Як приготувати рибний суп
Правильний раціон харчування для здорової дорослої людини повинен включати в себе хоча б три рибних страви на тиждень. Але постійно є на вечерю гаряче з риби навряд чи захочеться, тому без рибних супів в меню не обійтися. Досвідчені кухарщики знають, як приготувати рибний суп на будь-який випадок життя: в якості дієтичного страви для дитячого столу, для гостей або як рідкісного делікатесу, коли мало часу чи мало грошей.
Рибні супи в приготуванні набагато простіше, ніж може здатися з першого погляду.
Існує загальний метод, як варити рибний суп. Основа хорошого супу – це бульйон, насичений корисними мікроелементами, смаком і запахом. Саме тому в кулінарії супи з рибної консерви не цінуються, адже з консервів можна отримати хороший бульйон. А ось з очисток і рибних відходів вийде прекрасна супова основа.
Якщо твоє завдання приготувати простий, але смачний і ситний рибний суп, використовуй найпростіший універсальний рецепт рибного супу. Цей рецепт є схемою для приготування супу з будь-яким набором інгредієнтів (можеш сміливо комбінувати овочі і спеції, отримуючи щоразу абсолютно нове і неповторне блюдо).
{reklama}Для початку підготуй рибу: помий і очистити від луски, попатравши. Рибу ти можеш залишити цілою, якщо це зовсім невеликі особини, або ж нарізати на шматки. Рецепт супу з риби повинен враховувати тип самої риби. Поширені окунь, карась, лящ, ріжеться на шматки товщиною 10 сантиметрів, а ось при підготовці осетрових риб потрібно приділити особливу увагу видалення кістяних наростів.
Деякі супи подаються разом з м'ясом риби, наприклад рибний суп з рисом. Однак, деякі рецепти передбачають використання тільки бульйону.
Прості схеми рибного супу
Будь-який спосіб, як приготувати рибний суп, ґрунтується на правильному співвідношенні риби і води: на кілограм основного продукту наливай приблизно 2,5 літра рідини. Налий Воду в каструлю, додай більше солі дай їй закипіти, після чого додавай у майбутній бульйон овочі.
Якщо ти поки що не знаєш, як варити рибний суп за певним рецептом, вибирай стандартні поєднувані продукти. Одну цибулину дрібно наріж, одну картоплину поріжте на кубики, а морква подрібни в соломку. Нехай все це кипить і вариться 15 хвилин, після цього додавай нарізану рибу (це найпростіший рецепт рибного супу) і залишай на вогні ще на п'ятнадцять хвилин.
Додавай приправи і зелень за смаком. Через пару хвилин можеш додати додатковий інгредієнт: солоні огірки, рис, спеціальні макарони для супу, томатну пасту. Нехай суп покипить ще пару хвилин, і рибний суп з рисом, картоплею, макаронами або будь-якими іншими інгредієнтами готовий.
Часто потрібно знайти такий рецепт супу з риби, який не вимагав би ні великих грошових витрат, ні багато часу, при цьому був би і дієтичним, і ситним.
Ситний суп з рибою буває рідко, адже риба містить дуже мало калорій, жирів і вуглеводів, тому таким блюдом не наїсися. Кулінари багатьох країн знайшли способи, як приготувати рибний суп красивим і дуже поживним. Один з найбільш популярних рецептів рибний суп з рисом.
Як приготувати ситний рибний суп
Тобі потрібно:
- півтора літра рідини
- мінімум 100 грам рису (або навіть значно більше, в залежності від того, наскільки густим повинен вийти суп)
- моркву
- картопля
- цибуля ріпчаста
- якась свіжа зелень
- приправи і лавровий лист
Рибу ретельно почистити і розділити на шматки, поклади в холодну підсолену воду і відправляй на плиту. Поки вода гріється, очистити цибулину і моркву, морква можеш розрізати на шматки, а цибулину залиш цілою.
рецепт супу з риби розрахований на білі сорти риби, які легко купити. Всі разом вари п'ятнадцять хвилин, після чого додавай очищений і нарізаний на великі шматки картоплю. Нехай все кипить і вариться 15 хвилин, не забувай знімати піну.
За цей час промий рис і потім додавай в суп. Не забудь спробувати суп на солоність, адже рис і риба забирають багато солі і суп може вийти прісним. Всі вари до готовності рису, після чого додавай лаврушки і зелень і вимикай через дві – три хвилини.
Простий рецепт, як варити рибний суп в дієтичному варіанті, - суп з форелі з овочами. Його бульйон має яскравий колір, а овочі дозволяють зробити суп максимально смачним без зайвих калорій. Будь-суп з червоної риби нежирних порід вже вважається дієтичним.
Рецепт легкого супу з фореллю
Для цього рецепта візьми:
- не надто велику форель
- три картоплини побільше
- по одній штуці моркви і цибулі
- половину лимона
- банку маслин
- пару свіжих помідор
- зелень і часник
- спеції за смаком
рецепт рибного супу дуже економний: відокремлюємо філе риби і відклади його для іншої страви, а в бульйон поклади голову, плавники, хребет, хвіст і всі інші обрізки.
Все це закладай в холодну солону воду разом з лаврушкой, коли перестане з'являтися піна (її потрібно постійно знімати), зменш вогонь і під кришкою вари рибу ще 10 хвилин. У каструлі залиш тільки бульйон, все інше прибери.
Моркву натріть на крупній тертці, цибулю тонкими півкільцями і відправляй все в бульйон. Можеш половину овочів обсмажити, якщо не дотримуєшся суворої дієти. Картопля наріж соломкою, так він швидше приготується, а помідори наріж великими кубиками, щоб вони не зварилися. Клади їх у бульйон.
Коли картопля буде наполовину зварений, поклажі півкільця лимона і половинки маслин. Варіть суп до готовності овочів і в самому кінці, вимкнувши вогонь, додавай подрібнені часник і зелень. Суп при подачі можна прикрасити свіжими часточками лимона, які додадуть страві приємну кислинку.
Рибний суп можна варити з чого завгодно, риба поєднується з більшістю продуктів. Дуже смачними виходять супи на основі червоних порід риби з додаванням жирних вершків або молока, з рибою поєднуються також різні морепродукти.
Коли захочеш побалувати своїх домашніх, приготуй традиційний фінський суп або королівський суп з форелі і ікри. Ці страви не тільки дуже незвичайні і красиві, але ще й дуже корисні.