У чому користь айви для людини, і які існують протипоказання
Здрастуйте, дорогі читачі. Сьогодні ми поговоримо про такому знаменитому фрукті, як айва. Ця рослина стало відомим символом гір Кавказу і зовсім не прижилося (практично) на решті території Росії. Однак, айва незаслужено обділена увагою садівників на тлі повального вирощування яблуневих і грушевих плодів. Адже саме айва є справжньою кладезью вітамінів і мікроелементів, які надають цілющу дію на людський організм. Айва являє собою продукт, насичене біологічно активними елементами. Мобілізація організму і підвищення імунітету — лише мала частина корисних властивостей даного фрукта.
Саме тому кожній людині слід знати:
Як відрізнити айву від інших плодів.
Які сорти айви існують.
У чому користь плодів айви, і які протипоказання у її споживанні.
В яких стравах використовується айва.
Як правильно вибрати плоди айви і зберігати їх.
Яким чином відрізнити айву від інших схожих плодів
Виростання айви є відмінною рисою гірській місцевості Кавказу, і кожен турист, одного разу побував там, запам'ятає гілки дерев, усіяні безліччю яскравих пагонів і ніжних листочків, покритих «повстяним опушенням».
Якщо вам вдасться виростити дерево айви в своєму саду, то воно стане справжньою прикрасою вашого ділянки в силу неймовірного запаху в момент цвітіння, а також — гарного естетичного вигляду.
Нижче кілька цікавих фактів про рослину айва
- Вчені, які займаються дослідженнями рослин, вважають, що айва є нічим іншим, як «помилковим яблуком».
- Форма плоду повинна бути кулястої або грушоподібної, а шкірка повинна неодмінно відрізнятися м'якістю і гладкістю.
- При розкритті плода можна виявити цікаве явище, а саме — багатонасінні гнізда, що представляють собою своєрідний «конструктор» з симетричних частин одного круглого насіння.
- Стиглий плід повинен бути в міру солодким і трохи терпким.
- Крім районів Кавказу, айва може легко вирощуватися в Краснодарському краї і в регіонах Поволжя.
Які сорти айви найбільш поширені
Вчені-ботаніки вважають, що існує єдиний сорт даного фрукта, а саме айва звичайна.
{reklama}Проте, в магазинах середньої смуги Росії у продажу можна знайти наступні сорти:
- Айва китайська.
- Айва японська.
Нічого спільного плоди цієї рослини з айвою не мають, відрізняються кислим смаком і жорсткою шкіркою. Однак, відмінності смакових якостей аніскільки не применшують корисні властивості даних сортів.
Айва — у чому користь для людини. Які існують протипоказання до її вжитку і шкоди
Айва, як і будь-який інший фрукт, є невід'ємним елементом корисного харчування людини.
Дозрілий плід є справжнім природним сховищем висококонцентрованих корисних мікроелементів, вітамінів, ефірних олій і дубильних речовин.
Висока концентрація калію і кальцію, заліза та аскорбінової кислоти допоможе надовго забути про слабкості і анемії.
Низька кількість цукру і відсутність жирів дозволяє айві стати справжньою зброєю в справі боротьби із зайвою вагою і підвищеним холестерином.
Енергетична цінність айви
Айва є досить дієтичним продуктом.
Калорійність фрукта на 100 грам складає всього 50 ккал, що, укупі з високою концентрацією харчових волокон, і низьким вмістом цукру, робить айву ідеальним продуктом для людей, які прагнуть зберегти фігуру у формі.
Айва. Корисні властивості — Топ 8
Невисока калорійність робить айву ідеальною заміною солодощами і борошняним виробам для людей, які страждають ожирінням або цукровий діабет.
1. Антигістамінні і протизапальні властивості
Цей фрукт буде особливо корисним для дітей і літніх людей. Для перших буде корисно те, що високий вміст аскорбінової кислоти поліпшує імунітет, для других, що зміст даного мікроелемента стрімко пригнічує всі виникаючі в організмі запальні процеси.
2. Невисока енергетична цінність
У разі, якщо у людини порушена робота ендокринної системи або присутні хвороби шлунково-кишкового тракту, айва може стати справжньою панацеєю, адже практично не містить цукру.
Зате у плодах айви величезна кількість харчових волокон, які, разом з високим вмістом фруктози, нормалізують протікання обмінних процесів в організмі.
3. Айва є природним антиоксидантом
Поліфенольні сполуки, наявність яких властиво більшості рослин, роблять плоди айви потужним природним антиоксидантом.
Боротьба з окисленням організму набирає обертів з кожним днем, а айва може стати відмінним засобом для зниження ймовірності інфарктів і інсультів, властивих людям від 40 років. Антиоксидантні властивості дозволяють організму повільніше старіти і зношуватися.
4. Онкопаталогия
Є справжнім бичем нашого часу, рак молодшає, і все частіше молоді люди стикаються з наслідками інфекції, вірусу або окислення організму. Айва є відмінним засобом у профілактиці онкологічних захворювань.
5. Корисні властивості при лікуванні кашлю
Айва у формі відвару виділяє корисні для людини ефірні олії, про які вже говорилось раніше.
