Чим корисний гарбуз
10.09.2017 2 008 0

Чим корисний гарбуз

Здоров'я
В закладки

Здрастуйте, дорогі читачі. Настала осінь, багато хто вже зібрали останній урожай з городу. Вранці дуже холодно, і не дивно, адже скоро настане ще більш холодну пору року — зима. Необхідно подумати про зміцнення імунітету, щоб сезонні захворювання не застали зненацька. Одним з овочів, дуже позитивно впливають на здоров'я, є гарбуз. Цей овоч і корисний і смачний, ніхто не посперечається. Як ви вже здогадалися, сьогодні поговоримо про гарбузі. Гарбуз це справжня скарбниця вітамінів, мінералів і корисних речовин. Зберігатися гарбуз дуже добре і досить довго.

Плоди гарбуза унікальні за своїм складом. Містить гарбуз вітамін А, С, Е, В3, В5, В6, В9, а також калій, кальцій, фосфор, сірку, мідь, хлор, магній та ін

Вживати в їжу гарбуз можна в якості солодкого десерту і смачного і ситного гарніру. Гарбуз дуже корисний для дітей і дорослих. Давайте акцентуємо увагу на користь гарбуза для нашого організму.

Чим корисний гарбуз для організму

Гарбуз — це, без перебільшення, справжній супер-овоч: один з найбільш доступних і найкорисніших для організму.

Немає жодного органу, системи, клітинки, які це чудо природи не заряджало б життєвою енергією і не оздоровлювало б.

Якщо панацея від усіх недуг існує, то в першу чергу кандидатів на це високе звання можна сміливо ставити саме предмет нашої сьогоднішньої розмови — гарбуз.

Гарбуз. Корисні властивості

Із статті ви почерпнете для себе дуже багато корисної інформації, зокрема про те, як вибрати гарбуз, якщо ви купуєте її на ринку, як зберігати овоч.

{reklama}

А також, чи можна вживати сиру гарбуз, а також, як правильно почистити гарбуз і багато інших корисних порад.

1. Гарбуз для нервової системи

Висока концентрація в ньому корисних речовин, зокрема: вітамінів А, С, Е, В1, В2, вітаміну К (досить рідкісного, але життєво важливого), а також мінералів, таких як магній, калій, цинк, залізо, зумовлює неймовірно позитивний вплив її вживання для центральної нервової системи.

Це самі корисні речовини, без яких вона просто не може повноцінно функціонувати. Цей овоч:

— проявляє антидепрессивные властивості;

— покращує настрій;

— нормалізує нічний сон;

— підвищує провідність нервових волокон. І це далеко не єдині цінні властивості, якими володіє гарбуз.

2. Гарбуз для шлунково-кишкового тракту і травлення:

— очищає кишечник від шлаків, знищує паразитів;

— нормалізує стілець;

— багате джерело клітковини, що істотно покращує перистальтику кишечника;

— має жовчогінні властивості, благотворно впливає на стан жовчного міхура і печінки;

— сприяє усуненню запальних процесів у підшлунковій залозі.

3. Гарбуз для серцево-судинної системи:

— високий вміст калію та кальцію в ній дозволяє зміцнити серцевий м'яз;

— нормалізує тонус судин, укріплює їх стінки;

— сприяє зниженню тиску, при підвищених показниках;

— наводить показники цукру, холестерину і токсинів в крові до нормальним фізіологічним.

4. Гарбуз для зору:

— покращує гостроту зору;

— усуває «синдром роздратованих очей»;

— виступає в ролі профілактичного засобу проти катаракти (як показали останні дослідження);

— відсуває настання вікових змін в сітківці ока на 5-10 років.

5. Гарбуз для опорно-рухового апарату:

— зменшує запалення в суглобах;

— вживання цього овоча — превентивна міра проти нестачі рідини в суглобових сумках;

— зміцнює кістки і сухожилля;

— при переломах, сприяє швидкому загоєнню ран.

6. Гарбуз для імунної системи:

Як бачите, дуже корисний овоч гарбуз. Корисні властивості дійсно вражають. Тепер поговоримо про вплив гарбуза на імунітет.

— покращує мобільність імунних клітин — головних захисників організму від вірусів і хвороботворних бактерій;

— приводить у тонус селезінку і вилочкової залози — одні з головних органів імунітету;

— очищає лімфу і розріджує її до оптимальної консистенції.

