Стиглий і соковитий кавун — чим корисний для організму і здоров'я
Здрастуйте, дорогі читачі. У свій час знаменитий письменник Марк Твен сказав, що це — саме та ягода, яку обожнюють ангели. І він, судячи з її вишуканому смаку, чудовому аромату і унікальним корисним властивостям, не помилявся. Мова, звичайно ж, йде про найбільшу ягоду в світі, назва якої — «кавун»! І для тих, хто веде здоровий спосіб життя і правильно харчується, і для любителів смачно поласувати, і для тих, хто хоче вирішити різні проблеми зі своїм здоров'ям (як варіант — не допустити їх розвитку), він підійде ідеально. Адже думка, що кавуни — це одна лише вода, та трохи цукру, — помилкове! Це — найцінніший джерело цілющої вологи, безлічі найменувань вітамінів і мінеральних елементів, антиоксидантів та інших, надзвичайно корисних для фізичного здоров'я і психічного самопочуття речовин.
Загальні відомості і хімічний склад
Кавун відноситься до сімейства Гарбузових. Будучи трав'янистим рослиною, до того ж — однорічним, він культивується сотнями тисяч городників та фермерів по всьому світу.
Завдяки його раннім сортам, поласувати цим вишуканим даром природи можна, починаючи вже з самого початку літа, продовжуючи це робити аж до пізньої осені.
Кавуни, деякі сорти, непогано зберігаються, за умови створення для цього відповідних умов.
Вони широко використовуються не тільки в кулінарії (випічка, варення, компоти, соління і так далі), а і в косметології, і навіть у фармакології.
Але, природно, найцінніший для здоров'я і корисний плід — це той, який з'їдений свіжим.
Застереження
Слід знати, що кавун — це комора не тільки вітамінів і мінералів, а й потенційний резервуар для накопичення небезпечних отруйних речовин, серед яких — нітрати.
{reklama}В якісних плодах, вирощених з дотриманням технології, їх немає: вони можуть утримуватися в межах допустимих норм.
Але, нерідко не зовсім чесні на руку ділки, бажаючи збільшити обсяг свого врожаю, а іноді — прискорити дозрівання, не нехтують використанням спеціальних хімічних засобів, з-за яких показник кількості нітратів (нітритів, які в організмі перетворюються в нітрити нітрати) в плодах може зашкалювати.
Такі кавуни їсти не можна ні дорослим, ні, там більше, дітям. Будьте пильні: купуйте цей продукт тільки в перевірених точках продажу, вимагаючи, при необхідності, потрібні документи, які могли б підтвердити походження ягід і їх якість!
Які вітаміни містяться в кавуні. Калорійність
Калорійність (приблизна, виходячи з розрахунку на 100 грамів продукту) становить не більше 50 калорій! При цьому, жири відсутні зовсім, що дає право включати його в кавунову дієту. А ось цукру може міститися в такій кількості ласощі до 7-8 грамів.
Особливим великою кількістю вітамінів славляться кавуни, не дуже відстають від них і мінеральні солі.
Серед них особливо (виходячи зі змісту) слід виділити:
Вітаміни: А, С, групи В, К, Е, Р, N та інші.
Мінерали: залізо, магній, марганець, цинк, мідь, фтор, фосфор, алюміній, інші.
Антиоксиданти — саме завдяки їм ця диво-ягода славиться своїми молодильними здібностями.
Кавун — корисні властивості унікальні для нашого організму і здоров'я
А ви знали, що кавуни, в помірних кількостях, дозволено вживати навіть діабетикам? Це офіційна перевірена інформація.
Ці плоди — хороша альтернатива шкідливим магазинним солодощів.
Відмінно підійдуть вони і для тих, хто сидить на дієті.
Вони добре очищають організм, заряджають тіло здоров'ям і енергією, насичують кожну клітинку настільки необхідними їй поживними елементами.
І це — далеко не единственнсоые переваги вживання кавунів.
