Як швидко розморозити курку, рибу, фарш і тісто
Сучасна людина більшість продуктів набуває в замороженому вигляді, ще й вдома робить деякі заготовки, які знову ж завбачливо відправляє в морозильну камеру. Це поза сумнівом дуже зручно і навіть практично, але виникає необхідність завчасно і швидко розморозити фарш, м'ясо, ягоди, тісто, будь-які інші продукти.
Як правило, заздалегідь рідко щось робиться, а тому періодично, а іноді навіть часто виникає питання: як розморозити м'ясо чи щось інше як можна швидше, але, при цьому, без втрати властивостей продукту. Читаючи численні поради, часом цікаві, часом навіть дивні, про те, яким чином можна швидко розморозити курку, наприклад, не тіште себе ілюзією.
Правильна розморожування продуктів харчування завжди повільна. Це мінімум десять, навіть дванадцять годин на нижній полиці холодильника. Тобі доведеться вибирати: якість або швидкість. Чим швидше розморожування, тим більше корисних вітамінів і мікроелементів втрачається. Спробуй кілька разів швидко розморозити рибу і потім знову її розморозити. Напевно потім ти помітиш явну схожість смаку з гумової ганчіркою.
Навіть однократна швидке розморожування згубна для продукту. Найпростіша причина цього – руйнування зв'язків між волокнами м'яса або риби. Термічний перепад буквально рве зв'язку, які надають продукту його смакову текстуру та кулінарні властивості. Без шкоди вийде тільки швидко розморозити тісто, адже це практично напівфабрикат.
{reklama}Єдиний спосіб, як розморозити м'ясо будь-якого виду правильно, такий: у чисту суху посуд без всяких пакетів покласти продукт, все поставити на нижню полицю холодильника і тримати там до повного відтавання. Спробуй скористатися цим методом і помітиш різницю в смаку готового страви. Взагалі ж дієтологи і професійні кулінари рекомендують не зберігати продукти в морозилці довго, а купувати взагалі тільки охолоджені, а не в шарі льоду і снігу.
Тепер ти знаєш про те, чому швидко розморозити курку за правилами кулінарії не можна, але напевно буде потрібно все ж їх порушити. Візьми на озброєння декілька способів:
Перший – розморожування у холодній проточній воді. Якщо розморожуванні буде піддаватися цілий шматок м'яса, звільни його від упаковки і поклади під струмінь води. Не піддавайся спокусі зробити воду тепліше, адже в результаті отримаєш зіпсований шматок м'яса.
Швидко розморозити рибу цим способом можна: натри рибу сіллю, щільно загорни у декілька поліетиленових пакетів і поклади в миску з холодною водою. Сіль прискорить процес розморожування практично до десяти хвилин (для невеликої тушки риби в районі півкілограма-кілограма) і поліпшить смак продукту.
Швидко розморозити фарш можна точно так само, але без солі. Періодично виймай фарш з пакетів, прибирай оттаявший шар і клади назад під воду. Спробуй так само швидко розморозити тісто, але пам'ятай, що воно повинно бути дійсно герметично загорнуте в пакети (бажано, щоб упаковка була заводський, без щілин).
Другий спосіб, як розморозити м'ясо швидше, - найпопулярніший. Це мікрохвильовка. Спосіб вкрай сумнівний, але найефективніший. Кожна мікрохвильовка має режим розморожування, і напевно ти навіть зможеш вибрати тип і вага продукту. Однак все одно ідеального результату не отримаєш: всі сторони будуть танути нерівномірно.
Для найкращого ефекту розділи м'ясо на невеликі шматки. Краще швидко розморозити курку в мікрохвильовці, коли вона вже порізана на стегна, грудки і так далі. Не залишай таку разморозку без контролю: постійно перевертай шматки і стеж, щоб вони не почали готуватися до цієї ж мікрохвильовці.
Цей спосіб використовуй тільки в разі крайньої необхідності. Швидко розморозити рибу цим методом не вийде взагалі, вона нагрівається набагато швидше, а тому результат тебе неприємно здивує. Швидко розморозити тісто теж не вийде, воно обов'язково почне дбати.
Існує і спеціальний спосіб, як швидко розморозити фарш. Це водяна баня. Поклади фарш в металеву, а краще керамічну тару. Її поклади в каструлю, наполовину наповнену гарячою водою.
Всю конструкцію водружаешь на плиту і грей. Перевертай фарш, знімай розтанув шар і вже незабаром все буде розморожено. Розморозкою фарш складно зіпсувати, адже він не має якоїсь певної структури, в ньому відсутній такий цінний сік, як в м'ясі або рибі.
- Пам'ятай, що будь продукт набагато швидше розморожується невеликими шматками. Тому, щоб прискорити процес, після невеликої розморожування постарайся все ж розрізати цільний шматок (з цільним шматком свинини або яловичини простіше: вони прекрасно розрізають гострим ножем навіть у замороженому вигляді).
Гострий ніж з широким лезом цілком здатний розрізати наполовину заморожене м'ясо. Прожилки і плівки в цьому стані розрізаються ще краще. Рибу ж взагалі не поспішай розморозити до кінця. У полузамерзшем стані вона набагато легше чиститься, її зручніше обробляти.
Звичайно, це не стосується шматків філе, але якщо рибу ще потрібно потрошити, почни це робити до закінчення повного розморожування. Фарш можна взагалі ще раз нарізати на дрібні шматки. Пам'ятай, що заморожені продукти не можна різати керамічними ножами. Вони безумовно дуже гострі, але про крижану брилу просто зламається при першому ж більш-менш сильному натисканні.
Не забувай і про техніку безпеки: заморожені продукти легко ковзають по будь-якій поверхні, тому використовуй дошки і будь вкрай обережним. Не рідкісні випадки, коли недосвідчені кулінари отримували серйозні порізи не тільки рук, але і черевної порожнини в спробі одним різким натисканням розрізати мерзле м'ясо.
У твоєму домі завжди є прекрасна альтернатива мікрохвильовці, якщо дуже не хочеш її використовувати, це проста батарея опалення та гарячого водопостачання. Температура біля неї вище, ніж кімнатна, але не занадто. М'ясо відтане досить швидко і по більшій частині збереже свій смак і структуру.