Лікувальні властивості ягід чорниці — народні рецепти
18.10.2017 1 162 0

Лікувальні властивості ягід чорниці — народні рецепти

Здоров'я
В закладки

Здрастуйте, дорогі читачі. Як не крути, а людина нерозривно пов'язаний з природою і залежить від неї, як і тисячі років тому. Доказ того — вплив її дарів на наше здоров'я. Одними з них є ягоди, а чи не найяскравішим представником виступає чорниця, відома своїми цілющими властивостями і неймовірним оригінальним смаком. Так, мова сьогодні піде саме про неї. Цій темі варто приділити увагу, так як завдяки чорниці можна поліпшити стан усього організму, відновити нормальну роботу органів, поліпшити настрій, зовнішній вигляд і просто насолодитися дивовижним смаком і приємним ароматом, який виділяють ці ягоди. Чорниця цінується у всьому світі. І це — зовсім не даремно! Зараз ви дізнаєтеся, чому.

Що таке чорниця — хімічний склад

Цей чагарник є низькорослим. Рідко коли він перевищує висоту 30 сантиметрів. В основному, вона становить до 20 сантиметрів.

Рослина дуже сильно любить тінь і вологу. Дика чорниця найчастіше зустрічається в лісах, ближче до болотистій місцевості.

В домашніх умовах її відносно важко вирощувати, знову-таки, через її «переваг», тому потрібно або висаджувати її у відповідному місці, або створювати спеціальні умови, наприклад — тепличні.

Але, якщо у вас не виходить виростити чорницю у себе вдома — не впадайте у відчай! Її не так вже й проблематично придбати в супермаркеті або на ринку. Там вона продається у свіжому або замороженому вигляді.

Час дозрівання плодів

У свіжому вигляді її краще купувати під час її природного дозрівання: липень-серпень! Але, зверніть увагу на те, що в цілющих цілях можуть бути використані не тільки ягідки, а й листя, наземна частина рослини, і навіть — корінці!

{reklama}

Як вибрати якісну ягоду

Цілком закономірно, що найпильніша увага звертається саме на ягоди. Адже вони — смачні і ароматні.

Якісна зріла ягода чорниці — соковита, чорна, зі специфічним синювато-сизим нальотом на своїй поверхні.

Вона повинна отблескивать, бути м'якою, але, одночасно, мати структурну темнувато-червону м'якоть і безліч дрібних насіння.

Де росте чорниця?

Широке поширення чорниця отримала в зонах хвойних лісів Росії (її Європейської частини), Сибіру, Якутії. Зустрічається вона і в Білорусі, і в Україні, на Сході і на Кавказі. Найчастіше, в лікувальних цілях застосовують ягоди і листочки.

Склад ягід і листя

В ягодах є цукру (близько 25-35%), кислоти органічного походження (близько 65%), дубильні речовини (приблизно 10%), пігментні речовини, вітаміни (серед яких найбільше З і В).

Листя надзвичайно багаті дубильними речовинами (понад 25%), вітамін С, флавоноїди та ефірними маслами.

Калорійність ягід чорниці

Чорниця — низькокалорійний продукт! У свіжої чорниці — близько 50+ кКал калорій, висушеної — 85-90 кКал. Свіжа ягода — більш диетичная.

Але, не рекомендується зловживати ні свіжої, ні висушеної чорницею.

Зверніть увагу на те, що калорійність ягід може досить істотно відрізнятися, залежно від умов їх вирощування, збору, обробки, зберігання і так далі.

Якщо купуєте в магазині, то енергетична цінність продукту повинна бути вказана на упаковці (якщо для вас це важливо).

Лікувальні властивості листя, гілочок і ягід чорниці

Щоб перерахувати всі цінні для здоров'я ефекти від вживання чорниці, або застосування натуральних засобів, приготованих на її основі, доведеться дуже добре попрацювати.

Перш за все, виділимо головні властивості, якими цей чагарник може з вами поділитися. Отже, дивимося: будь-яка частина рослини, а також — його ягоди, надають загальнозміцнюючий ефект і благотворно впливають на всі органи і системи організму (при відсутності протипоказань, природно).

При цьому, корисні властивості гілочок, листочків і ягід — відрізняються, деякі — незначно, інші — суттєво. А тепер, розглянемо, чим же конкретно вони корисні.

