Пиріг з чорною смородиною Як приготувати пиріг з чорною смородиною Кращі рецепти пирогів з чорною зморив
14.04.2015 19 400 0

Пиріг з чорною смородиною Як приготувати пиріг з чорною смородиною Кращі рецепти пирогів з чорною зморив

Краса та стиль
В закладки

«Була зеленої, маленькой, Потім стала аленькой. На сонці почорніла я, І ось тепер я стигла ». Про яку ж ягоді йдеться в знаменитій дитячій загадці? Звичайно ж, про чорній смородині. Ця ягода була відома ще в Стародавній Русі. Умілі домогосподарки використовували її для приготування пирогів, варений, сиропів і особливого, смородинового, вина. До появи вина зі смородини варили брагу - слабоалкогольний напій, отриманий в результаті бродіння. Запашні листя додавали в чай, м'ясо і навіть використовували при засолюванні для додання особливого аромату. А вже скільки ягід хлопці з'їдали в сирому вигляді, просто зриваючи з кущів!

Користь чорної смородини та особливості її вибору та зберігання

Сьогодні багато хто знає смородину як вкрай корисний і низькокалорійний джерело вітаміну С і калію. Її енергетична цінність становить всього 63 ккал на 100 гр, з яких 82 гр - це вода. Ягода містить деякі вітаміни групи В, кальцій, магній, залізо, цинк і фосфор, а також органічні кислоти і цукру. Вона славиться своїми сечогінний та потогінний властивостями, в народній медицині ягоди рекомендують вживати при деяких шлунково-кишкових захворювання, простудних захворюваннях і при цинзі.

Якщо ви вирішили купити смородину з рук, то варто звернути особливу увагу на ягоди. Вони повинні бути великими і щільними, насиченого чорного кольору, без плям і слідів вологи. Не вибирайте перестиглий або недоспелий продукт і не полінуйтеся перевірити не тільки верхні ягоди, а й нижні, щоб не виявити будинку зіпсований продукт. Переспілі ягоди починають бродити, тому їх легко можна відрізнити за нудотно запаху.

Зберігати смородину найкраще в холодильнику в щільно закручується банку при температурі не вище 0 ° С, попередньо перебравши їх, очистивши від гілочок, промивши і як слід просушити. За таких умов зберігання плоди залишаються свіжими до 3-4 тижнів, потрібно тільки раз в день відкривати банку для провітрювання.

Якщо ж вам хочеться зберегти корисну ягоду на зиму, можна законсервувати її або зварити варення, засушити або заморозити. Останні два способи дозволяють зберегти найбільшу кількість корисних речовин, крім того плоди не втрачають свого аромату і кислуватого смаку. Це буде особливо корисно тим, хто хотів би всю зиму балувати рідних і друзів запашної випічкою.

Пиріг з чорною смородиною - особливості приготування

Чорна смородина - безпроблемна для кулінарів ягода, яка не завдасть клопоту навіть початківцям. При правильному зберіганні вона не втратить ні смаку, ні запаху і потребують мінімум зусиль при готуванні: помити і, якщо потрібно, розморозити її. Кількість цукру в рецептах можна регулювати самостійно, робити страву більш кислим або солодким.

Тісто для пирога може бути будь-яким: пісочним, листковим, прісним, сметанним, дріжджовим, підійде навіть тісто для кексів. Сам пиріг може бути відкритим чи закритим, з присипкою або политий зверху шоколадом або карамеллю. Все залежить лише від вашої фантазії.

Тільки пам'ятайте: використовувати можна тільки добре просохла ягоду. Якщо смородина свіжа, почекайте півгодини, поки стече вся волога, якщо заморожена, то опустіть її спершу в холодну воду, щоб вона розтанула, а після висушіть, як і звичайну. Якщо в рецепті присутні яйця, масло або будь-які продукти, що зберігаються в холодильнику, не забудьте попередньо витягнути їх, щоб вони стали теплими.

Простий пиріг з чорною смородиною - рецепт приготування

Цей повітряний пиріг дуже схожий на шарлотку.

Інгредієнти

Для нього вам знадобляться:

  • 5 яєць
  • 1 ст. цукру
  • 2 ст. борошна
  • 2 ст. смородини (свіжої або замороженої)

Приготування

Увімкніть духовку на 180 градусів і приготуйте глибоку жароміцних форму для випікання. Можна використовувати силіконову, скляну, антипригарну або керамічну форму. Попередньо її потрібно змастити м'яким вершковим маслом або вистилати дно папером для випічки, щоб уникнути прилипання тіста.

