Харчування вагітної жінки Як що і коли можна їсти під час вагітності - відео
У процесі розвитку плоду потреба майбутньої матері в їжі все більше збільшується. Харчування вагітної жінки має бути різноманітним і містити достатню кількість білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і вітамінів. Якщо цих речовин міститься недостатньо, то можуть виникнути различ & shy; ниє розлади як у матері, так і у плода. Наприклад, недолік білків і заліза викликає у матері анемію, недостатній імунітет до різно & shy; го роду інфекцій, і вона частіше хворіє. Недостатнє внесення в організм жирів може призвести до Авіта & shy; нозу вітамінів А і Д. Внаслідок зменшення в організмі відсотка вуглеводів виникає відчуття втоми, непомірне ж їх споживання веде до надмірної повноти.
Скільки калорій, білків і жирів повинна споживати вагітна жінка?
У щоденному раціоні майбутньої матері має міститися близько 1500-1800 калорій, до складу кото & shy; брало повинно входити трохи менше 500 калорій білків. Щодня жінка повинна споживати 1,5 м протеїну на кожен кілограм власної ваги, причому половина цієї речовини повинна бути живіт & shy; ного походження. Потреба в білках під час вагітності збільшується на 25%. Це означає, що якщо раніше мати споживала 100 м білків, то зараз ця кількість повинна становити не менше 125 г. Для задоволення цієї потреби найкраще для майбутньої матері є достатньо м'яса, яєць, молока, різних овочів (краще якщо в денному раціоні буде три види овочів) і фруктів.
Потреба в жирах залишається практично преж & shy; ній і залежить насамперед від звички. Вона составля & shy; ем 25-30% необхідних калорій. Рекомендується вживати рослинну олію за будь-яких обстоя & shy; тельствах.
Цукор і вуглеводи в харчуванні вагітної жінки
Цукор (вуглеводи) становить 3/5 потреби в калоріях. Майбутня мати повинна споживати його з розрахунку 5-6 грам на кілограм власної ваги щодня або 1000 калорій в цілому. Вуглеводи містяться в борошні, фруктах, овочах, конди & shy; терських виробах та ін. При недостатньому потребле & shy; нии вуглеводів потреба в енергії, тобто потреба в підтримуванні життєвих сил компенсується згорить & shy; ням жирів або білків в організмі. Споживання занадто великої кількості вуглеводів може дзв & shy; вать надмірну і нездорову повноту.
Харчування вагітної жінки: мінеральні солі
{reklama}
Кількість мінеральних солей, яке вноситься в організм матері під час вагітності, надзвичайно важливо.
Недостатня кількість кальцію може шкідливо позначитися на окремих органах матері та плоду. У матері це може позначитися на стані кісток і зубів і викликати підвищену дратівливість. У дитини це може призвести до сповільненого або навіть повного припинення розвитку кісток.
Таке ж значення має і вміст заліза, яке відкладає & shy; ся в селезінці і печінці і сприяє виробленню гемоглобіну і захищає від анемії в перші місяці після народження.
Йод важливий для нормального розвитку дитини ще в утробі матері. Він вноситься в організм при звичайному щоденному харчуванні. Його потрібно добав & shy; лять в їжу жителям тих районів, де спостерігаються часті випадки хвороби щитовидної залози.
Потреба в мінеральних солях задовольняє & shy; ся різноманітністю раціону щоденним вживанням різних овочів і фруктів, а кількість кальцію і заліза іноді має компенсуватися і медикамен-тозние, виключно за рекомендацією лікаря.
Харчування вагітної жінки: вітаміни
Потреба організму матері у вітамінах в період вагітності також зростає, особливо у вітамінах А, О, С, Е і в деяких інших з групи В. Організм майбутньої матері отримує їх з різних овочів і фруктів, а також і з ліків, які повинен прописати лікар .
Скільки потрібно пити під час вагітності
Вагітні жінки відчувають підвищену піт & shy; ребность в рідині. Майбутня мати вживає в середньому 2 літри рідини в день.
Як впливає харчування вагітної жінки на її вагу
Внаслідок зміни апетиту, печії, нудоти і блювоти в початковий період вагітності власну вагу вагітних жінок зменшується. У другій половині терміну вагітності вага їх постійно возрас & shy; тане аж до її закінчення. Зростання фізичної ваги є нормальним і обумовлено ростом плода, збільшенням матки, грудей та інших органів, а також внаслідок відкладення жиру в підшкірних тканинах.
Майбутня мати в процесі вагітності збільшує свою вагу приблизно на 3200 за рахунок плоду, на 500 м за рахунок посліду, на 1000 - навколоплідних вод і приблизно на 1000 внаслідок збільшення матки. Жінки збільшують вагу в період вагітності зазвичай в середньому на 8-12 кг. Під час і непосредств & shy; нно після пологів втрачається більша частина ваги, приобре & shy; тенного в період вагітності.
Харчування вагітної жінки не повинно бути одноманітним і тому будь-яка схематизація в подхо & shy; де до цього небезпечна. І все ж ми пропонуємо одну з можливих схем живлення.
Харчування вагітної жінки - відео
Про те, як, що і як часто повинна їсти вагітна жінка - у відео для майбутніх матусь.