Як правильно вибрати стиглий кавун
Сьогодні на ринках та полицях супермаркетів кавуни можна зустріти практично круглий рік. Однак купувати кавуни поза сезону юільшість фахівців не радять, адже ти ризикуєш нарватися на нітратний і взагалі дуже дивно вирощений плід. В ідеалі, вибрати стиглий кавун можна тільки в сезон дозрівання.
Тільки в такому випадку кавун буде містити ряд вітамінів і мікроелементів, фолієву кислоту (яка, між іншим, вельми благодійно впливає на твою серцево-судинну систему) і залізо. Крім того, кавун - це прекрасне джерело клітковини, цілюще впливає на травний тракт.
Правильно вибраний кавун очищає і відновлює нирки, очищає організм від шлаків і допомагає в боротьбі із зайвою вагою. У будь-якому випадку, віддавши перевагу цій солодкою, соковитою і ароматною річної ягоді, ти принесеш максимум користі своєму організму.
Існує безліч рекомендацій, як вибрати кавун, але не всі вони будуть однаково корисні, так і не всім підійдуть. Приміром, існує старий і перевірений "дідусів" метод вибору соковитої ягоди. Для цього ти повинен взяти кавун в руки і гарненько здавити його посередині, притуливши до вуха. Якщо кавун почне хрустіти і потріскувати - кавун стиглий.
{reklama}
Однак це зовсім неприйнятний спосіб перевірки для твоєї дівчини, адже у неї просто не вистачить сил, щоб так вибрати стиглий кавун. А ось постукати по кавуну і прислухатися до звуку - це зможе зробити будь-хто.
Дзвінкий звук свідчить про пористість плоду, а значить, він вже дозрів і готовий до вживання. Глухий звук свідчить про переповненість плода водою (властиво нітратним ягодам).
Крім того, правильно вибрати кавун можна за кольором і наявності жовтуватою щоки. Твої батьки вибирали кавун з яскравим контрастним смужкам, але завдяки наявності різних восків для фруктів, блиск і контрастність - не самі надійні помічники у виборі. А от якщо на блискучому кавуні присутній жовтувата (аж до оранжевого) щека, таке питання, як вибір кавуна, вважай вирішене. Знайшовши такий плід, можеш не сумніватися в його зрілості.
Якщо не довіряєш окрасу, вибираючи стиглий кавун, дивися на його плодоніжку. Як тільки ягода дозріла, вона більше не потребує джерела живлення та плодоніжка відсихає. А ось рівний зріз на зеленій плодоніжки свідчить про незрілість ягоди.
Найгірше, якщо тобі попався зразок з рівно зрізаною, але висохлою плодоніжкою, або взагалі без неї. Серед таких плодів ти просто не зможеш правильно вибрати кавун, адже плоди можуть бути зірвані дуже давно, незрозуміло як транспортуватися і зберігатися.
Вирішуючи, як вибрати кавун, крім усього іншого, зверни увагу на місце продажу. Прекрасний варіант, якщо ти зможеш купити ягоду в спеціальному наметі, встановленої біля баштану. Найгірший варіант: купівля біля дороги з звалених в купу плодів.
Тут неможливо простежити ні постачальника, ні правильність зберігання, ні якість ягід. Звичайно, ти завжди можеш попросити продавця розрізати вподобаний тобі плід, але транспортувати ягоду буде досить складно і трудомістко: сік може потекти з ножа і навколишнього середовища всередину потраплять непотрібні мікроорганізми, в загальному воно тобі треба?
В супермаркеті не завжди можна вибрати плід по звуку або зовнішнім виглядом, проте, тільки тут ти знайдеш розрізані навпіл плоди і загорнуті в стрейтч-плівку, що тобі тільки на руку. Гарненько оглянувши нутрощі плоду, ти можеш оцінити натуральний перед тобою кавун або нітратний.
Наявність білих і жовтих прожилок, неприродний червоний або сіреневатий відтінок свідчать про велику кількість непотрібних хімічних речовин. В ідеалі, ароматний і стиглий кавун буде не маленьким і не великим: приблизно п'ять-сім кілограмів; трохи неправильного розміру з жовтуватим боком і контрастними смужками.
Як вибрати стиглий кавун дивись у цьому відео: