Черемша — корисні властивості
03.10.2017 1 119 0

Черемша — корисні властивості

Здоров'я
В закладки

Здрастуйте, дорогі читачі. Сьогодні ми поговоримо про корисною першої зелені — черемші. Ми з чоловіком вже багато років вживаємо цю зелень ранньою весною. Давайте розберемо разом всю користь і шкоду рослина, вітаміни, а також поговоримо про те, кому не варто вживати черемшу розглянувши всі протипоказання. Отже, серед найбільш незвичних лікарських рослин, які слід обов'язково включити в свою фіто-аптечку, одну з перших позицій займає черемша, корисні властивості якої, слід розглянути детальніше. Вона виявляє неабиякий ефект у плані позитивного впливу на організм: як загальнозміцнюючий, так і зціляє (у разі прояву того чи іншої недуги). Черемша — не просто високоефективне натуральне ліки, а й улюблений інгредієнт, що використовується для приготування просто величезної кількості страв. Її використовують у процесі випічки, в якості начинки для пирогів і пиріжків, при запіканні риби або м'яса, варінні супів і так далі. Примітно, що якщо черемшу правильно зібрати і висушити, то її цілющі властивості зберігаються практично в повній мірі.

Особливо молоді пагони рослини цінуються у весняний період, коли величезна кількість людей відчуває вітамінно-мінеральне голодування. Черемша безмежно багата на корисні речовини, а ось овочі і фрукти, в цей час, ще малодоступні!

Де росте черемша, і що це за рослина?

Дикий часник, калба, ведмежа цибуля — це не різні рослини, а назви черемші, які поширені в народі. Місця, де вона рясно росте, називають «ведмежими луками», так як ці тварини, після затяжної зимової сплячки, виходять цілими групами поласувати свіжими зеленими пагонами, які дуже швидко дозволяють їм заповнити запаси мінералів, вітамінів, глюкози.

{reklama}

Черемша — невибаглива рослина. Але, якщо є вибір, то вона зупиняє його на тінистих вологих місцях: у лісах, передгір'ях, пониззі лугів і так далі. Вона вміє дуже ефективно боротися за територію, оселившись в якомусь місці один раз, постійно розширюючи ареал свого проживання.

Так, її листя виділяють спеціальні речовини, що утворюють їдка ефірне масло, яке є токсичним для більшості інших рослин. У результаті, останні не витримують і йдуть, звільняючи для черемші ще більше життєвого простору.

черемша Росте по всій середній смузі Росії, в Білорусії, Україні, більшості країн Європи і навіть у Туреччині. Рослина багаторічна, трав'яниста. Має невеликі білі квіти, що укладаються в парасольки біля самої верхівки рослини.

Листя яскраво-зелені, широкі, на товстих ніжках, звужується вгорі. Вони нагадують за своєю формою вістря списа.

Висота рослини, від землі до верхівки: від 17-20 до 50 сантиметрів (залежно від зовнішніх умов, в яких воно росте). При візуальному огляді, відразу ж стає очевидним схожість черемші з конвалією польовим, що виявляється зовні. А ось на смак вона найбільше схожа на часник.

Хімічний склад черемші (калорійність)

Калорійність черемші: 36-38 ккал на 100 грамів продукту
Вміст білків — до 3 г, вуглеводів — до 7 г, жирів — близько 0,2 грамів. Ці показники можуть неістотно відрізнятися в рослинах, відібраних в різних регіонах.

Води в рослині близько 85 г, харчових волокон — майже 7 грамів, а золи — 1,2 грама. Не менше в цьому рослині і вітамінів.

Так, найбільше:

  • Вітаміну А – 4,4 грам.
  • Вітаміну В1 – 0,04 р.
  • Вітаміну В2 – 0,15 мг.
  • Вітаміну С – майже 100 міліграмів.
  • Ніацину – 0,5 мг.
  • Фолієвої кислоти – 42 мкг.

В ній присутні і ефірні масла, жири і органічні, дуже цінні амінокислоти. Слід відзначити і достатній вміст у рослинах калбы мінеральних солей, які представлені в ньому макро - і мікроелементами:

  • калій
  • залізо
  • кальцій
  • фтор
  • сірка
  • елемент
  • мідь
  • фтор
  • цинк
  • натрій
  • бор і так далі.