Їх користь проявляється ще й ось у чому:
1. Покращує стан травного тракту, оптимізує процеси травлення і засвоєння їжі.
2. Має сечогінну дію, що сприяє очищенню організму від токсинів, піску в нирках, патогенних мікроорганізмів.
3. Сприяє нормалізації маси тіла за рахунок зменшення в ньому частки жиру.
4. Дозволяє кишечнику більш ефективно позбавлятися від шлакових мас, які в ньому неминуче накопичуються.
5. Надає сприятливий вплив на один з найважливіших органів — печінка, в тому числі — полегшуючи її роботу.
6. Сприяє м'якої стабілізації артеріального тиску, робить позитивний вплив на серце і всю кровоносну і кровотворну системи в цілому.
7. Природним шляхом зміцнює імунну систему — природний захист організму від більшості зовнішніх і внутрішніх загроз.
8. Різко знижує ймовірність захворювання одним з найбільш небезпечних і неприємних недуг сучасності — діабет.
9. Допомагає швидко налаштувати обмінні процеси в організмі і стабілізувати його гормональний фон.
10. Покращує стан шкіри і волосся.
Все це стосується м'якоті кавуна. Це не єдині її заслуги, але одні з найбільш яскраво виражених.
А давайте подивимося, яку ж користь для організму може дати чистий натуральний кавуновий сік!
Чим корисний сік кавуна для організму і здоров'я?
Кавун і сік кавуна можна застосовувати для особи, готувати з соку кубики льоду або протирати обличчя свіжим соком і готувати на його основі різні маски і косметичні засоби.
1. Володіє загальнозміцнюючим ефектом.
2. Швидко вирішує багато проблем з ШКТ, наприклад — печію.
3. Втамовує спрагу і насичує організм корисними речовинами.
4. Очищає м'які тканини від токсичних для них речовин.
5. Чистить нирки і печінку.
6. Покращує загальне самопочуття і дозволяє підняти настрій, завдяки своєму кольору, смаку і аромату.
Сік і м'якоть володіють схожим впливом. І хоча перший у нас поки ще не заслужив такої високої популярності, на нього варто звернути свою увагу, так як пляшку з соком носити або возити з собою набагато зручніше і практичніше.
Можна вживати магазинний сік з кавуна, а можна готувати його вдома самостійно, за допомогою звичайної побутової соковижималки.
Домашній, безумовно, буде набагато корисніше, але, за умови високої якості сировини, тобто — самих плодів.
Не будемо забувати, що ці дивні ягоди складаються не тільки з м'якоті та соку, який з неї можна отримати. Це ще шкірка і насіння. Так-так, вони також роблять свій цілющий вплив.
Користь кавунової шкірки
Полягає в її антисептичних і виражених знеболюючих властивості. Так, при укусах комах, комарів, наприклад, достатньо періодично протирати уражені ділянки тіла внутрішньою стороною кавунової кірки.
Вона дозволяє зняти і головний біль. Скоринки прикладають до лоба.
Вони мають і інший вплив, аналогічне цілющу силу м'якоті. Їх нерідко вживають в лікувальних і профілактичних цілях проти гіпертонії, запорів, гепатиту, зневоднення і так далі.
Як приймати скоринки кавунові?
Це неважко. Але, насамперед слід правильно їх приготувати. Теоретично, їх можна їсти і в сирому вигляді, в невеликих кількостях, але таких «гурманів» знаходиться не дуже багато.
Тому, її піддають певній кулінарній обробці.
Її можна додавати у випічку, готувати з неї цукати та інші страви. Але, при тривалій термічній обробці частина їх корисних властивостей безповоротно втрачається.
А ось цей рецепт не має на увазі під собою настільки довгий високотемпературне вплив на вихідну сировину, що дозволяє йому максимально зберегти свою цілющість: подрібніть шкірку, висушіть на сонці (не під прямими сонячними променями), заповніть ними літрову банку, приблизно на 1/4, і залийте окропом.
