
Високий цукор у крові — основні ознаки захворювання та поради про те, що робити

Здрастуйте, дорогі читачі. Цукор — це речовина-окислитесь, яке здатне руйнувати тканини нашого організму. Крім цього, середа з високим вмістом цукру вкрай сприятлива для розвитку мікроорганізмів. Але, з іншого боку, глюкоза просто необхідна нашому організму для забезпечення клітин енергією. Як знайти потрібний баланс? Тим більше, сучасний раціон більшості людей увазі велике споживання продуктів з високим вмістом цукрів. Тому потрібно розібратися, чим небезпечний підвищений рівень цукру в крові, з чим пов'язано його підвищення і як запобігти це саме підвищення.
Чим небезпечний високий рівень цукру в крові
Коли мова йде про такий показник, як рівень цукру в крові, важливо знати, що звичайний цукор, який ми вживаємо в їжу — це глюкоза та фруктоза.
А ось рівень цукру в крові, це саме вміст глюкози. В нашому організмі відбувається розщеплення на компоненти і перетворення речовин.
Глюкоза — це енергія для наших клітин. Але, вона є джерелом енергії, тільки перебуваючи усередині клітини. А для попадання в клітину потрібний інсулін.
Але, якщо надлишок глюкози, а недолік інсуліну, то виходить, що цукор скупчився в крові, а ось клітини при цьому голодують.
Тому ряд симптомів надлишку глюкози в крові і недоліку глюкози — однакові. А ось енергетичні надлишки організм, за допомогою гормонів, відправляє в своєрідний резерв, і, в разі необхідності, надлишок знову переробляється в глюкозу.
А цей резерв наш організм зберігає в печінці. Тому, дуже важливий баланс рівня цукру в крові. Надлишок і нестача цукру шкідливі для людини.
{reklama}Як вже було сказано вище, цукор в організмі працює як окислювач. Глюкоза утворює різні сполуки з білками і дезоксирибонуклеїнової кислотою.
тобто, відбувається своєрідний запальний процес на рівні клітин тканин, який носить назву — гликирование.
Результат цього процесу — утворення токсичних речовин, які зберігаються в організмі на досить тривалий термін, від місяця до року. Відповідно, чим вище вміст глюкози, тим більш активно утворюються дані токсичні речовини.
Другий фактор ризику — окислювальний стрес. Внаслідок чого підвищується кількість вільних радикалів в організмі. А вони провокують ряд важких захворювань.
Високий рівень цукру в крові підвищує ризик виникнення ряду хвороб:
- Захворювання органів зору.
- Захворювання серцево-судинної системи.
- Захворювання нирок.
- Дегенеративні захворювання мозку.
- Прискорюється процес старіння всього організму.
Також підвищений рівень глюкози погіршує загальний стан. З'являється втома, проблеми з зайвою вагою.
Просто уявіть, що наш організм, як великий будинок, побудований з цегли. Так от, цукор руйнує кожен цегла.
Уявіть, як це відобразиться на загальному стані будівлі. Так само і цукор руйнує клітини нашого організму.
Цукор у крові — норма. Який рівень цукру в крові повинен бути?
Сучасні стандарти передбачають нормальний рівень від 3.3 до 5.5 ммоль/л, незалежно від віку і статі людини. За умови, що кров була взята натщесерце з пальця.
Показники згори, в довгостроковому періоді, вважаються вище норми. Також на об'єктивність результату можуть вплинути вживання чаю і води, захворювання і навіть порушення сну.
Якщо ж кров на аналіз береться з вени, то нормальний результат знаходиться в інтервалі від 4 до 6.1 ммоль/літр.
Коли показник потрапляє інтервал від 5.6 до 6.6, то це сигнал про те, що існує порушення в організмі, пов'язане з реакцією на інсулін. Інсулін — це гормон, який відповідає за регуляцію вуглеводного обміну в організмі. Саме він чинять понижувальний вплив на рівень глюкози в крові.
Рівень понад 6.7, як правило, сигналізує про наявність цукрового діабету. Але, для підтвердження діагнозу необхідно здати ще ряд аналізів.
У вагітних жінок рівень глюкози може підвищуватися, і це пов'язано з тим, що для плода також необхідна глюкоза.
Цукор може бути дещо підвищений і у людей старше 60 років. А ось у дітей, навпаки, рівень може бути трохи нижче. Але що ж впливає на рівень цукру в крові? Розберемося в наступній частині статті.
Підвищений цукор у крові — причини, які можуть бути
Причини можуть бути викликані як природними фізіологічними причинами, так і патологічними. Сам по собі високий рівень цукру в крові не є захворюванням. Розглянемо причини більш докладно.
Фізіологічні
- Підвищення цукру після прийому їжі.
- Перевтома і стрес.
- Підвищені фізичні навантаження.
- Куріння.
- Перед настанням менструації.
- Низька фізична активність.
- Переїдання.
Патологічні
До таких причин відносять різні захворювання. І тому треба боротися не з симптомом, а з першопричиною.
Захворювання, при яких підвищений цукор у дах
Виділяють досить серйозне захворювання, якщо підвищений цукор в крові і це цукровий діабет.
Цукровий діабет
Розрізняють два різновиди цієї недуги. При першому типі діабету інсулін не виробляється, у зв'язку з тим, що імунна система людини вбиває клітини, які відповідають за його вироблення.
Даний тип проявляє себе найчастіше ще в дитячому віці. Захворювання обумовлене або генетикою, або вірусом.
Хворі першим типом вводять інсулін за допомогою ін'єкцій. Другий тип діабету розвивається, вже починаючи від середнього віку. Механізм хвороби дещо інший.
Інсулін виробляється, але він не вступає у взаємодію з клітинами, або виробляється недостатня його кількість.
Тому рівень глюкози в крові підвищується. Другий тип — придбаний недуг, який провокується низкою факторів, серед яких: пасивний спосіб життя, зайва вага, неправильне харчування.
Панкреатит і рак підшлункової залози
Внаслідок хвороби інсулін не виділяється в потрібному обсязі, з-за чого розвивається діабет 2 типу.
Також можна виділити:
- Синдром Кушинга та інші ендокринні захворювання. Внаслідок чого порушується гормональний баланс, і відбуваються викиди глюкози.
- Хронічні захворювання печінки.
- Пухлини органів, що відповідають за нормальне вироблення гормонів.
Також хочеться зробити акцент на тому,з чим пов'язано підвищення рівня цукру в крові і розглянути ряд факторів, які можуть призвести до його збільшення.
Чому підвищується цукор у крові — з чим це пов'язано?
Короткочасне збільшення рівня цукру в крові може бути спровоковано:
Інфарктом.
Інтенсивної болем, під час якої відбувається викид адреналіну в кров.
Стенокардією.
Епілептичним припадком.
Опіками.
Черепно-мозковою травмою.
Хірургічним втручанням, пов'язаних з шлунком.
Прийом лікарських препаратів також може провокувати зростання рівня цукру в крові. До таких препаратів належать гормональні контрацептиви, ряд психотропних препаратів та інші.
Ознаки і симптоми підвищеного цукру в крові
Ряд симптомів цього стану однаковий для всіх віків і підлог, але існують і свої особливості.
Багато симптоми самостійно і не помітити, а от близьким людям вони можуть відразу здатися підозрілим.
- Підвищений апетит, при цьому почуття голоду покидає вас ненадовго, а маса тіла падає.
- Втому і сонливість.
- Відчуття оніміння в кистях і стопах.
- Шкірні захворювання, такі як дерматит і фурункульоз, а також — свербіж.
- Уповільнення процесів загоєння ран.
- Посилена спрага. Глюкоза втягує воду з клітин і тканин, внаслідок чого виникає зневоднення організму та ряд симптомів, таких, як сухість слизових оболонок, головний біль.
- Кінцівки на дотик холодні. Це пов'язано з порушенням кровообігу.
- Проблеми із зором. Також обґрунтовані порушенням кровопостачання.
- Часті запори, або навпаки — діарея.
- Набір ваги.
- Розвиток нефропатії.
- Задишка.
- Аритмія.
- Головні болі і мігрені. Для мозку саме глюкоза — оптимальний джерело енергії. Якщо глюкоза не надходить у клітину в потрібній кількості, то використовується процес окислення жирів. А він менш вигідний для організму.
У чоловіків до цього ряду ознак додається порушення статевої функції, свербіння в області анусу, можливо запалення крайньої плоті.
У жінок до цього списку додаються почастішання захворювань статевої сфери запального характеру, а також — дискомфорт у піхві та свербіж.
У дітей ознаки аналогічні. Варто додатково звернути увагу, якщо ваша дитина описався, хоча для нього це не характерно. Також у дітей частіше знижується вага, так як організм для поповнення енергії починає активно використовувати жир.
