Стиглий і соковитий кавун — чим корисний для організму і здоров'я
13.09.2017 792 0

Стиглий і соковитий кавун — чим корисний для організму і здоров'я

Здоров'я
В закладки

Здрастуйте, дорогі читачі. У свій час знаменитий письменник Марк Твен сказав, що це — саме та ягода, яку обожнюють ангели. І він, судячи з її вишуканому смаку, чудовому аромату і унікальним корисним властивостям, не помилявся. Мова, звичайно ж, йде про найбільшу ягоду в світі, назва якої — «кавун»! І для тих, хто веде здоровий спосіб життя і правильно харчується, і для любителів смачно поласувати, і для тих, хто хоче вирішити різні проблеми зі своїм здоров'ям (як варіант — не допустити їх розвитку), він підійде ідеально. Адже думка, що кавуни — це одна лише вода, та трохи цукру, — помилкове! Це — найцінніший джерело цілющої вологи, безлічі найменувань вітамінів і мінеральних елементів, антиоксидантів та інших, надзвичайно корисних для фізичного здоров'я і психічного самопочуття речовин.

Загальні відомості і хімічний склад

Кавун відноситься до сімейства Гарбузових. Будучи трав'янистим рослиною, до того ж — однорічним, він культивується сотнями тисяч городників та фермерів по всьому світу.

Завдяки його раннім сортам, поласувати цим вишуканим даром природи можна, починаючи вже з самого початку літа, продовжуючи це робити аж до пізньої осені.

Кавуни, деякі сорти, непогано зберігаються, за умови створення для цього відповідних умов.

Вони широко використовуються не тільки в кулінарії (випічка, варення, компоти, соління і так далі), а і в косметології, і навіть у фармакології.

Але, природно, найцінніший для здоров'я і корисний плід — це той, який з'їдений свіжим.

Застереження

Слід знати, що кавун — це комора не тільки вітамінів і мінералів, а й потенційний резервуар для накопичення небезпечних отруйних речовин, серед яких — нітрати.

{reklama}

В якісних плодах, вирощених з дотриманням технології, їх немає: вони можуть утримуватися в межах допустимих норм.

Але, нерідко не зовсім чесні на руку ділки, бажаючи збільшити обсяг свого врожаю, а іноді — прискорити дозрівання, не нехтують використанням спеціальних хімічних засобів, з-за яких показник кількості нітратів (нітритів, які в організмі перетворюються в нітрити нітрати) в плодах може зашкалювати.

Такі кавуни їсти не можна ні дорослим, ні, там більше, дітям. Будьте пильні: купуйте цей продукт тільки в перевірених точках продажу, вимагаючи, при необхідності, потрібні документи, які могли б підтвердити походження ягід і їх якість!

Які вітаміни містяться в кавуні. Калорійність

Калорійність (приблизна, виходячи з розрахунку на 100 грамів продукту) становить не більше 50 калорій! При цьому, жири відсутні зовсім, що дає право включати його в кавунову дієту. А ось цукру може міститися в такій кількості ласощі до 7-8 грамів.

Особливим великою кількістю вітамінів славляться кавуни, не дуже відстають від них і мінеральні солі.

Серед них особливо (виходячи зі змісту) слід виділити:

Вітаміни: А, С, групи В, К, Е, Р, N та інші.

Мінерали: залізо, магній, марганець, цинк, мідь, фтор, фосфор, алюміній, інші.

Антиоксиданти — саме завдяки їм ця диво-ягода славиться своїми молодильними здібностями.

Кавун — корисні властивості унікальні для нашого організму і здоров'я

А ви знали, що кавуни, в помірних кількостях, дозволено вживати навіть діабетикам? Це офіційна перевірена інформація.

Ці плоди — хороша альтернатива шкідливим магазинним солодощів.

Відмінно підійдуть вони і для тих, хто сидить на дієті.

Вони добре очищають організм, заряджають тіло здоров'ям і енергією, насичують кожну клітинку настільки необхідними їй поживними елементами.

І це — далеко не единственнсоые переваги вживання кавунів.

Їх користь проявляється ще й ось у чому:

1. Покращує стан травного тракту, оптимізує процеси травлення і засвоєння їжі.