Чорниця — користь і шкода для здоров'я і організму

Ягоди чорниці — найбільш приваблива і апетитна її частина! Їх користь не залишає жодних сумнівів:

Помітно знижують рівень глюкози (цукру) в крові.

Можуть провокувати підвищення концентрації і, як наслідок, кислотності шлункового соку.

Стимулюють обмінні процеси в організмі і полегшують травлення.

Покращують циркуляцію крові по капілярної сітки.

Досить швидко вирішують проблему дефіциту вітамінів в організмі.

Позбавляють від «рідкого стільця», в тому числі — і бактеріальної етіології.

Роблять надзвичайно яскраво виражений антиоксидантний ефект.

Володіють терпкими властивостями, зупиняють розвиток вірусних і бактеріальних інфекцій, пригнічують патогенну мікрофлору і гриби.

Запобігають розвиток і припиняють вже наявні серцево-судинні захворювання.

Покращують стан опорно-рухового апарату, зокрема — усувають запальні процеси в суглобах і навіть допомагають відновити їх структуру.

Допомагають при закладеності носових проходів, що було доведено не так давно (для цього достатньо з'їсти жменьку зрілих ягід, і закладеність носа — проходить).

Підвищують гостроту зору, особливо — нічного. Цією властивістю не нехтували англійські льотчики, що виходять на нічні рейди у часи Другої світової війни.

Ягідки чорниці використовуються для приготування різних масок, що застосовуються для обличчя, шкіри рук, голови і так далі.

Користь листочків і гілочок чорниці

Користь листочків і гілочок чорниці теж активно використовується в народній медицині. Так, вони популярні, завдяки тому, що можуть:

  1. Наситити організм потужними активними антиоксидантами.
  2. Зміцнити серцево-судинну систему, поліпшити склад крові.
  3. Вивести токсини та інші шкідливі речовини з організму.
  4. Надати відчутний протизапальний ефект.
  5. Нейтралізувати інфекційні осередки в сечовивідних шляхах.
  6. Запобігти розвитку депресії, поліпшити настрій і життєвий тонус.
  7. Тримати під контролем рівень шкідливого холестерину.
  8. Полегшити роботу нирок і печінки, поступово відновлюючи її нормальну структуру.
  9. Поліпшити роботу травного тракту, простимулювати травлення і налаштувати «стілець».
  10. Допомогти в лікуванні дерматовенерологических недуг і так далі.

Важливо! Не тільки користь, але і певну шкоду, чорниця здатна принести організму.

І про це теж не варто забувати, якщо ви вживаєте її, або ж — засоби, виготовлені на її основі.

Що ж відноситься до протипоказань і застережень:

Не слід вживати ягоди чорниці (особливо — сушені), або кошти з неї, при запорах.

Чорниця може важко перетравлюватися ще не повністю зміцнілим шлунково-кишковим трактом дитини (до 6-7 років).

Якщо у вас є проблеми з підшлунковою залозою, або 12-палої кишкою, також утримайтеся від вживання чорниці.

Оксалатурія — застереження до споживання чорниці.

Індивідуальна непереносимість.

Народні рецепти застосування чорниці для здоров'я

Перше, що спадає на думку, коли думаєш про чорницю, — це те, які смачні її ягоди. Вони мають темно-синій колір, а на смак вони злегка кислуваті.

Найкраще корисні властивості чорниці зберігає в засушеному вигляді. Це якщо говорити про обробку плодів. Свіжі ж, безсумнівно, корисніше всього. А ще, з кущів чорниці можна приготувати масу цілющих засобів.

У більш давні часи чорниця вважалася ягодою, яка здатна подарувати вічну молодість і красу. Чорницю добували тяжкою працею, але з одного куща можна було зібрати величезну кількість ягід за один раз.

Медики провели не один аналіз речовин, які входять до складу чорниці, і визначили, що найкраще ягода впливає на травну систему людини.

Чорничні ягоди в один і той же час можуть стати як десертом, так і медичним засобом, їх нерідко використовують в нетрадиційній медицині, як і гілочки, листя.

Настій листя чорниці

Чорничні листи, переважно починають збирати, як тільки рослина починає давати колір. Основний період припадає на травень і червень.

Якщо ви вирішили відправитися на пошуки чорниці, будьте ввічливими до природи і не рубайте її стебло разом з листками, залиште рослина для наступних років. Листя слід акуратно обірвати з гілочок.