Підвищений цукор у крові — що робити, а також заходи профілактики
Підвищений цукру в крові повільно, але вірно, завдає шкоди не тільки нашому здоров'ю, але і нашого життя в цілому. Найважливіше, знати, як знизити цукор в крові. Якщо цукор підвищений обов'язково контролюйте його.
Погіршується настрій, падає життєва енергія і самооцінка. Як цього уникнути? У загальному і цілому можна сказати дуже лаконічно — здоровий спосіб життя.
Але, щоб уникнути розхожих уявлень про цьому понятті, розглянемо чітко по пунктах.
Профілактика підвищення рівня цукру в крові:
Правильно збалансоване харчування
Це — запорука профілактики багатьох захворювань. Ваш раціон повинен містити достатню кількість білків і правильних вуглеводів, які всмоктуються в кров повільно.
Жири також повинні бути присутніми в раціоні. Харчування слід розділити на декілька прийомів їжі. Намагайтеся не пропускати сніданок.
Перший прийом їжі знижує апетит протягом всього дня. Після трьох годин після трапези вас може відвідати легке відчуття голоду, саме тому нам потрібні здорові перекуси.
Обмежте вживання швидких вуглеводів. Вони містять багато цукру, провокують викид інсуліну, і ви знову хочете їсти. Особливо багато даних вуглеводів в солодке і борошняне, а також в газованій воді.
Активний спосіб життя
Не обов'язково бігати вранці, досить регулярних прогулянок. Для м'язової активності потрібна енергія, яку і переробляється глюкоза з крові.
Здоровий сон
Це не менш важлива частина правильного способу життя. Важливо не тільки висипатися, але і спати саме вночі. Вироблення гормонів в нашому організмі пов'язана зі зміною дня і ночі. А якщо організм не може повноцінно відпочити у нічний час, то це призводить до вироблення гормону стресу.
Відмова від згубних звичок
Алкоголь і сигарети провокують багато захворювань.
Очистити організм від накопичених шлаків і токсинів
Для цього добре підійдуть народні способи, які засновані на дієтах.
Дотримання питного режиму і харчування
Існує цілий ряд продуктів, які сприяють зниженню рівня цукру в крові:
- морепродукти
- шпинат
- брокколі
- соєвий сир
- грейпфрут
- лимон
- авокадо
- сочевиця
- свіжий лук
- топінамбур
- гриби
- капуста
- огірки
- солодкий перець
- імбир
- гірчиця
- селера
Звичайно, цей список не знижує рівень цукру, але він практично не викликає його підвищення при помірному вживанні.
Також організму можуть допомогти деякі добавки, принесуть користь такі мікроелементи, як хром. Він використовується нашим організмом для нормалізації обміну речовин, а також він дещо уповільнює процеси старіння організму.
Також ефективний ванадій, який сприяє стабілізації рівня цукру. І корисна прянощі — кориця, яка посилює ефект інсуліну, а також ефективна в боротьбі з вільними радикалами.
Орієнтуючись на ці чотири опори, ви не тільки зменшите ризик багатьох захворювань, але і поліпшите якість життя та поліпшити фігуру.
Ваше здоров'я залежить від вас. Якщо у вас підвищений рівень цукру в крові, то варто прийняти вищеперелічені заходи, щоб уникнути негативних наслідків. Профілактика краще, ніж лікування маси захворювань.
Якщо симптоми вас не покидають через деякий час після вжитих заходів, то варто звернутися до лікаря для отримання консультації. Можливо, причина підвищення цукру викликана патологічним чинником, тому самостійне лікування не принесе потрібного результату.
Також слід пам'ятати, що глюкоза необхідна нашому організму, особливо мозку. Тому, рівень повинен бути не надмірним, але достатнім.
Дефіцит цукру теж шкідливий для нашого здоров'я
Ще близько 10 років тому прийнято було вважати, що цукровий діабет другого типу — це захворювання, яке проявляється тільки після середнього віку, але сучасні дослідження показали, що воно суттєво помолодшав.
Високий рівень глюкози в крові — це не завжди ознака саме діабету, але, найчастіше, — його провісник.
Захворювання лікується дуже важко і має масу побічних наслідків для всього організму, тому дуже важливо займатися профілактикою діабету своєчасно. І, на жаль, немає ліків, які можна взяти і назавжди позбутися від діабету.
Більшість людей мають дане захворювання змушені дотримуватися дієти, контролювати рівень цукру в крові і приймати препарати. І це стосується не тільки дорослих людей, але і дітей.
Необхідно з самого дитинства привчати їх до правильного збалансованого харчування і стежити за станом здоров'я.