Чим корисна черемша — корисні властивості

Ведмежа цибуля проявляє неабиякі лікувальні і профілактичні можливості. Зокрема, можна виділити основні з них:

Поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту

Черемша цінна для шлунка, кишечника, печінки, жовчного міхура, вона сприяє їх злагодженої роботи та бездоганною функціональності.

Бактерицидний ефект

Більшість видів відомих нині науці патогенних бактерій не переносять тривалого впливу компонентів даної рослини, гинучи або помітно пригнічуючи свою діяльність.

Поліпшення апетиту

Стимулюючи вироблення шлункового соку і, в деякій мірі, нормалізуючи його кислотність, черемша дуже добре допомагає при відсутності апетиту, що позитивно впливає на організм і при недостатній масі тіла.

Нормалізує обмін речовин

У величезної кількості людей він є порушеним. А це — і погіршення самопочуття, і реальні проблеми зі здоров'ям, і настрій, активність. Від обміну речовин залежить дуже багато. І черемша, в його стабілізації на оптимальному фізіологічному рівні — відмінний помічник.

Очищення крові і поліпшення її складу

Так, ведмежа цибуля, при його регулярному вживанні, ефективно виводить з організму токсичні для нього речовини, а також робить позитивний вплив на формулу крові.

Зцілення від дерматовенерологических недуг

В тому числі — від бородавок, натоптишів, лишаїв і так далі. Дана практика, поки що не дуже поширена. Але, тим не менш, сік черемші, що доводять і дослідження цієї рослини, здатний позбавляти від величезної кількості подібних проблем дуже швидко і без побічних ефектів.

Допомагає при кишкових захворюваннях, гнійних інфекціях, поширених нині недуги опорно-рухового апарату (зокрема суглобів), застуди і так далі. Спектр дії калбы — великий. При цьому, не тільки при внутрішньому вживанні самостійно, або у складі страв, лікарських препаратів, а й при зовнішньому її застосування.

Зміцнює центральну нервову систему

Нормалізує діяльність периферичної НС, покращує швидкість реакції. Навіть, як показали дослідження, допомагає «тренувати» і завжди перебувати в гарному настрої. Ви запеклий песиміст? Спробуйте ввести у свій раціон дикий часник, можете здивуватися.

Стимулює роботу серцево-судинної системи

Це, як відомо, одна з найважливіших систем людського організму! І її стану слід приділяти належну увагу, так як недуг, що випадають на серце і судини, вистачає. Вживання черемші, хоча б частково вирішить питання.

Чинить на організм виражені загальнозміцнюючі властивості

Так відбувається, за великим рахунком, завдяки збалансованому складу рослини. Як відомо, загальний стан організму та імунної системи залежить багато в чому від вмісту в його клітинах мінералів і вітамінів, а також інших корисних речовин. Черемша, як вже було зазначено, ними ніяк не обділена. І вони передаються організму при її вживанні, адже вона є легкозасвоюваним продуктом.

Холестерин і судини

В деякій мірі, черемша допомагає при гіпертонії, знижуючи показники кров'яного тиску, якщо вони — вище норми. Відмінно чистить судини від бляшок, утворених шкідливим холестерином і збилися в купу, прилиплих до їх стінок, тромбоцитів. Це, серед іншого, служить прекрасною профілактикою атеросклерозу, інсультів, інфарктів і так далі.

Виводить шлаки і токсини

Є ситною продуктом, що містить великий обсяг рослинної клітковини, яка стимулює процеси травлення і допомагає кишечнику звільнитися від шлаків і токсинів.

Протипоказання до вживання черемші

Є у черемші і деякі протипоказання, які обов'язково слід запам'ятати і врахувати, якщо ви збираєтеся лікуватися даними рослиною, або просто плануєте вживати його в їжу час від часу.

Так, до протипоказань та застережень, відносять:

Виразкова хвороба, гастрит, панкреатит, гепатит, холецистит.