2. Має сечогінну дію, що сприяє очищенню організму від токсинів, піску в нирках, патогенних мікроорганізмів.

3. Сприяє нормалізації маси тіла за рахунок зменшення в ньому частки жиру.

4. Дозволяє кишечнику більш ефективно позбавлятися від шлакових мас, які в ньому неминуче накопичуються.

5. Надає сприятливий вплив на один з найважливіших органів — печінка, в тому числі — полегшуючи її роботу.

6. Сприяє м'якої стабілізації артеріального тиску, робить позитивний вплив на серце і всю кровоносну і кровотворну системи в цілому.

7. Природним шляхом зміцнює імунну систему — природний захист організму від більшості зовнішніх і внутрішніх загроз.

8. Різко знижує ймовірність захворювання одним з найбільш небезпечних і неприємних недуг сучасності — діабет.

9. Допомагає швидко налаштувати обмінні процеси в організмі і стабілізувати його гормональний фон.

10. Покращує стан шкіри і волосся.

Все це стосується м'якоті кавуна. Це не єдині її заслуги, але одні з найбільш яскраво виражених.

А давайте подивимося, яку ж користь для організму може дати чистий натуральний кавуновий сік!

Чим корисний сік кавуна для організму і здоров'я?

Кавун і сік кавуна можна застосовувати для особи, готувати з соку кубики льоду або протирати обличчя свіжим соком і готувати на його основі різні маски і косметичні засоби.

1. Володіє загальнозміцнюючим ефектом.

2. Швидко вирішує багато проблем з ШКТ, наприклад — печію.

3. Втамовує спрагу і насичує організм корисними речовинами.

4. Очищає м'які тканини від токсичних для них речовин.

5. Чистить нирки і печінку.

6. Покращує загальне самопочуття і дозволяє підняти настрій, завдяки своєму кольору, смаку і аромату.

Сік і м'якоть володіють схожим впливом. І хоча перший у нас поки ще не заслужив такої високої популярності, на нього варто звернути свою увагу, так як пляшку з соком носити або возити з собою набагато зручніше і практичніше.

Можна вживати магазинний сік з кавуна, а можна готувати його вдома самостійно, за допомогою звичайної побутової соковижималки.

Домашній, безумовно, буде набагато корисніше, але, за умови високої якості сировини, тобто — самих плодів.

Не будемо забувати, що ці дивні ягоди складаються не тільки з м'якоті та соку, який з неї можна отримати. Це ще шкірка і насіння. Так-так, вони також роблять свій цілющий вплив.

Користь кавунової шкірки

Полягає в її антисептичних і виражених знеболюючих властивості. Так, при укусах комах, комарів, наприклад, достатньо періодично протирати уражені ділянки тіла внутрішньою стороною кавунової кірки.

Вона дозволяє зняти і головний біль. Скоринки прикладають до лоба.

Вони мають і інший вплив, аналогічне цілющу силу м'якоті. Їх нерідко вживають в лікувальних і профілактичних цілях проти гіпертонії, запорів, гепатиту, зневоднення і так далі.

Як приймати скоринки кавунові?

Це неважко. Але, насамперед слід правильно їх приготувати. Теоретично, їх можна їсти і в сирому вигляді, в невеликих кількостях, але таких «гурманів» знаходиться не дуже багато.

Тому, її піддають певній кулінарній обробці.

Її можна додавати у випічку, готувати з неї цукати та інші страви. Але, при тривалій термічній обробці частина їх корисних властивостей безповоротно втрачається.

А ось цей рецепт не має на увазі під собою настільки довгий високотемпературне вплив на вихідну сировину, що дозволяє йому максимально зберегти свою цілющість: подрібніть шкірку, висушіть на сонці (не під прямими сонячними променями), заповніть ними літрову банку, приблизно на 1/4, і залийте окропом.

Наполягати потрібно не менше 10 годин. Зберігається настій не більше 48 годин в холодильнику.

Приймати його треба по 50 мл 4 рази на добу до прийому їжі (хвилин за 20 до трапези). Курс строго не обмежений. У середньому він становить близько 2-3 тижнів.

Скільки кавуна можна з'їдати в день з користю для організму?

