Приховані загрози вітамінних добавок
28.11.2019 534 0

Приховані загрози вітамінних добавок

Здоров'я
В закладки
Приховані загрози вітамінних добавок

Нижче наводяться приклади того, як вживання вітамінних добавок може виявитися згубним для здоров'я дитини.

Вітамін A

Той факт, що надлишок вітаміну A здатний викликати порушення внутрішньоутробного розвитку, загальновідомий. З цієї причини закон забороняє додавати цей вітамін в продукти харчування. Однак, згідно з цим же законом, ця заборона не поширюється на корм для худоби, хоча добре відомо, що вітамін A накопичується в печінці тварин.

Вагітних жінок зазвичай ніхто не попереджає, що їм не слід вживати в їжу печінку щоб уникнути потенційного ризику для майбутньої дитини. Якщо надмірне споживання вітаміну A вважається небезпечним для вагітних жінок або ще не народжених дітей, його не можна визнати безпечним і для інших категорій населення.

Вітаміни групи B

У категорію вітамінів групи B відносять цілий ряд відмінних один від одного субстанцій. Проблеми зі здоров'ям можуть викликати такі три речовини з цієї групи:

Приховані загрози вітамінних добавок

вітамін В3 Більш відомий як ніацин, вітамін В3 належить до числа найпопулярніших вітамінів групи В. Додається в багато продуктів харчової промисловості, в тому числі в сухі сніданки, ніацин не можна визнати абсолютно безпечним для здоров'я.

Після призначення психіатричним пацієнтам великих доз ніацину (3 г) у багатьох з них розвивався гепатит та інші проблеми з печінкою. До числа інших симптомів отруєння ниацином відносяться припливи, свербіж, аритмія і нервозність. Нелегальне додавання ніацину в м'ясні продукти, наприклад в гамбургери, часто викликає у покупців схожі симптоми.

Ніацин додають в м'ясо заради кольору, щоб воно було червоним і виглядало більш свіжим. Якщо ви відчуваєте симптоми типу припливів після вживання м'ясних продуктів, цілком ймовірно, що ви отруїлися ниацином.

вітамін B6 Відомий також під назвою піридоксин, вітамін В6 є комбінацією шести речовин. Цей вітамін часто використовували як ліки при лікуванні депресії, передменструального напруги, шизофренії і дитячої астми.

Він вважався безпечним до 1983 року, коли вчені відкрили синдром, пов'язаний із судинними проблемами в кистях рук і ступнях у багатьох пацієнтів, які отримували у великих дозах вітамін В6. Симптоми, що з'являлися у них, були схожі з тими, що виникають після застосування лікарського препарату талідомід.

Є повідомлення про вроджені каліцтва новонароджених внаслідок вживання великих доз вітаміну В6 матерями під час вагітності. Згодом відкрилося також і те, що отруєння вітаміном В6 може призводити до пошкодження нервових тканин.

Багато пацієнтів, у яких діагностовано розсіяний склероз, як з'ясовується, також свого часу пережили отруєння пиридоксином. Незважаючи на сказане, дуже багато людей продовжують приймати вітамін В6, навіть не підозрюючи про небезпеку, яким себе піддають.

вітамін B9 Більш відомий як фолієва кислота. Цей вітамін дуже часто додається в продукти харчування і належить до числа найбільш шкідливих. Після того як вчені виявили у багатьох жителів тих регіонів, де поширена малярія, дефіцит фолієвої кислоти, вони почали призначати їм цей вітамін в надії, що він зміцнить їхню імунну систему і допоможе протистояти вірусу малярії.

Однак діти після такої вітамінної терапії відчули себе тільки гірше, і концентрація збудників малярії у них в крові тільки підвищилася. Цей феномен пояснюється тим, що фолієва кислота насправді сприяє розмноженню вірусу малярії.