Наполягати потрібно не менше 10 годин. Зберігається настій не більше 48 годин в холодильнику.
Приймати його треба по 50 мл 4 рази на добу до прийому їжі (хвилин за 20 до трапези). Курс строго не обмежений. У середньому він становить близько 2-3 тижнів.
Скільки кавуна можна з'їдати в день з користю для організму?
до Речі, слід зауважити, що в кавуновій м'якоті теж існує свій «регламент» вживання: його можна їсти хоч щодня, якщо немає протипоказань (про них буде розказано окремо — нижче).
Оптимальний обсяг споживання — до 200 грамів дітям і близько 500-600 — дорослим.
Користь гарбузового насіння
Вони можуть бути вжиті в сирому (тобто — свіжому вигляді. Для цього потрібно просто розкусити насіння і проковтнути її.
Не переживайте, шкоди це не принесе, але тільки дорослій людині, якій в день можна з'їдати до 5-7 насіння. А от дітям до таких маніпуляцій краще не вдаватися.
Насіння, крім усього іншого, можна смажити на сковорідці. Для того, щоб правильно їх приготувати, потрібно просто певну їх кількість покласти на сковорідку і на повільному вогні довести до повної готовності (поки вони повністю не підсохнуть і не почорніють).
Ступінь готовності можна перевіряти в процесі смаження. Можна навіть збризнути їх в цей час підсоленою водою.
Кісточки кавуна — це потужний джерело вітамінів і мінералів, багато в них білка і ненасичених жирів.
Вони допомагають пов'язувати поганий холестерин і виводити її назовні. Надаючи загальнозміцнюючу дію, вони приносять користь всьому організму.
А ще їх вживання дозволяє очистити товстий кишечник від скупчилися в ньому шлаків.
В них сконцентровано багато фолієвої кислоти (як і в м'якоті), що є підставою для рекомендації вживання кісточок при вагітності.
Кавун при вагітності — чи можна?
Вагітним особливо ретельно потрібно вибирати якісні плоди, як і дітям. Та, власне, навіть міцному здоровому людині вживати низькоякісний продукт не рекомендовано.
Вище вже було дано попередження, яким можна скористатися в процесі вибору безпечного і корисного плоду.
А ось ще кілька рекомендацій у цю скарбничку:
М'якоть зрілого кавуна повинна бути яскраво-червоної (жовтого — для окремих сортів) і соковитою.
Візерунок на шкірці, якщо він є, — виразний.
При натисканні на кавун повинен чутися хрускіт, а при постукуванні по ньому — дзвін.
Хвостик повинен бути сухим.
Кавун при вагітності дуже корисний, але треба знати міру. Якщо немає протипоказань, будь ласка, вживайте кавун на здоров'я!
Скільки зберігатися кавун?
Зберігати розрізаний кавун слід в холодильнику не більше 24 годин.
Цілий зберігається довше: в теплому приміщенні — до 2 тижнів, у холодильнику — близько 20 діб, залежно від сорту і ступеня зрілості.
Застереження до вживання і протипоказання до вживання кавуна
Здавалося б: ну яку шкоду може принести кавун. Корисні властивості кавуна і користь говорять самі за себе. Але, ось що слід знати про нього. Він не рекомендований до вживання, якщо у вас:
- Алергія на цей продукт.
- Є камені в нирках (середнього та великого розмірів).
- Панкреатит або холецистопанкреатит.
- Проблеми з відтоком сечі.
- Хронічні недуги в період піку їх загострення.
- Вік до 1 року.
Обов'язково включайте цей щедрий природний дар в свій раціон. Сезонні плоди — самі смачні і корисні.
Але, все-таки, не забувайте пильно вибирати їх.
При регулярному вживанні кавунів в літньо-осінній період, можна оздоровитися і скинути зайві кілограми, привівши своє тіло в порядок і тонус. Будьте здорові!