Як заварювати шипшина
08.09.2017 1 747 0

Як заварювати шипшина

Здоров'я
В закладки

Здрастуйте, дорогі читачі. Сьогодні мова піде про смачні і корисні напої з шипшини, які допомагають нам зміцнити і зберегти наше здоров'я. Шипшина — це дивовижний чагарник! Відноситься до сімейства розоцвітих. Росте практично всюди по нашій країні, так як дуже невибаглива до кліматичних умов і досить легко до них адаптується. Унікальний він тим, що може полонити людину не тільки чудовою своєю красою, ароматом цвітіння і смаком плодів, з яких, як правило, готують напої, а й своїми цілющими властивостями, допомагають зміцнити організм, оздоровити його, подарувати заряд сили і бадьорості.

Чим корисні напої з шипшини

Корисні властивості звичайного, на перший погляд, шипшини — безмежні. В плані його цілющою багатогранності і ефективності, з цією рослиною зрівняється мало яке інше. Чим корисні плоди шипшини, які вітаміни містяться, як правильно заготовити шипшина, про це я вже писала раніше. Сьогодні більш докладно поговоримо про те,як правильно заварювати шипшина і пити.

Простий приклад: вітаміну С в плодах шипшини більше в кілька разів, ніж в чорній смородині (яка до недавнього часу вважалася чи не рекордсменом за його змістом), і майже в 10 разів, ніж у лимоні!

1. Шипшина допомагає впоратися з застудою

Перше, що приходить в голову практично кожному. Дійсно, при ГРЗ, ГРВІ та інших інфекційних недугах, це високоефективний засіб. Його відвар однаково дієвий і проти вірусів, і проти бактерій, у тому числі — тих, які мають певну ступінь стійкості навіть до антибіотиків.

В цьому плані дію шипшини має відразу два напрями! А саме: речовини, що містяться в його плодах, потрапляючи у відвар, згубно впливають на патогенні мікроорганізми безпосередньо.

{reklama}

Плюс до цього — вітаміни і деякі мінерали, що знаходяться в шипшині, зміцнюють імунну систему, що істотно прискорює одужання. Але це далеко не єдина його користь.

2. Шипшина зміцнює серцево-судинну систему

При аритмії, серцевої недостатності, ендокардиті та міокардиті, ішемічної хвороби та інших недугах одного з головних людських органів, рекомендовано регулярне, але мінімальне, вживання відвару шипшини, з паузами близько місяця між його прийомами.

до Речі, у ньому багато калію, який є надзвичайно цінним для серця. Шипшина чудово зміцнює судини, і одночасно робить їх більш еластичними. Це дієва профілактика інсульту та інфаркту.

3. Корисні плоди шипшини і при різних захворюваннях печінки, нирок

Це головні «фільтри», які допомагають очищати організм від токсинів. Шипшина допомагає їм у їх роботі, нейтралізуючи отруйні елементи (побічні продукти обміну речовин), циркулюючі по крові руслу.

Крім цього, завдяки величезній кількості антиоксидантів, шипшина сприяє їх регенерації і відновленню нормальних фізіологічних функцій. Однак, не варто дуже старатися з його вживанням при схильності до утворення каменів у нирках!

4. Шипшина покращує формулу крові

Допомагає при недокрів'ї і нормалізує рівень шкідливого холестерину в крові, підвищує норму гемоглобіну в крові. До чого це призводить? До поліпшення загального самопочуття та зовнішнього вигляду, профілактики тромбофлебіту, атеросклерозу і так далі.

5. При проблемах з сечостатевої системою

При цьому, користь шипшини тут проявляється як для чоловіків, так і для жінок. Він нейтралізує запальні процеси, допомагає призупинити внутрішні кровотечі, дуже позитивно впливає на лібідо у обох статей, і на потенцію у чоловіків.

В принципі, шипшина проявляє користь, в тій чи іншій мірі для всіх органів і їх систем, а наведені вище приклади є далеко не єдиними.

Головне — помірне споживання, а також — правильне приготування. Тут дуже важливо знати, як правильно заварювати шипшина і пити!

Як приготувати відвар (настій) шипшини?

Крім настою і відвару з шипшини, можна приготувати смачний і ароматний чай з шипшини, з додаванням різних сушених ягід і лікарських рослин. Сьогодні більш детальніше поговоримо про приготуванні відвару, а також про те, як правильно заварити шипшина в термосі. Але про все по порядку.

1. насамперед увагу потрібно звертати на співвідношення шипшини і використовується для його заварювання води. Взагалі, не настільки важливо: настій або відвар ви збираєтеся готувати. Оптимальною пропорцією вважається наступна: літр чистої питної води на 100 грамів плодів шипшини.

Для більш повного розуміння: 100 грамів плодів — це близько 3 столових ложок, якщо вони сухі, і 4 ложок такого ж об'єму, якщо плоди — свіжі або сирі.

Важливо! При правильному сушінні плодів шипшини (в тіні на відкритому повітрі, при температурі +20 — +28 градусів за шкалою Цельсія) вони практично не втрачають своїх цілющих властивостей і зберігають до 90% всіх вітамінів і мінеральних речовин.

2. Настій — це найпростіший серед варіантів приготування корисного напою з шипшини. Плоди свої цілющі властивості передають йому дуже повільно, але в достатньому обсязі. Головне — почекати. Середнє час очікування: 5 годин. Ідеальна посуд для настоювання — це термос. Готувати настій дуже просто:

— плоди подрібнити і покласти їх у термос;

— приготувати окріп, давши йому постояти 2 хвилини після зняття з плити;

— залити цією водою плоди в термосі;

— щільно його закрити і залишити настоюватися в темному місці (при кімнатній температурі).