Годування груддю, вагітність (вживати можна, але тільки після консультації зі своїм гінекологом, педіатром).

Зловживання черемшею теж небажано, адже вона, при цьому, може надавати підвищені навантаження на ШКТ.

Зверніть увагу! Черемша відмінно регулює обмін речовин в організмі. Це сприяє схудненню при зайвій вазі тіла. Але, одночасно з цим, вона здатна чудово стимулювати апетит, що, при відсутності вміння його контролювати, може, у свою чергу, призвести до набору ваги. Тому, зверніть увагу на цей момент.

Черемша — користь і шкода ведмежої цибулі для організму

На практиці, в домашніх умовах, в конкретних лікувальних цілях, черемшу використовують для:

Позбавлення від кишкових паразитів (глистів). А оскільки, згідно з офіційною статистикою, вони живуть в організмах просто величезного числа людей, то черемша, виходячи з цього, показана дуже багатьом;

Вірусні інфекції. Поліпшення стану, аж до повного одужання, при вірусних і бактеріальних захворюваннях: грипі, застуді і так далі. Вона чудово розріджує і виводить мокротиння при сухому, а особливо — при мокрому кашлі у дітей і дорослих;

Шкірні захворювання. Зцілення від зовнішніх проявів шкірних захворювань (лишаїв, натоптишів і бородавок). При цьому використовується сік свіжої черемші.

вона Допомагає і при інших відхилень в організмі (фізіологічного чи психологічного характеру), про що вже було розказано вище.

У цілому ж, всі корисні властивості даного лікарської рослини — черемші, можна класифікувати за групами:

Протисклеротичні.

Тонізуючі.

Загальнозміцнюючі.

Бактерицидні та противірусні.

Сечогінні.

Очищаючі.

Омолоджуючі.

Важливе, про шкоду черемші. Не варто забувати і про потенційні небезпеки, які ведмежа цибуля таїть у собі, зокрема:

Для шлунково-кишкового тракту (при деяких розладах).

Для вагітних або годуючих матерів (мається на увазі, по більшій частині, можливе, хоч і в рідкісних випадках, негативний вплив на плід або здоров'я дитини).

Для людей, які прагнуть схуднути (тут, з одного боку, черемша має позитивний вплив, стимулюючи обмін речовин, а з іншого — щодо негативне, підвищуючи апетит).

Ще одна небезпечна властивість цибулі ведмежої: він здатний викликати сильні алергічні реакції при індивідуальній її непереносимості, провокуючи навіть набряк носоглотки і сильні шкірні висипання. Ось таке, унікальна рослина черемша — користь і шкоду якого, слід враховувати і знати.

Як правильно вибрати і як зберігати черемшу?

Черемша, у багатьох місцях виростає в наших краях, доступна для індивідуального збору в дикорослому вигляді. При цьому, звертайте увагу на місця, де ви збираєтеся її заготовляти: в екологічно небезпечних районах цього краще не робити.

Важлива відмінність від конвалії. Ведмежа цибуля (часник дикоростучий) надзвичайно сильно схожий з квітками конвалії. Але, листя конвалії надзвичайно отруйні для організму, вони можуть завдати їй шкоди. Відмінна риса черемші: яскраво виражений часниковий її запах!

Потрібно знати норму в споживанні калбы: не більше 4-8 листків на добу, не частіше 3-4 разів на тиждень. Якщо переборщити, то може виникнути сильна безсоння, проявитися розлад шлунку і навіть деякі проблеми з серцем, шлунково-кишковим трактом.

Вибір черемші — на що звернути увагу. Якщо черемшу купувати в магазині (що рекомендовано) або на ринку (краще — в перевірених місцях), тобто всього кілька критеріїв, на які треба орієнтуватися з метою вибору якісного корисного продукту: виражений запах часнику, зелені, свіжі і не надмірно грубі листочки.

Мляві листя — одна з ознак того, що рослина врізане вже досить давно, або воно зберігалося в неправильних умовах, а грубі — сигнал, що позначає те, що черемша зібрана після її цвітіння. І те, і інше може завдати шкоди організму, при вживанні такого продукту. На вигляд листя повинні бути здоровими і цілісними.