Візьміть велику миску (можна використовувати скляну салатницю, щоб уникнути бризок), розбийте в неї яйця, додайте цукор і як слід збийте в піну. Збивайте довго, не менше 3-5 хвилин, щоб цукор повністю розчинився.

Далі додайте по чуть-чуть борошно і замісіть густе, рідке тісто. Якщо сумніваєтеся, що тісто підніметься, то додайте 1-2 ч.л. розпушувача або гашеного соди.

У самому кінці засипте смородину, перемішайте все, щоб ягоди «втопилися», і вилийте тісто у форму.

Потім пиріг з чорною смородиною поставте в розігріту духовку і постарайтеся не відкривати дверцята перші 20-30 хвилин.

Перевірити готовність пирога можна сірником або зубочисткою: проткніть випічку ближче до центру і подивіться, чи залишилося на ній рідке тісто.

Повний час приготування залежить від обраної вами посуду і самої плити. Якщо її потужність мала, можна поставити температуру на 10-20 градусів вище. Як тільки пиріг придбає золотистий відтінок, а зубочистка залишиться чистою, витягуйте пиріг, накрийте його рушником і залиште на кілька хвилин остигати. Тісто трохи «стиснеться» і відокремиться від стінок без втрат.

pirog-s-chernoj-smorodinoj

Смачний пиріг з чорною смородиною як приготувати, рецепт

Трохи складніший рецепт простого пирога з чорною смородиною і кефіром.

Якщо в будинку залишився непотрібний стакан кефіру, можна пустити його в справу, зробивши пиріг з ягодами.

Інгредієнти

  • 3 яйця
  • 1 ст. кефіру
  • 1,5 ст. цукру (частина цукру можна замінити ванільним, але не переборщіть: 1-2 ч.л. буде достатньо, інакше запах ванілі переб'є весь смак)
  • 100 м вершкового масла
  • 1 ч.л. розпушувача або соди гашеного
  • 2 ст. борошна
  • 200 р чорної смородини

Приготування

Увімкніть духовку на 180 градусів, приготуйте форму для випічки, змащену маслом, і приступайте до готування. Вилийте в миску кефір, додайте цукор і перемішайте. Розтопити масло до рідкого стану в мікрохвильовці і влийте в кефір, додайте яйця і ретельно перемішайте до однорідної маси.

Всипте в тісто розпушувач. Якщо його немає, зачерпніть соду і, тримаючи ложку над тестом, крапнете на неї оцтом або лимонним соком. Сода зашипить і перетвориться на піну - це і є гашене сода. Крапайте обережно, щоб не вилити зайвого.

Тепер прийшла черга борошна. Після її додавання тісто має вийти густим і тягучим. В останню чергу слідують ягоди.

Пиріг готується 40-45 хвилин, перші півгодини відкривати духовку не варто: через холодного повітря тісто осяде і не підніметься. Перевірити готовність можна за допомогою зубочистки. Коли все буде готово, витягніть блюдо і поставте його в тепле місце, щоб воно охололо. Тільки після цього його можна виймати.

pirog-s-chernoj-smorodinoj-1

Гарний пиріг з чорною смородиною - рецепт

{reklama}

Головна відмінність цього пирога в тому, що ягоди не потрібно змішувати з тестом. Вони залишаться нагорі і апетитно підрум'яняться.

Інгредієнти

  • 1 ст. борошна з гіркою
  • 1,5 ч.л. розпушувача або 1 ч.л. соди
  • щіпка солі
  • 1 ст. цукру
  • 100 м вершкового масла
  • 0,5 ст. молока
  • 3 ст.л. цукрової пудри
  • 400 р смородини

Також можна використовувати трохи ваніліну або ванільного цукру для додання нового смаку.

Приготування

Поставте духовку на 180 градусів, приготуйте форму для випічки і міксер. Збийте яйця з цукром в піну, додайте розтоплене масло, молоко і ванілін (за бажанням).

Окремо змішайте борошно, сіль і розпушувач, отриману суміш потроху додавайте в тісто, ретельно перемішуючи. Слідкуйте, щоб не залишалося сухих грудочок. Якщо тісто виходить недостатньо рідким, додайте трохи молока, якщо ж воно занадто рідке, на допомогу прийде мука.

