Кизил. Користь і шкода
Здрастуйте, дорогі читачі. Скоро настане осінь. Так швидко пролетіло літо, просто не віриться. Я дуже люблю дуже, це прекрасна пора року. Але літо ще триває і будемо насолоджуватися останніми теплими літніми днями. Сьогодні я хочу поговорити про надзвичайно корисних ягодах, мова піде про кизилі. Напевно, багатьом знайома ця ягода, а багато готують з яскраво-червоних ягід смачні заготовки на зиму. Ми не є винятком, готуємо джем, компот, соус з кизилу, частково заморожуємо кизил. Якщо ця ягода вам не знайома, то напевно вам хочеться дізнатися в чому користь і шкоду кизилу для організму. Саме про це сьогодні і піде мова.
Ми купуємо кизил на ринку, в кінці літа, на початку осені, яскраво-червоні ягоди масово дозрівають. З вигляду ягоди дуже схожі на вишню, але тільки форма у них довгаста. Усередині ягід знаходиться довгаста кісточка.
Смак ягід. Смак кизилу кисло-солодкий, зовсім трохи терпкий, своєрідний,але досить приємний. Не знаю як вам, але нам завжди трапляється не дуже кислий кизил, так як ми намагаємося купувати стиглі ягоди. Якщо брати не стиглі ягоди, то швидше за все, смак їх буде дуже кислим. Вибирайте стиглий кизил і не соромтеся спробувати ягоди перед покупкою.
Раніше кизил можна було зустріти тільки в Молдові, Середній Азії, в Криму, на Кавказі. Але зараз багато людей вирощують кизил у себе на ділянках. Так як використовувати можна не тільки ягоди, але і кору, листя, коріння дерева.
Застосовують кизил в народній медицині для лікування багатьох захворювань. А також, роблять заготовки з кизилу на зиму, рецепти досить оригінальні, трохи нижче я з вами поділюся.
{reklama}Кизил. Користь і шкода для організму
Володіючи досить широким спектром дії кизил застосовують для лікування багатьох захворювань і в якості профілактики. А все завдяки наявності вітамінів і корисних речовин.
Які вітаміни в кизилі?
Якщо ми заговорили про вітамінах, то варто згадати, що кизил рекордсмен за наявності вітаміну С. Лимон, чорна смородина сильно поступаються цій ягоді.
Міститься в кизилі 46 мл вітаміну С на 100 грам ягід. Крім вітаміну С кизил містить вітамін РР, калій, кальцій, магній, залізо, фосфор, глюкозу, фруктозу, фітонциди, органічні кислоти. В ягодах досить велику кількість пектину.
Ми не вирощуємо кизил, але щороку купуємо ягоди на ринку. При виборі ягід орієнтуйтеся на їх зовнішній вигляд. Беріть тільки стиглі ягоди.
Калорійність кизилу
Калорійність кизилу 40 ккал на 100 грам, чого не можна сказати про сушених ягодах. Калорійність сушених ягід складаємо 200 ккал на 100 грам.
Тепер можна ближче познайомиться з користю кизилу.
Чим корисний кизил для організму?
- Користь кизилу незаперечна для зміцнення і підтримки імунітету. Володіє кизил тонізуючим ефектом.
- Притаманні ягодам протизапальну, бактерицидні та жарознижувальні властивості.
- Включають кизил в раціон при зниженому гемоглобіні в даху, в якості корисних продуктів, що містять залізо.
- Підвищує артеріальний тиск і зміцнює стінки судин.
- Кизил володіє терпкими властивостями, тому його застосовують при діареї.
- Ягоди підвищують апетит і покращують обмінні процеси відбуваються в організмі.
- Підсилює активність ферментів підшлункової залози.
- Корисний кизил при занепаді сил і авітамінозі.
- Завдяки наявності пектинів дуже корисний для кишечника. Виводить з кишечника шлаки і токсини.
- Ягоди кизилу і соуси сприяють перетравленню їжі.
- Дуже важливо згадати жовчогінну дію кизилу.
- За рахунок вмісту фітонцидів відзначається користь кизилу в боротьбі з мікробами.
Дуже корисно вживати кизил при простудних і вірусних захворюваннях. Напої з ягід сприяють зниженню температури тіла. Крім цього відновлюють та зміцнюють захисні сили організму.
Маючи такого роду лікувальними властивостями, не можна не сказати про шкоду кизилу для організмі.
Шкоду кизилу для організму
- Ягоди не варто вживати при підвищеній кислотності, при виразці шлунка і гастриті в період загострення.
- Так як ягоди володіють терпкими властивостями не вживайте їх при запорах.
- При безсонні і нервовому перевтомі, також не варто вживати кизил.
Варто вживати кизил при вагітності і годуванні грудьми? Щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю та здоров'ю малюка, проконсультуйтеся з лікарем з приводу вживання кизилу.