Скільки зберігати свіже листя? Свої цілющі властивості дикий часник зберігає 3-4 дні, якщо вона покладена в холодильник в спеціальній плівці, призначеної для продуктів, або ж у поліетилені. Можна поставити траву черемші у посуд з питною водою, помістивши її після цього в холодильник. Рослина піддається і заморожування, сушіння, зберігаючи значну частину своїх властивостей. Але, безумовно, сама корисна черемша свіжа, тільки зібрана.

Що можна приготувати з черемші — як вживати

В лікувальних цілях з неї, найчастіше, готують настої, відвари або використовують свіжий сік. Що стосується кулінарії, то тут може бути застосовано як сире рослина, так і оброблене: солоне, або ж – мариноване.

Що приготувати з свіжої черемші

Сира черемша — це чудове, і дуже корисне доповнення до легким і поживним весняних салатів. Приміром, часто готують салат з однієї тільки калбы, заправляючи її рослинним маслом.

А нерідко додають туди яйця, огірок, листя кульбаби, кропиви і так далі. Є одна важлива умова: якщо ви вирішили готувати страву саме з свіжої калбы, в такому ж вигляді і вживаючи її, то заправляйте його олією або сметаною, це підвищує засвоюваність вітамінів і запобігає роздратування ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Якщо додавати ведмежа цибуля в суп, то робити це необхідно за пару хвилин до зняття його з плити. Після цього накрити кришкою і дати постояти півгодини.

З черемші, крім усього іншого, виходить чудова, щодо гостра приправа, добре поєднується з м'ясом або рибою. Вона готується шляхом змішування цибулі, перцю і, власне, самої калбы, з подальшим додаванням майонезу або сметани.

Гасіння або смаження дичини з диким часником робить м'ясо ніжнішим, з оригінальним кулінарним смако-ароматичних відтінком. А ще цю траву частенько додають в різні начинки, що використовуються для приготування пиріжків, фарширування овочів і так далі.

Також, часто калбу просто маринують, використовуючи її для салатів або вживання в якості гарніру, або просто з крупами, пюре, макаронами та іншими стравами.

черемша Маринована — рецепт

Щоб замаринувати листя, можна використовувати ось такий популярний, і дуже смачний, простий рецепт:

  • Потрібно емальований посуд об'ємом 5-6 літрів.
  • Промити черемшу ретельно в чистій воді і скласти в посуд.
  • На повну каструлю черемші потрібно всього 1-1,2 літра маринаду.

Маринад: 1-1,2 літра води, 190 грамів столового оцту 9%, перець чорний горошком, 3 столові ложки цукру, 2 столові ложки кухонної солі, 3-4 листочків лаврового дерева. Все змішати і довести до кипіння. Після закипання — вилити маринад у посуд з калбой.

Приготування. Обсяг листя, після обшпарювання гарячою рідиною, суттєво зменшиться. Маринаду треба дати остудитися, поставивши каструлю, потім в холодильник або льох на 2-3 дні.

Мариновані листя можна закочувати під кришки або відразу вживати. Це смачно і корисно. Будьте здорові.

Комментарии (0)
Додати коментар
Як приготувати домашній протеїновий коктейль
В останні роки серед спортсменів зріс інтерес до різних харчових добавок. Однією з найпоширеніших добавок є протеїн. Він може бути використаний спортсменами для
Корисні властивості горіхів
Корисні властивості горіхів
Корисні властивості горіхів
24.05.15 Краса та стиль
Чим же корисні такі горіхи як арахіс, мигдаль, фундук, фісташки для людини? Які корисні властивості мають горіхи? Чи варто їх їсти? Жіночий інтернет журнал LadyElena
Корисні властивості м'яти
Корисні властивості м'яти
Корисні властивості м'яти
24.05.15 Краса та стиль
Харчування вагітної жінки Як що і коли можна їсти під час вагітності - відео
У процесі розвитку плоду потреба майбутньої матері в їжі все більше збільшується. Харчування вагітної жінки має бути різноманітним і містити достатню кількість білків,