Сушити чорничні листочки найкраще в сухому приміщенні, в якому трохи сонячного світла.

Зрозуміти, чи готовий лист, дуже легко: спробуйте покрутити його і зім'яти. Готовий лист буде легким і ламким. Заготовлювати чорничні листя можна у великих обсягах, так як вони на протязі двох років зберігають в собі всі корисні елементи.

При лікуванні народними методами відваром з листя ягоди лікують печінку, уретрит, подагру, геморой. Листя, у вигляді відвару (настою) можуть припинити маточне крововилив.

Настій з чорничних листів можна приготувати, взявши 1 ст. л. сушеного листа, заливши її окропом, закривши герметично кришкою і давши настоятися 30 хв. Відвар (настій) обов'язково фільтрувати і поставити на годину в холодильник. Пити отриману суміш 3-4 рази на добу.

Такий рецепт буде корисний людям, які страждають на перших порах діабет. Особливо стане в нагоді для дівчат хворих на цистит. Відвар буде незамінний при туберкульозі і пневмонії.

Смачний і корисний настій з ягід

Чорнична ягода повна природних антиоксидантів. Приймаючи препарати, в основу яких входять ягоди чорниці, людське тіло і його клітини повністю регенеруються.

Медики стверджують, що щоденне вживання ягід (близько 3 місяців) призведе шкірні покриви в початковий здоровий вигляд.

Зовсім скоро настануть теплі літні вечори, і може знадобитися рецепт холодного настою на основі чорничних ягідок.

Приготування прохолодного напою. Щоб приготувати його, слід в 200 мл прохолодної води додати 3 ст. л. просушених чорничних ягід. Для того, щоб напій відстоявся, буде потрібно приблизно півдня. Пити такий настій можна тричі на день.

Приготування теплого напою. Для любителів гарячих напоїв, є рецепт теплого чорничного напою. У 250 мл окропу додати дві ложки чорничних плодів, дати напою постояти 20 хвилин, процідити і охолодити. Пити невеликими дозами чотири рази на день.

Приготування соку з чорниці

Після багаторічних спостережень закордонних вчених, з упевненістю можна говорити про те, що в списку найбільш вживаних напоїв, які несуть користь людині, чорничний сік займає четверте місце.

У складі м'якоті чорниці є і цукор і кислота, а так само — дубильні речовини, разом з вітамінами с, А і В. У даній ягоді максимально низька калорійність, що не заважає бути їй максимально корисною.

Для тих, хто займається постійною «полюванням» на трави і ягоди, не буде секретом те, що чорниця — це «крихкий» продукт, який вимагає обробки відразу ж. Якщо порівнювати пакетований сік і домашній, другий варіант, безумовно, виграє. Чорничний нектар може зберігатися в коморі не один рік.

Рецепт приготування соку. Купіть кілограм ягід, перетріть їх на м'ясорубці і проваріть до 100-120 мл води при температурі близько 70 °С. Час приготування займе 20 хв. З ягід можна буде вичавити сік, нагрів який до 95 °С, можна буде помістити в банки і закрутити їх кришками.

Варто відзначити, що банки повинні пройти стерилізацію, а готовий продукт повинен охолодитися. Чорничний сік може відновити зір, залежно від стадії хвороби.

Офтальмологи рекомендують пити сік при різних захворюваннях очей. І це не єдине, від чого можна вилікуватися, просто впровадивши сік з чорничних ягід в свій раціон харчування на день.

Чорниця з цукром

Приготувати чорницю з цукром можна, змішавши в рівних пропорціях ягоди і цукровий пісок. Перетерти продукти на кухонному комбайні, перелити масу в каструлю, розлити по чистим банкам і поставити їх в комору.

Це — один із способів, якими можна заготовити чорницю на цілий рік. У такому вигляді плоди зберігають максимальну дозу всіх вітамінів.

Чорниця, приготовлена таким способом, порадує маленьких членів вашої родини. У поєднанні з цукром, ягоди можуть замінити навіть солодкі льодяники.

Цукрова чорниця нагоді тим господиням, які люблять піч здобу. Кисло-солодке желе, яке випливає з булочки, — це саме «смачне видовище».

Відвар з гілочками чорниці при діабеті

Чорниця може дати фору будь-якій іншій ягоді не тільки з-за своїх смакових якостей, але і завдяки тому, яку користь вона приносить всьому людству.

Сучасна нетрадиційна медицина давно стала використовувати ягоди чорниці в своїх методах лікування недуг.