3. Відвар. При приготуванні відвару, шипшина віддасть напою ще більше цінних для здоров'я елементів. Звичайно, цей процес потребує трохи більше зусиль:

— треба закип'ятити воду, яка буде основою для напою;

— дати їй постояти пару хвилин (без кришки);

— покласти в воду потрібну кількість плодів (оптимальне співвідношення шукайте вище);

— плоди не обов'язково подрібнювати;

— томити на слабкому вогні на газовій плиті не менше 30 хвилин (якщо вода буде випаровуватися — її можна доливати);

— далі — зняти посуд з вогню, накрити кришкою і почекати близько 1 години. Відвар з шипшини, смачний і корисний, готовий!

Як заварити сушений шипшина щоб зберегти вітаміни

Дуже актуальна тема — збереження вітамінів, мінералів та інших корисних для організму речовин у шипшині, при заварюванні його, тобто — при термічній обробці плодів.

Тут є один маленький нюанс, дотримання або недотримання, якого зумовить: наскільки вам вдасться це зробити.

Скажемо відразу, 100% вітамінів зберегти не вийде навіть при ідеальних умовах. Але от зберегти їх по максимуму — це цілком здійсненне завдання.

Отже, як при приготуванні настою, так і при заварюванні, важливо знімати окріп з плити і давати йому охолонути хоч 2 хвилини. Все це зазначено в способах приготування (вище!). Температура води вже не буде 100 градусів, як при кипінні (навіть якщо вона далі буде нудитися), що дозволить передати напою максимум користі!

Як заварити свіжий шипшина

Порядок приготування відвару або настою з свіжого шипшини не відрізняється від кулінарної обробки сушених плодів.

Існує думка, що свіжі плоди необхідно очищати від колючих специфічних волосків, що знаходяться всередині них, але це зовсім не обов'язково. Головне — використовувати хороше, дрібне, сито при процеживании напою. А якщо він готується з свіжих плодів, то навіть це не обов'язково.

Головне — вибрати зрілі плоди. Визначити ступінь їх дозрівання можна за кольором. Це основна ознака: вони повинні бути червоними.

до Речі, якщо ви використовуєте свіжі плоди, то, швидше за все, у вас під рукою знаходяться і квіти цього чагарника. Не упускайте шансу додати в напій та їх! Неперевершений аромат і посилення цілющих властивостей готового продукту — гарантовані.

Як правильно заварювати шипшина в термосі?

Для заварювання шипшини в термосі нам знадобитися гаряча вода і плоди шипшини. Вважається, що саме при такому способі заварювання в напої зберігаються всі вітаміни.

найважливіше знати як правильно заварювати шипшина в термосі, щоб зберегти всі вітаміни і корисні речовини.

При заварюванні плодів шипшини в термосі я плоди не подрібнюю. Сушений шипшина потрібно перебрати і вимити.

На літр окропу я додаю жменю вимитого шипшини. Готую такий напій ввечері, щоб дати йому ніч настоятися. Таким чином плоди віддають всі вітаміни. Приблизний час від 6 до 12 годин. Чим довше настоюється шипшина, тим пахучіше, смачніше і більш насиченішим стає напій. Причому колір напою стає теж набагато яскравіше.

За смаком ви можете додати мед або цукор, або пити напій з медом.

Що можна додати: можете використовувати корицю, імбир або гібіскус в якості додаткових компонентів напою (саме при приготуванні його в термосі).

Як правильно пити шипшину

Якими б цінними властивостями він не володів, його вживання не повинно бути надмірним! Відвар і настій володіють приблизно однаковими властивостями, які також рівноцінно в них виражені.

У відварі більше мінералів, в настої — вітамінів. Для тонізуючого ефекту та профілактики більшості недуг — 1 чашка (приблизно 200 мл) напою в добу є оптимальною нормою. Але не щодня. Краще через 1-2 дні.

Для досягнення терапевтичного ефекту доза підбирається індивідуально. У напій можна додавати мед або молоко.

Шипшина для дітей і вагітних

Він зміцнює організм не тільки майбутньої мами, але й дитини. Ефективно допомагає запобігати появі набряків (помірний сечогінний ефект) і протистояти інфекційним захворюванням.

Насичує кожну клітину вітамінами. Сприяє нормальному формуванню опорно-рухового апарату, нервової, зорової систем.

Для вже народжених дітей корисний при хворобах ШКТ, дисбактеріозі, застудах, для поліпшення апетиту!

Шипшина протипоказання!

Немає нічого ідеального. І навіть шипшина — не виняток. Так, його слід з обережністю вживати, або взагалі виключити, при:

— жовчнокам'яної хвороби

— тромбофлебіті

— загостренні виразки шлунка

— підвищеній кислотності шлункового соку

Не забудьте про індивідуальної непереносимості або алергії на плоди шипшини, що не варто списувати з рахунків.

Якщо ви вирішили приймати напої з шипшини в лікувальних цілях, доцільно обговорити ці питання з лікарем. Лікар розповість як пити напої з шипшини, конкретно при вашому захворюванні.

Будьте здорові і ласуйте з користю!

Комментарии (0)
Додати коментар
Корисні властивості горіхів
Корисні властивості горіхів
Корисні властивості горіхів
24.05.15 Краса та стиль
Чим же корисні такі горіхи як арахіс, мигдаль, фундук, фісташки для людини? Які корисні властивості мають горіхи? Чи варто їх їсти? Жіночий інтернет журнал LadyElena