Як я вже писала раніше, у кизилі є тонка довга тверда кісточка. Деякі джерела стверджують, що кісточки теж можна вживати в їжу, а ще їх застосовують у вигляді відвару. Але ми кісточки не використовуємо, з цього приводу нічого не можу сказати. Хіба що намисто з низ зробити браслет. )))
Кизил можна вживати у свіжому вигляді і робити домашні заготовки на зиму. Що готують з цієї ягоди? Готують соуси до м'яса, смачно і корисно, готують варення, джем, компот, сироп, вино, мармелад.
Заготовки з кизилу на зиму. Рецепти
Поділюся рецептами заготовок, які ми робимо з кизилу, можливо і вам вони знадобляться. Ми готуємо узвар з кизилу, заморожуємо кизил, готуємо варення з кизилу, а також дуже смачний соус до м'яса з додаванням зелені та спецій. Так що якщо ви не знаєте, що приготувати з ягід кизилу, ви прийшли за адресою.
Джем (повидло) з кизилу на зиму
- 1,300 кг кизилу
- 1 кг. цукру
- 100 грам води
Кизил вимити, видалити хвостики і зіпсовані ягідки. Покласти ягоди в каструлю з товстим дном. Додаємо воду і доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь. Варимо ягоди до розм'якшення. За часом це займає хвилин 40 -45.
Потім ягоди потрібно протерти використовуючи ситечко і віночок. Протирати ягоди треба гарячими. Я в рецепті вказала 1. 300 ягід, так як нам потрібен 1 кг. готового пюре з кизилу. Це з огляду на кісточки і шкірки.
Коли ягоди протерті, то залишається однорідне пюре. У пюре додаємо 1 кг цукру, поміщаємо пюре в каструлю з товстим дном, варимо на повільному вогні хвилин 10-15, помішуючи і знімаючи пінку.
Готовий джем з кизилу потрібно розлити по стерильним банках і закатати стерильними кришками. З даної кількості інгредієнтів у нас вийшло 3 пів літрові баночки джему (повидла) з кизилу.
Гарячий джем злегка рідкуватим, але нехай вас це не бентежить, після остигання він ставати дуже густий, як мармелад. Це чудова начинка для пиріжків, пирогів, рогаликів та ін. випічки. Джем виходить смачний, ароматний і дуже красивий.
Компот з кизилу
На момент написання статті ми ще не зварили компот, а узвар, який готували в минулому році, вже давно випили. Але трохи пізніше я додам фото компоту.
- кизил
- цукор
Ми готуємо не дуже багато компоту, зазвичай 3-4 трилітрові банки. Адже крім компоту з кизилу ми готуємо яблучний, сливовий, полуничний компот.
Компот з кизилу готуємо методом заливки.
В кожну банку додаємо 2 склянки вимитого кизилу. Заливаємо кип'яченою водою і залишаємо на 20 хвилин. Потім воду зливаємо, знову кип'ятимо і заливаємо кизил на 15 хвилин.
Потім в кожну банку висипаю 1.5 склянки цукру і заливаю окропом. Закочую банки. Банки перевертаю і закутую на добу.
Спочатку компот буде зовсім не червоним, майже прозорим, але через кілька днів ягоди віддадуть сік і компот стане дуже красивого рубінового кольору.
Соус з кизилу
Інгредієнти для соусу:
- кизил 1 кг
- цукор 3 столові ложки
- сіль 1 чайна ложка
- перець чорний 1/2 неповної чайної ложки
- суха м'ята 1 десертна ложка
- суміш перців
- кінза
- кріп
- зубчик часнику
Соус готуємо кожен рік, їмо самі і пригощаємо гостей, всім подобається соус. Не стали порушувати традиції і в цьому році, приготували кизиловий соус.
Соус з кизилу до м'яса готує чоловік, мені не довіряє приготування соусу. У нього перевірений рецепт, за яким він готує багато років. Тому рецептом ви можете ознайомитися у статті «Соус з кизилу«. Рецепт з покроковими фото і детальним описом.
Як бачите, в цьому році приготували партію соусу з кизилу. Під кришкою целофановий пакет, щоб кришки не псувалися. З цієї кількості інгредієнтів виходить 2 пів літрові баночки соусу, ми робимо 2-3 порції.
Заморожений кизил на зиму
Зараз зберігати ягоди, овочі і фрукти стало набагато простіше. Найважливіше наявність великої і гарної морозильної камери. Заморожені ягоди кизилу зберігають велику частину корисних властивостей. Тому, кизил, як і інші ягоди можна заморозити на зиму.
Але, заморожуйте лише стиглі ягоди кизилу. Ягоди потрібно перебрати і вимити. Обов'язково просушіть їх на паперовому рушнику, зайва волога в морозилці нам ні до чого.
Ягоди розкладають тонким шаром на піддоні або обробній дошці, заморожують, а потім заморожені ягоди розкладають у поліетиленові кульочки або щільні пакети з застібкою zip. Ягоди зберігаємо в морозильній камері.
Ще з кизилу можна готувати сироп, варення, мармелад, а ще маринувати ягоди кизилу, але ми поки зупинилися на перевірених рецептах, про які я написала вище. Якщо у вас є смачні рецепти заготовок з кизилу на зиму, то поділіться з нами, будемо вам вдячні.