
Як варити холодець з яловичини
Холодець – відмінний приклад традиційного блюда, яке поєднує в собі користь і смак. Гострий, ароматний, ніжний по консистенції він корисний і дорослим і дітям, незамінний для повсякденного столу і навіть для сімейного застілля. Але як зварити цей холодець з яловичини або будь-якого іншого м'яса, знають далеко не всі.
ця Страва готується мінімум п'ять–шість годин, вимагає дотримання особливих правил. Холодець примхливий: він може бути сірим, густим, рідким, може не застигнути або перетворитися в неїстівні несмачні грудки.
Якщо дотримуватися рекомендацій досвідчених кулінарів, робити холодець з яловичини стане набагато простіше. Для початку вибери правильну основу: в середньому береться 700 грам яловичих ніжок з копитцями і 1,5 кілограма будь-якого іншого м'яса зі шкіркою, кісточками і прожилками.
По-друге, рецепти холодцю з яловичини завжди включають в себе овочі і приправи. Їх слід додавати в самому кінці, щоб отримати максимум смаку.
Третє: м'ясо перед варінням промивається і ненадовго замочується, перша вода після закипання зливається, а після варіння м'ясо обробляється тільки руками і маленьким ножем.
{reklama}Четверте: для гарного яловичого холодцю потрібна хороша температура. Вариться він на повільному вогні, а застигати повинен не на крижаній лоджії, а при не дуже низькій температурі в холодильнику. Ця страва може бути і легким рідким, і дуже ситним густим.
Якщо тобі більше подобається перший варіант, спробуй цей спосіб, як варити холодець з яловичини.
Рецепт класичного холодцю з яловичиниНа 4,5 літра чистої води візьми:
- 2 кілограми яловичого м'яса з кісточками
- дві середні цибулини
- одну головку часнику
- одну велику моркву
- пару лаврових листів
зробити холодець з яловичини тобі також потрібна сіль і перець мелений, і трошки горошком.
Твій холодець вийде дуже смачним, якщо ти не візьмеш яловичу вирізку, а хвіст, нижню частину ноги, трохи м'якоті. Цей рецепт холодцю з яловичини універсальний, можеш замінити яловичину на будь-яке інше м'ясо, у тому числі на індичку або курку.
Для початку ретельно промий всі шматки м'яса і залийте прохолодною водою в глибокій ємності. Щоб холодець яловичий вийшов прозорим, поставте каструлю з водою і м'ясом на вогонь, після закипання залиш на півгодини.
Цей перший бульйон виливається, а м'ясо промивається ще раз. В каструлю, залий свіжу прохолодну воду. Дочекайся, коли вода з м'ясом закипить. Ослаблюй вогонь до мінімального, кришку злегка приоткрывай.
Вари м'ясо чотири години, періодично знімаючи накип з жиру і сірого нальоту. За півгодини до закінчення чотирьох годин варіння, посоли бульйон, спробуй його на смак, щоб визначити потрібну кількість солі.
Другий етап – варіння з овочами: закладай овочі в каструлю і варіть після закипання ще пару годин. Потім додаємо перець і лаврушку, а м'ясо вийми і розріж на дуже дрібні шматочки.
Часник видави, перемішай з шматками м'яса. М'ясо розкладається по порційних тарілках, заливається бульйоном і потім все блюдо остуджується.
Один з найпопулярніших способів, як варити холодець з яловичини, передбачає додавання желатину в кінці варіння. Желатин в невеликих кількостях навіть корисний для організму, тому сміливо готуй таке блюдо для всієї родини.
Як зробити швидкий холодецьЩоб зробити холодець з яловичини, візьми:
- 600 грам яловичого м'яса
- 45 грам желатину
- одну велику цибулину
- стільки ж моркви
- лаврушку
- перець
- сіль
Рецепт холодцю з яловичини з такою кількістю інгредієнтів розрахований на два літри рідини. М'ясо промивай, поклади в каструлю з холодною водою. Не йди від каструлі надовго, важливо не пропустити перші десять хвилин після закипання.
В цей час на бульйоні з'являється сіра піна – шум. Його потрібно постійно і ретельно прибирати в процесі варіння. М'ясо має варитися мінімум три години.
Після закінчення цього часу перевір, щоб м'ясо було абсолютно готовим, м'яким, без рожевих областей і тим більше крові. Після того, як м'ясо звариться, потрібно покласти в каструлю всі інгредієнти, крім лаврушки.
При цьому вогонь додавати не потрібно, холодець яловичий виходить особливо смачною, якщо вариться повільно. Після додавання овочів і спецій бульйон вариться ще годину – півтори. Потім поклади в каструлю заздалегідь приготовлені листи лаврушки.
Через 10 хвилин виймай м'ясо, остужай і ріж на маленькі шматочки. Важливий інгредієнт у цьому рецепті - желатин. На 45 грам желатину знадобиться півтори склянки гарячої води. Залий водою гранули або порошок, дай настоятися півгодини до повного набухання.
За цей час бульйон трохи охолоне, у нього додавай готовий желатин. Можеш використовувати швидкорозчинний желатин, його засипають відразу в злегка остиглий бульйон. Обов'язково використовуй тільки кип'ячену воду, щоб не отримати розлад шлунка.
Нарізане м'ясо розкладай по тарілках, а бульйон заливай зверху. Не забудь процідити сам бульйон через кілька шаром марлі або через дуже дрібне сито, щоб бульйон став кришталево чистим.