7. Гарбуз для зовнішнього вигляду:

Представниці прекрасної статі дуже часто застосовують гарбуз для особи, у вигляді різних лікувальних і живильних масок.

— покращує стан шкірних покривів, волосся, нігтів;

— сприяє активній регенерації верхніх шарів шкіри, за рахунок чого поліпшується її колір і структура;

— запобігає надмірне випадання волосся;

— нейтралізує виражені пігментні плями.

8. Гарбуз для самопочуття:

— завдяки нейтралізації токсинів і холестерину, дарує легкість і заряд енергії;

— покращує ефективність роботи всіх органів, що позначається на емоційному стані вкрай позитивно;

— заряджає організм вітамінами і мінералами, що дозволяє відчувати себе чудово завжди і в будь-якій ситуації!

Лікувальні властивості гарбуза не піддаються ні найменших сумнівів. Вони підтверджені і офіційною наукою.

Використовується цей овоч в косметології і навіть у фармацевтичній промисловості, в тому числі — для виготовлення лікарських засобів, кремів, лосьйонів, Бадів, вітамінно-мінеральних комплексів.

А ще його повсюдно застосовують як народного засобу для оздоровлення та поліпшення зовнішнього вигляду. І тут дуже важливо знати, за якими критеріями вибирати якісну гарбуз: корисну і смачну!

Як вибрати гарбуз?

Існують десятки сортів цього овоча. У нас найбільше поширені, і вони ж рекомендовані до вживання наступні види:

  • — великоплідні сорти (зустрічаються різних форм: можуть бути круглими, овальними)
  • — мускатні види (дуже нагадують за формою лампочку або, скажімо, грушу)
  • — «твердокорые» види (круглі за своєю формою, але зрідка бувають і овальними)

найпоширеніші кольори гарбуза — помаранчевий і зелений. Але, при її виборі, якщо вам попадеться саме зелений плід, це не завжди ознака незрілості.

Адже є такі сорти, у яких інші кольори просто не зустрічаються. Більш того, як показали дослідження, в зелених (за кольором шкірки, а не за ступенем зрілості) гарбузах клітковини більше майже на 30%, а вітамінів групи В — на цілих 40%!

Всі сорти гарбуза можуть один від одного дуже сильно відрізнятися за кольором плодів, їх консистенції м'якоті, по смаковим особливостям, за вагою, розміром і іншим параметрам. Не рідкість, коли великі плоди досягають солідного об'єму і ваги до 20 кілограмів і вище.

А от найменші — не дотягують і до 1 кілограма. Одні сорти повністю дозрівають вже до середини літа, тоді як інші не досягають потрібного ступеня зрілості аж до глибокої осені.

Як же у всьому цьому розмаїтті зорієнтуватися і вибрати саме гарну (у всіх сенсах!) гарбуз? А все не так і заплутано!

Просто слід скористатися універсальними рекомендаціями, які застосовні в 99% випадків. Вони наведені нижче.

  1. Вибираємо за трьома ознаками: тактильно (на дотик), візуально (погляд) і з ароматичними характеристиками плоду.
  2. Плід не повинен бути м'яким. Тільки тверда гарбуз свіжа і корисна.
  3. При постукуванні по ньому кісточками пальців рук, повинен виходити виразний, трохи «глухий звук.
  4. Шкірка: без механічних пошкоджень, вм'ятин, слідів гнилі і так далі.
  5. Якщо на плоді є малюнок, він, як правило, повинен бути «рівномірним».
  6. Підніжка плода повинна бути повністю сухий. Це показник її зрілості.
  7. Гарбуз повинна бути важкою: більш важкою, ніж здається візуально.
  8. На шкірці будь-якого сорту гарбуза, якщо придивитися, є смужки. Вони обов'язково повинні бути розташовані паралельно один одному і не мати звивин, нерівностей.
  9. Дозріла гарбуз, незалежно від кольору шкіри, має помаранчеву, або, як мінімум, яскраво-жовту м'якоть.
  10. Запах плоду повинен бути присутнім. Його можна охарактеризувати тільки трьома словами: «ледве вловимий гарбузовий»!

Ці прості поради допоможуть вам вибрати якісну і смачну гарбуз. Як вибрати гарбуз розібралися, тепер поговоримо про те, як зберігати гарбуз.

