якщо готувати настій у термосі, або з «ефект термоса» — укутуючи заварювальний чайник, то можна використовувати не крутий окріп, а воду, температура якої не повинна перевищувати 55-57 градусів за шкалою Цельсія.
Але, період настоювання слід збільшити щонайменше у 3 рази. А найкраще — залишити засіб настоюватися на всю ніч, заливши його з вечора.
Як пити настій з шипшини — при яких захворюваннях
При інфекційних недугах дози повинні бути більш «ударними», але курс — менш тривалим. Наприклад, як вже було сказано: шипшина треба приймати по половині склянки в теплому вигляді, бажано з медом, курс — 6-7 днів.
Мова йде про вірусних інфекціях, хворобах горла і верхніх дихальних шляхів. Але, при серйозних процесах шипшина буде, швидше, служити в якості допоміжного засобу, а не основного або, тим більше, єдиного.
А якщо мова йде про хронічних недугах, або в'ялих, то, як правило, буде вимагатися третину склянки тричі на добу за півгодини до їжі, курс — не менше 2-3 тижнів.
Проте, в будь-якому випадку, краще попередньо отримати консультацію фахівця, або знаючої людини, якщо ви сумніваєтеся в дозуванні, тривалості курсу, правильності приготування засоби і так далі, так як кожна конкретна ситуація може супроводжуватися безліччю нюансів, описати кожен з яких неможливо фізично.
Щоб не завдати собі шкоди, і заодно — проконтролювати, чи приносить користь засіб з шипшини, яке ви вживаєте у лікувальних чи профілактичних цілях, просто стежте за своїм станом і самопочуттям від моменту початку його прийому і по ходу цього процесу.
Якщо ваш стан поліпшується, значить — настій пішов вам на користь або, як мінімум, не нашкодив.
А ось якщо воно зберігається на тому ж рівні або навіть посилюється, то краще припинити застосування засобу та звернутися до лікаря (можливо, буде потрібно корекція лікування).
Настій шипшини — протипоказання і застереження
Практично у кожного, навіть самого цілющого і безпечного кошти, вони є. Так, у шипшини — це:
Порушення роботи підшлункової залози.
Надмірне газоутворення і здуття живота.
Гастрит з підвищеною кислотністю, виразкова хвороба шлунка або дванадцятипалої кишки.
Тромбофлебіт або серцева недостатність третього ступеня, ендокардит, підвищене згортання крові.
Витончення емалі зубів.
Вік до 10 років, без консультації педіатра.
Індивідуальна непереносимість.
Важливий момент! Не зловживайте дозами шипшини або надмірною тривалістю його прийому. Все має бути в міру. Будьте здорові!