Але не варто думати, що тільки ягоди принесуть користь, особливу цінність мають і листя куща чорниці.

Наші бабусі знали, що листочки і гілочки можна використовувати при нескладних формах цукрового діабету.

Речовини, які знаходяться в чорничних аркушах, допоможуть знизити рівень цукру в крові. Готувати настій просто.

Він вийде таким, як треба, якщо змішати листя і гілочки з окропом і дати напою постояти півгодини. Процідивши настій, його можна приймати в день по три прийоми.

Сушена чорниця — вся користь і шкоду

Сушену чорницю раніше можна було зустріти тільки в аптеках, але, з процесом популяризації супермаркетів тепер чорниця дісталася до прилавків магазинів. Полиці ломляться від достатку ягід в будь-якому вигляді, в тому числі — і засушеному.

Сушену чорничну ягоду готують з свіжих плодів із застосуванням термічної обробки.

Після неї, ягода абсолютно не втрачає свої цілющі властивості. Навпаки, в такому продукті вітаміни збережуться на тривалий проміжок часу.

Скільки виходить сушених ягід з кілограма свіжих?

Споживачі помічають, що навіть в умовах нашого кліматичного поясу магазини ставлять на чорницю занадто велику ціну, це пояснюється тим, що для виготовлення ста грам сухої чорниці потрібно аж кілограм свіжо зірваної.

Користь сушених ягід чорниці

Приймати сушену чорницю можна при підвищеній температурі, особливо в холодну погоду.

Залізо, магній і мідь, які є компонентами чорниці, зміцнять судини і позбавлять від анемії.

Регулярний прийом ягід зміцнить кишечник.

Разом з рекомендаціями до застосування сухої чорниці є і протипоказання. Якщо людина страждає захворюванням підшлункової залози, лікарі радять взагалі прибрати чорницю з меню.

Як висушити ягоди в домашніх умовах?

В умовах домашнього виробництва чорницю слід сушити на відкритому повітрі або за допомогою духової шафи.

Ягідки розкладають тонким шаром на сухому аркуші паперу, і якщо використовується духовка, то їх сушать, приблизно, три години.

На відкритому повітрі ягода висохне за три дні. Потрібно стежити за тим, щоб ягоди зберегли свою липкість, інакше є ймовірність їх пересушити.

Кому протипоказані ягоди чорниці

Це питання цікавить і тих, хто пробує розвести її у себе на присадибній ділянці, і тих, хто збирається в похід у ліс за нею, і тих, хто просто хоче купити собі ягід для якоїсь страви або для вживання в свіжому вигляді.

Інших протипоказань, окрім тих, які наведені вище, немає. Слід зазначити, хіба що, чорниця повинна бути обмежена у вживанні при загостренні будь-яких хронічних недуг.

Як заготовити і як зберігати чорницю

Зберігання чорниці залежить від способу її заготовляння. Заготівля свіжої чорниці відбувається в липні-серпні.

Ті ягоди, які не вживаються свіжими, можуть бути висушені, перероблені на варення, інші солодощі та десерти.

Сушать ягоди або на відкритому повітрі, але не під прямими сонячними променями, або в духовці. Сушити в духовці ягоди потрібно на аркуші, тонким шаром попередньо розклавши їх.

Природним способом можна сушити на аркуші, або ж — на чистому папері, картоні. Зберігаються сушені ягоди чорниці до 2 років у склотарі.

Не забувайте, що збирати чорницю самостійно потрібно тільки в екологічно благополучних районах, далеко від міста, автомагістралей, заводів.

Насолоджуйтеся цим даром природи, користуйтеся засобами з нього і будьте здорові!

Комментарии (0)
Додати коментар
Чай з малиною
Чай з малиною
Чай з малиною
23.10.17 Здоров'я
Кизил. Користь і шкода
Кизил. Користь і шкода
Кизил. Користь і шкода
29.09.17 Здоров'я
Корисні властивості капусти
Корисні властивості капусти
Корисні властивості капусти
24.05.15 Краса та стиль
 
Малина Корисні Властивості складу калорійність протипокази Як збіраті зберігаті малину Властивості м
Малина - безсумнівно, одна з найпопулярнішіх и звичних для нас ягід. Вона НЕ Тільки смачна и красива, но ще й очень Корисна. За своєю суттю ця ягода універсальна. З неї