Як зберігати гарбуз?

Зберігання плодів цього овоча не завдасть жодного клопоту. Як правило, більшість сортів без проблем переносять навіть несильні морози на відкритому повітрі. При цьому корисні властивості гарбуза зберігаються.

А якщо занести їх в підвал або комору, та ще й постелити під плоди сіно, солому, просто картон, або зробити дерев'яний поміст, то вони, з величезною часткою ймовірності, будуть ідеально зберігатися практично до самої весни.

Ну якщо вже говорити про зовсім ідеальних умовах (нагадаємо, що гарбуз їх, в принципі, не вимагає), то вологість не повинна перевищувати 65%, а температурний режим краще тримати в діапазоні +5 — +7 градусів за шкалою Цельсія.

Як гарбуз почистити?

Гарбуз — овоч, який приносить задоволення в будь-якій ситуації. Потрібно почистити її? Жодних проблем! Кілька простих дій:

— взяти плід, промити його в чистій прохолодній воді;

— розрізати на дві рівні частини: навпіл;

— вибрати зсередини насіння разом з м'якоттю, утримує їх;

— розрізати одну половину на смужки (ширина — близько 5 сантиметрів), потім — другу;

— кожну смужку, за допомогою ножа, очистити від шкірки.

Все, гарбуз повністю готова до використання або подальшої кулінарній обробці!

чи Можна вживати сиру гарбуз?

Цим питанням часто цікавляться. Відповідь однозначна: так — можна! Більш того, в сирому вигляді вона особливо корисна.

Солодкі сорти можна гризти навіть без попередньої механічної обробки, просто очистивши плід і розділивши на зручні шматочки.

В день 2-3 таких шматочка, в загальній сумі вагою до 50-100 грамів — безцінна користь для здоров'я.

А ще можна додавати гарбуз в коктейлі, готуючи їх у блендері, салати і так далі. Без термічної обробки вона віддасть вам всю свою силу і користь.

Ми готуємо з сирої гарбуза салати з додаванням яблука і селери. У таких салатах проявляються всі корисні властивості гарбуза. Але крім цього, такі салати ще й дуже смачні.

Користь гарбузового соку

Особливу увагу слід звернути на сік з гарбуза. Він корисний при безсонні, стенокардії, ниркової недостатності, проблеми з сечостатевої системою.

Він швидко і ефективно стабілізує рівень холестерину в крові і виведе з організму надлишки солі. Готувати його краще за допомогою соковижималки.

Оптимальний добовий обсяг — до 200 мілілітрів. Я вже писала на блозі про гарбузовому соку, а також про те як його приготувати і застосовувати для здоров'я.

Користь гарбузового насіння

Говорячи про те, чим корисний гарбуз для організму, не можна не відзначити користь гарбузового насіння. У них дуже багато цинку. Вживати їх краще всього в сирому вигляді. А також корисно вживати гарбузове насіння з медом.

Вони корисні в будь-якому віці, а можна — навіть дітям. Вони допомагають нормалізувати процеси травлення, стабілізують цукор в крові, відновлюють щільність кісткової тканини, зміцнюють м'язи, благотворно впливають на простату. Артрит і артроз не встоять перед їх цілющим натиском.

Протипоказання до вживання гарбуза

Їх практично немає. Але, все-таки, в деяких випадках вживання гарбуза слід обмежити:

— у період загострення виразкової хвороби шлунка;

— для тих, хто намагається схуднути (гарбуз дуже калорійна);

— для дітей віком до 2,5 років.

В іншому ж, гарбуз — найцінніший джерело корисних речовин і гарантія міцного здоров'я, при регулярному її вживанні. Не втрачайте цього шансу. Корисні властивості гарбуза — до ваших послуг! Будьте здорові. Вона допоможе в цьому.

Комментарии (0)
Додати коментар
Вода з лимоном
Вода з лимоном
Вода з лимоном
09.09.17 Здоров'я
Корисні властивості горіхів
Корисні властивості горіхів
Корисні властивості горіхів
24.05.15 Краса та стиль
Чим же корисні такі горіхи як арахіс, мигдаль, фундук, фісташки для людини? Які корисні властивості мають горіхи? Чи варто їх їсти? Жіночий інтернет журнал LadyElena