Дані природні сполуки допоможуть прискорити лікування бронхіту, ГРВІ, ларинготрахеїту та інших хвороб дихальних шляхів.
Протимікробні властивості айви прискорять одужання, а їх заспокійливу дію допоможе легше перенести симптоми застуди.
6. Проносний, жовчогінний і сечогінний ефект
Високий вміст клітковини і харчових волокон дозволяють організму зробити наступний крок до очищення організму і звільнити стінки кишечника від шлаків і «застійних» з'єднань.
Активний травний процес прискорює роботу жовчного міхура і жовчовивідних проток.
7. При набряках
Крім проносний і жовчогінний ефект, айва допоможе людям, схильним до набряків і страждаючим нирковою недостатністю. Хочете уникнути набряків при пробудженні?
З'їдайте пару плодів айви перед сном. Будучи природним діуретиком, плоди айви відрізняються м'якістю дії, виграючи перед синтетичними медикаментами, які надають згубний вплив на печінку людини.
8. Очищення крові, підвищення гемоглобіну
Посилення процесів кровотворення, посилення репродуктивних функцій — це тільки верхівка айсберга корисних властивостей айви. Даний фрукт є воістину панацеєю від багатьох бід при профілактичному його застосуванні.
Які страви і інші корисні речі можна приготувати з айви
В місці вирощування айви не прийнято споживати її в сирому вигляді. Плід вважається жорстким і несмачним, в силу чого, по досягненню зрілості, плоди збирають і піддають тепловій обробці.
Плоди використовуються для приготування варення або інших кондитерських виробів. Але це ще не все.
Будучи дуже корисним фруктом, айва зайняла почесне місце в національній кухні народів Кавказу та Узбекистану. Айва додається в плов для пікантності і додавання солодких і в'яжучих відтінків.
З плодів айви готують компот, пюре і соки. Однак, корисні властивості айви зобов'язують хорошу господиню використовувати не тільки плоди, а й листя і навіть насіння.
Липневі літні листя айви збираються, ретельно висушується під спеціалізованим навісом і використовуються для додавання в їжу, приготування відварів і настойок.
Навіть насіння не викидаються, а висушуються, після чого — подрібнюються і стають ідеальним компонентом для приготування настоянки з айви.
Ця настоянка використовується не тільки всередину, для поліпшення травлення і профілактики хвороб шлунково-кишкового тракту, але і для лікування застуди шляхом полоскання.
Даний спосіб застосування буде вельми корисний у лікуванні стоматиту у дорослих людей, завдяки сильним дубильним властивостям ефірних масел, що міститься в насінні айви.
Таким чином, айва є не тільки смачним фруктом, але і корисним елементом для приготування справжніх ліків.
Кому не слід споживати в їжу плоди айви
Відразу слід зазначити, що насіння айви в сирому вигляді є справжньою отрутою, у зв'язку з чим неприпустимо їх розжовування і споживання в їжу.
Однак самі плоди являють собою справжнє джерело вітамінів, мікроелементів, біологічних активних речовин, що робить даний фрукт корисним практично для кожної людини.
Однак, висока кількість харчових волокон і непомірне споживання даного плоду в їжу може закінчитися плачевно для людей, що страждають такими хворобами!
- Гастрит, особливо в періоди загострення, а також — виразкова хвороба.
- Порушення роботи шлунково-кишкового тракту у вигляді закрепів хронічного характеру.
- Коліти і плеврити, що відрізняються хронічним характером.
- Крім іншого, не слід забувати про такий речі, як індивідуальна непереносимість. Якщо вам властиві алергічні реакції, то не слід починати профілактику хвороб шляхом споживання плодів айви негайно. Рекомендується почати з малих порцій, щоб виявити наявність або відсутність, алергічних реакцій.
Ми дізналися про корисні властивості цього фрукта і застереження, пов'язані з ним, залишилося розібратися з питанням його вибору та зберігання.
Як правильно вибрати плоди айви і зберігати їх
Корисними для прийому в їжу є виключно зрілі плоди. Дозріла айва володіє приємним жовтим кольором.
Зелені ділянки на шкірці говорять про те, що плід зірвали раніше часу і слід відмовитися від вживання в їжу.
Шкірка повинна бути чиста, без зовнішніх дефектів. Наявність виразок, вм'ятин і тріщин може говорити про широкому спектрі проблем, починаючи з хворобою рослини, закінчуючи тим, що перезрілий плід і в ньому вже почалися процеси гниття і утворення цвілі.
При виборі айви слід звернути увагу на запах плода. Відсутність приємного аромату має насторожити, адже в такому випадку плід міг оброблятися парафіновими сполуками, що вб'є всі корисні властивості айви.
Зберігати айву досить просто. Щоб плоди збереглися як можна довше, необхідно їх помити після покупки, ретельно витерти паперовим рушником і помістити в холодильник у поліетиленової ємності.
Таким чином, плоди збережуться максимально довго. У разі зберігання листя або насіння, слід скористатися сухим герметичним контейнером, який буде зберігатися при кімнатній температурі.
Роблячи висновок, можна сміливо сказати, що айва являє собою чудодійний фрукт, який неоціненний вплив на роботу всього організму, що, одночасно, вимагає особливо обережного та виваженого поводження з ним.