до Речі, слід зауважити, що в кавуновій м'якоті теж існує свій «регламент» вживання: його можна їсти хоч щодня, якщо немає протипоказань (про них буде розказано окремо — нижче).

Оптимальний обсяг споживання — до 200 грамів дітям і близько 500-600 — дорослим.

Користь гарбузового насіння

Вони можуть бути вжиті в сирому (тобто — свіжому вигляді. Для цього потрібно просто розкусити насіння і проковтнути її.

Не переживайте, шкоди це не принесе, але тільки дорослій людині, якій в день можна з'їдати до 5-7 насіння. А от дітям до таких маніпуляцій краще не вдаватися.

Насіння, крім усього іншого, можна смажити на сковорідці. Для того, щоб правильно їх приготувати, потрібно просто певну їх кількість покласти на сковорідку і на повільному вогні довести до повної готовності (поки вони повністю не підсохнуть і не почорніють).

Ступінь готовності можна перевіряти в процесі смаження. Можна навіть збризнути їх в цей час підсоленою водою.

Кісточки кавуна — це потужний джерело вітамінів і мінералів, багато в них білка і ненасичених жирів.

Вони допомагають пов'язувати поганий холестерин і виводити її назовні. Надаючи загальнозміцнюючу дію, вони приносять користь всьому організму.

А ще їх вживання дозволяє очистити товстий кишечник від скупчилися в ньому шлаків.

В них сконцентровано багато фолієвої кислоти (як і в м'якоті), що є підставою для рекомендації вживання кісточок при вагітності.

Кавун при вагітності — чи можна?

Вагітним особливо ретельно потрібно вибирати якісні плоди, як і дітям. Та, власне, навіть міцному здоровому людині вживати низькоякісний продукт не рекомендовано.

Вище вже було дано попередження, яким можна скористатися в процесі вибору безпечного і корисного плоду.

А ось ще кілька рекомендацій у цю скарбничку:

М'якоть зрілого кавуна повинна бути яскраво-червоної (жовтого — для окремих сортів) і соковитою.

Візерунок на шкірці, якщо він є, — виразний.

При натисканні на кавун повинен чутися хрускіт, а при постукуванні по ньому — дзвін.

Хвостик повинен бути сухим.

Кавун при вагітності дуже корисний, але треба знати міру. Якщо немає протипоказань, будь ласка, вживайте кавун на здоров'я!

Скільки зберігатися кавун?

Зберігати розрізаний кавун слід в холодильнику не більше 24 годин.

Цілий зберігається довше: в теплому приміщенні — до 2 тижнів, у холодильнику — близько 20 діб, залежно від сорту і ступеня зрілості.

Застереження до вживання і протипоказання до вживання кавуна

Здавалося б: ну яку шкоду може принести кавун. Корисні властивості кавуна і користь говорять самі за себе. Але, ось що слід знати про нього. Він не рекомендований до вживання, якщо у вас:

  • Алергія на цей продукт.
  • Є камені в нирках (середнього та великого розмірів).
  • Панкреатит або холецистопанкреатит.
  • Проблеми з відтоком сечі.
  • Хронічні недуги в період піку їх загострення.
  • Вік до 1 року.

Обов'язково включайте цей щедрий природний дар в свій раціон. Сезонні плоди — самі смачні і корисні.

Але, все-таки, не забувайте пильно вибирати їх.

При регулярному вживанні кавунів в літньо-осінній період, можна оздоровитися і скинути зайві кілограми, привівши своє тіло в порядок і тонус. Будьте здорові!

Комментарии (0)
Додати коментар
Чим корисний гарбуз
Чим корисний гарбуз
Чим корисний гарбуз
10.09.17 Здоров'я
Як правильно вибрати стиглий кавун
Сьогодні на ринках та полицях супермаркетів кавуни можна зустріти практично круглий рік. Однак купувати кавуни поза сезону багато фахівців не рекомендує, адже ти
До чого сниться кавун Сонник - приснився кавун у сні
До чого сниться кавун з сучасного сонником Приснився кавун є сприятливим знаком. Якщо вам приснилися ростуть на баштані кавуни, наяву ви за допомогою власного