Вилийте тісто у форму, розрівняйте поверхню, зверху розкладіть щільним шаром ягоди і присипте їх цукровою пудрою. Готувати 40-45 хвилин, виймати, попередньо охолодивши.

pirog-s-chernoj-smorodinoj-4

Пиріг з пісочного тіста з чорною смородиною - покроковий рецепт

Напевно, це самої знаменитий пиріг з чорною смородиною, який був украй популярний і любимо в Радянському Союзі. Пісочне тісто, з якого буде зроблена основа - одне з найпростіших і некапризна, тому за результат можна не боятися. Приготуйте наступні продукти.

Інгредієнти

  • 2 ст. борошна
  • 2 яйця
  • 1 ст. цукру (+3 ст.л. для присипки)
  • 200 р масла
  • 1 ч.л. розпушувача
  • 2 ст.л. крохмалю
  • щіпка солі
  • 500 р ягід

Приготування

Заздалегідь витягніть масло, щоб воно стало м'яким. Не потрібно топити його в мікрохвильовці, структура повинна залишатися щільною.

Змішайте борошно, розпушувач і сіль. В окремій мисці розітріть цукор з яйцями до повного розчинення цукру. Зверніть увагу, що збивати на цей раз не треба: скористайтеся ложкою або віночком.

Додайте в яйця масло і змішайте в однорідну масу, найкраще це робити руками. Поступово додавайте борошно і руками ж вмішуйте в тісто. Воно повинно вийти пластичним, але розсипчастим - як пластилін з піску. Борошно додавайте дуже обережно: якщо її буде занадто багато, тісто розвалиться, якщо мало - воно залишиться липким і не пропечеться ...

Розділіть готове тісто на дві частини, замотайте в харчову плівку і покладіть на 40-60 хвилин у холодильник або морозилку.

Увімкніть духовку на 200 градусів і змастіть форму для пирога вершковим маслом. Поки тісто застигає, змішайте цукор, що залишився з крохмалем і ягодами. Це буде начинкою пирога.

Витягніть одну частину замороженого тіста - це буде основа для пирога. Її можна зробити двома способами:

  1. Якщо ви тримали тісто в морозилці, то можете натерти його на крупній тертці і покрити їм все дно.
  2. Якщо тісто лежало в холодильнику, то краще буде розкачати його качалкою і обережно перекласти у форму. Краю можна трохи загнути, щоб начинка не витекла.

Коли тісто буде розподілено, висипте зверху начинку і витягніть другу частину тесту. Її потрібно натерти на тертці і рівномірно розподілити по пирогу. Не бійтеся, якщо тесту не вистачить на рівномірний шар - присипка виконує більше декоративну функцію.

Коли все буде готово, поставте пиріг з чорною смородиною в духовку і забудьте про нього на 40-50 хвилин. Коли скоринка підрум'яниться, можна виймати. Не забудьте остудити випічку перед, інакше ризикуєте обпектися.

pirog-s-chernoj-smorodinoj-3

Як приготувати пиріг з чорною смородиною - замість виведення

Чорна смородина вкрай корисна для здоров'я ягода. Мами і бабусі обожнюють її як джерело вітамінів і мікроелементів. Але не всім дітям за смаком свіжа смородина. У цьому випадку вам на допомогу прийдуть пироги, які зберігають всі корисні властивості плоду, але заховають специфічний смак і кислинку. І хлопці, і дорослі будуть тільки раді такому рішенню і з задоволенням поласують смачною випічкою.

Комментарии (0)
Додати коментар
Чай з малиною
Чай з малиною
Чай з малиною
23.10.17 Здоров'я
Як приготувати курник
Традиційні російські пироги відомі у всьому світі. Рум'яні, ароматні, смачні, великі і багато прикрашені, з найрізноманітнішими начинками пироги і сьогодні залишаються
Компот з чорної смородини
Компот з чорної смородини
Компот з чорної смородини
15.05.15 Краса та стиль
Маски від зморшок
Маски від зморшок
Маски від зморшок
04.04.15 Краса та стиль
У кожної жінки настає такий период у жітті, коли шкіра почінає обзаводітіся зморшкамі. При правильному догляді за шкірою годину з'явиться зморшок можна відсунуті, а если
Вино із чорної смородини технологія рецептури Як приготувати вино з чорної смородини - покрокові рецеп
Черносмородиновое вино досить шановане серед прихильників винних продуктів. Таку популярність напій набув не тільки за рахунок поширеності та доступності смородини в
Варення з чорної смородини - 5 кращих рецептів Як приготувати варити варення з чорної смородини - Пошана
Чорна смородина - це ягода, про користь якої відомо з давніх часів. Ці ягоди просто «вітамінна бомба» для організму, тому у складі чорної смородини величезна кількості