Як вибрати м'ясо: курка, свинина, яловичина
Якщо ти часто щось готуєш з м'яса, при цьому любиш не тільки смачну, але дійсно корисну їжу, тоді тобі важливо знати, як вибирати м'ясо в магазині, перш ніж придбати його. Не секрет, що найкраще м'ясо свіже, не заморожене, але такий продукт знайти можна далеко не завжди, а деякі торговельні точки просто нездатні забезпечити збереження свіжого м'яса. Однак і в замороженому вигляді м'ясо має свої ознаки якості.
Дуже часто постає питання, як вибирати курку, якщо вона заморожена. В першу чергу подивися на шкіру, вона повинна бути не занадто темною, без розривів і плям. Якщо ж шар льоду занадто товстий і шкіри під ним зовсім не видно, краще пошукати іншу тушку.
Якщо не знаєш, як вибирати свинину або інше м'ясо в замороженому вигляді, орієнтуйся хоча б на кількість льоду. Всередині вакуумної упаковки або просто фірмового пакета не повинно бути льоду, він може бути присутнім тільки зовні. Лід в упаковці або вода всередині неї – ознака неправильного зберігання. Птицю або м'ясо вже розморожували, або ж зберігали у занадто теплому місці.
Відмінне правило, як вибирати яловичину в замороженому вигляді: купувати м'ясо світлого кольору. В процесі заморожування будь-яке м'ясо змінює свій колір, але не кардинально. Старий шматок не посвітлішає, а м'ясо молодої тварини стане яскравішим, але не темніше, як стверджують деякі продавці.
{reklama}Головне правило, як вибрати м'ясо, - уважно вивчити колір. По-перше, він повинен бути однорідним по всій поверхні. Особливо добре це видно на вирізці і порційних шматках м'яса. Якщо колір змінюється від зрізу до середини, значить, м'ясо зовсім не свіже. М'ясо старої тварини має коричневий, темно-бордовий відтінок: від такої покупки краще відмовитися.
Якщо тебе цікавить, як вибрати свинину максимальної свіжості, подивися ще й на жирові прошарки. Занадто молода тварина має мало жиру, таке м'ясо буде сухуватим, старе тварина навпаки втрачає частину природного жирового прошарку, що так само не дуже добре позначається на якості приготовленої їжі. У свіжому вигляді жир еластичний, кремового кольору, має приємний запах. Старий жир приймає неприємний жовтий відтінок, стає ламким, погано відділяється від м'яса.
Орієнтація на жир - відмінний спосіб, як вибрати яловичину. А от свіжу курку за такою ознакою розпізнати важко. Є інший варіант, як вибрати курку і не помилитися: жиру в курці майже немає, тому ти легко знайдеш суглоби. Якщо вони дуже великі, закостеневшие і малорухомі, значить, перед тобою курка похилого віку, а зовсім не свіженький курча, як запевняє продавець.
Трапляється, що яловичину намагаються видати за баранину (яка всупереч упередженню дуже корисна). Баранина має особливий запах, особливо у свіжому вигляді. Але і після термічної обробки м'ясо барана залишається самим світлим, так молодий баранчик взагалі має світло-рожевий колір м'яса.
Свіже м'ясо не обов'язково буде смачним, потрібно вміти відрізняти дійсно відбірні шматки від просто непоганих филейных частин. Є багато порад, як вибрати м'ясо, яка підійде для будь-яких кулінарних цілей.
При покупці пам'ятай, що пісне дієтичне м'ясо далеко не найсмачніше. Особливу соковитість і аромат м'яса надає саме жир, причому не обов'язково у великій кількості. Хоча цей спосіб не підкаже тобі, як вибрати курку, але допоможе при покупці будь-якого м'яса тварини.
Досвідчені кулінари дуже цінують так зване мармурове м'ясо. Це зовсім не якийсь особливий рідкісний сорт свинини або яловичини, але пошукати на прилавках його все ж доведеться. Мармуровим називається м'ясо, яке містить усередині себе кілька жирових прошарків не занадто великої товщини.
Дрібна і рідкісна сітка жиру всередині шматка м'яса – гарантія смачно приготованої страви. Це універсальний варіант, як вибрати яловичину для шашлику або смаження: таке м'ясо точно не буде ні сухим, ні жорстким.
Якщо ж ти не знаєш, як вибрати свинину найкращої якості, дивись на жили і плівки. Особливо це стосується свіжого м'яса. Плівки, які багатьом так не подобаються в м'ясних продуктах, є абсолютно у всіх тварин. Але у молодої і здорової тварини вони тонкі, практично непомітні, без видимих жив.
Такі плівки дуже легко знімаються саме у молодих тварин. А от жили, які помилково вважаються ознакою сильного, значить і м'язистого тварини, в м'ясі повинні міститися в мінімальній кількості. Їх важко розжувати, практично неможливо нормально приготувати, вони псують зовнішній вигляд страви.
З іншого боку, ти можеш сміливо купувати таке м'ясо для приготування фаршу, адже воно коштує набагато дешевше. Самі жили є ознакою не дуже гарного догляду за твариною, недостатнього годування або просто старості.
Якщо ні одна прикмета свіжого м'яса не допомогла розвіяти сумніви щодо його якості, сміливо вимагайте у продавця відповідні сертифікати. Їх має бути два, на саме м'ясо і на тварину, від якого воно було отримано.