Як правильно заварювати зелений чай
Сьогодні все частіше у відповідь на питання про улюблений сорт чаю можна почути відповідь - зелений. Цей вид чаю володіє численними цілющими властивостями, містить безліч дуже корисних і навіть рідкісних мікроелементів. Ну а багато люблять його тільки тому, що він допомагає скинути вагу і не псує колір зубів.
Якщо ти віддаєш перевагу саме такий тип напою, то тобі потрібно знати, як правильно заварювати зелені чаї. Технологія заварювання не така складна, як у знаменитого мате, але теж має свої тонкощі.
Один з ключових моментів у чайній церемонії скільки заварювати зелені чаї, при якій температурі це робити. На жаль, в СНД і багатьох інших європейських країнах прийнято заливати чайне листя окропом і довго їх наполягати. І те й інше згубно для ніжних не ферментованих листочків.
Запам'ятай кілька універсальних правил, вони допоможуть отримати від напою користь, чи то рецепт зелених чаїв з імбиром, з лимоном або будь-якими іншими добавками або ж зовсім без них. Візьми чисту воду без зайвих домішок і солей, без смаку і запаху (таку продають в якості питної).
В чайнику нагрій її приблизно до дев'яносто п'яти градусів, при такій температурі у воді починають з'являтися великі бульбашки повітря всередині товщі рідини. Не доводь воду до кипіння. Рецепти зелених чаїв з молоком теж вимагає дотримання цього правила.
{reklama}Обов'язково сполосни чайник гарячою водою і почекай ще п'ять-сім хвилин, поки вода не охолоне до температури приблизно 70 градусів. Якщо тебе цікавить правильний спосіб, як пити зелені чаї і заварювати їх, завжди читай інструкцію до конкретного сорту чаю.
Коли купуєш сортові чай на вагу, проси інструкцію, яка завжди є у продавців, але не завжди дається покупцеві за замовчуванням. Насип в чайник зовсім трохи чаю, залийте невеликою кількістю води і відразу злий її. Потім заливай повторно, витримуй приблизно хвилину і приступай до чаювання.
Це основи, як правильно заварювати зелений чай. Пам'ятай, що краща посуд для заварювання - глиняний чайник, а п'ється справжній зелений чай з маленьких чашок, поки він ще гарячий.
Якщо ти будеш дотримуватися всі ці правила, запам'ятаєш, скільки заварювати зелений чай улюбленого сорту, то зможеш отримувати максимум користі від такого буденного напою. Спробуй так само традиційні варіації зелених чаїв з різними натуральними добавками.
наприклад, рецепт зеленого чаю з імбиром відомий як чудовий засіб для схуднення, підвищення імунітету, боротьби із застудою. Цей зігріваючий чай незамінний в дощову погоду і сезон застуд.
Якщо ти знаєш тільки, як пити зелений чай, спробуй знайти в супермаркетах готові пірамідки зеленого чаю з імбиром. Якщо ж тобі важлива саме користь, вивчи кілька простих рецептів.
Зелений чай зі свіжим імбиром
Для приготування тобі знадобиться свіжий корінь імбиру в натертому вигляді, немногокачественного зеленого чаю, пара гілочок м'яти, трохи меду і соковитий апельсин.
В цьому випадку доведеться відступити від засад того, як правильно заварювати зелений чай, оскільки імбир вимагає особливої обробки. Імбиру тобі потрібно рівно одна чайна ложка. Його разом з двома ложечками чайного листя і гілками м'яти поклажі в заварник або у френч-прес.
Якщо ти вже знаєш, скільки заварювати зелений чай цього сорту, додай до часу ще третина від нього і стільки наполягай свій напій. Заздалегідь видави сік з апельсина, можеш так само підготувати часточку лимона.
Чай проціди, додай в нього сік і мед з цукром вийде не так смачно), для краси можеш покласти в чашку часточку лимона. Все добре перемішати і пий. Цей чай не тільки дуже смачний, але ще й бадьорить, вітамінний.
Рецепт зеленого чаю з молоком поки не так популярний на заході, як на сході, особливо в Індії. Наша традиція, як пити зелений чай, передбачає його чисте вживання або з цитрусовими. Між тим м'який смак якісного зеленого чаю сорти відмінно поєднується з молочним смаком. А ось вершки в такий чай не додаються, оскільки перебивають основний смак напою.
Якщо рецепт зеленого чаю з імбиром вже освоєний, приступай до приготування молочного напою. Найпростіше додати трохи підігріте молоко в пропорції один до трьох готовий зелений чай, але це не дуже цікаво для знавців чайних традицій.
Спробуй рецепт зеленого чаю з молоком, який на сході вважається відмінним засобом від багатьох захворювань.
Зелений чай з молоком
Візьми літр молока не надто низької жирності, доведи його до температури приблизно в 80 градусів. Температуру ти зможеш визначити за щільною піною, яка ще не перейшла в бульбашки і швидко розростається піну. В молоко додавай дві чайні ложки з гіркою чайного листя.
Ослаблюй вогонь на плиті і подогревай все протягом півгодини. Можеш так само додати в самому кінці свого чаю трохи меду або ж зовсім трохи жирного масла. Не дивлячись на свою нетрадиційність, цей чай дуже смачний, хоча і на любителя.
Він не тільки бадьорить, але і допомагає боротися з почуттям голоду, дає енергію на кілька годин. Такий напій не дуже калорійний і сприяє нормалізації ваги, допомагає в очищенні бруньок, корисний для профілактики захворювань зубів. Це чудовий засіб для боротьби з кашлем і болями в грудях при застуді. Такий чай навіть прискорює метаболізм.
Звичайно, будь-який з цих рецептів вийде набагато смачніше, якщо сама сировина чаю буде якісним. Хороший зелений чай мало коштувати не може, і причина в технології його виготовлення. Щоб отримати один кілограм чаю, працівники вручну повинні зібрати на плантаціях 80 тисяч чайного листя.
В сирому вигляді вони будуть важити майже три кілограми, а зібрані можуть бути тільки вручну. Тому справжній чай і коштує досить дорого. Є елітні сорти зі спеціальних кущів, які ростуть на відстані в сотні кілометрів від найближчих людських поселень в зоні абсолютної екологічності.
Але достатньо буде просто відшукати чаю першого збору, який був зірваний з куща на початку-середині квітня. Саме такий зелений чай вважається самим ніжним смаком і запахом, найбільш корисним.