Так що дефіцит цього вітаміну у жителів малярійних районів є їх натуральним засобом захисту від цієї напасті. Коли з'ясувалося, що у дітей після застосування фолієвої кислоти розвивається малярія, один британський лікар, який працював в Кенії, провів експеримент на мавпах.

Ті мавпи, яким вводилася фолієва кислота, заразилися малярією, а ті, у яких рівень фолієвої кислоти був «аномально низький», залишалися здоровими. Сьогодні під загрозою малярії живе понад 40% світового населення, і ареал цієї хвороби вже більше не обмежується країнами, що розвиваються.

Малярія стрімко виходить на одне з перших місць як причина смертності в усьому світі. Можна тільки уявити, яка катастрофа може статися, якщо мільйони здорових людей будуть без розбору приймати фолієву кислоту, намагаючись компенсувати уявний дефіцит цього вітаміну.

Те, що для однієї людини дефіцит, для іншого може бути рятує життя реакцією організму.

Вітамін C

Найпопулярнішим з усіх вітамінів є вітамін С, або аскорбінова кислота. Вважається, що нестача вітаміну C викликає кровоточивість, анемію, цингу (пошкодження кровоносних судин) і гальмує процес загоєння ран.

Дійсно, цинга дуже легко виліковується за допомогою червоного перцю, цитрусових фруктів і журавлини - всі ці продукти надзвичайно багаті вітаміном C.

Приховані загрози вітамінних добавок

З тих пір як угорський вчений Сент-Дьордь ідентифікував вітамін C в апельсинах як діюча речовина при лікуванні цинги, стало загальноприйнятим переконання, що вітамін C в формі таблеток і апельсиновий сік повинні володіти тим же ефектом.

Однак з'ясувалося, що за допомогою одного лише вітаміну C цингу вилікувати не вдається. Які дози цього вітаміну ні приймай, судини залишаються пошкодженими. Зате якщо з'їсти кілька апельсинів або стручків червоного перцю, цинга виліковується дуже швидко, не залишаючи після себе ніяких слідів.

Вся справа в тому, що фрукти, багаті вітаміном C, одночасно містять інший інгредієнт, відомий як вітамін С2. Цингу можна вилікувати лише спільною дією вітамінів C і C2 Коли Сент-Дьордь досліджував вітамін С, він враховував обидві сполуки (C + C2).

Але з роками про вітамін С2 стали якось забувати, і сьогодні про нього мало хто знає. Коли вітаміни стали досить популярними в США, відбулося різке зростання числа випадків цинги серед новонароджених дітей. До цього вважалося, що з цингою давним-давно покінчено.

Коли почали досліджувати це загадкове явище, виявилося, що матері постраждалих дітей під час вагітності приймали у великих кількостях вітамін C (без C2), вважаючи, що це буде корисно їх дітям. Стикаючись з надлишком вітаміну C, організм матері починав більше виводити цього вітаміну, ніж засвоювати.

Після народження організм дитини продовжував робити те ж саме - виводити вітамін C, - оскільки привчився до цього в утробі матері. Нездатність організму немовляти зберігати в достатній кількості вітамін C і була причиною розвитку цинги.

У дорослої людини, який зловживає вітаміном C, може статися така ж реакція. Може навіть розвинутися цинга, оскільки організм привчається виводити вітамін C швидше і в більших кількостях, ніж засвоювати.

Нерідкі випадки, коли у людини, регулярно брав у великих дозах вітамін C, а потім різко припинив робити це, виникають дуже серйозні ускладнення. У листопаді 2004 року журнал «American Journal of Clinical Nutrition» повідомив, що, згідно з результатами новітніх досліджень, жінки похилого віку, які страждають на діабет і приймають великі дози вітаміну C заради профілактики хвороби серця, можуть цим заподіяти собі більше шкоди, ніж користі.

Вчені, що спостерігали протягом 15 років за людьми з діабетом жінками постклімактеричного віку, виявили, що ті з них, хто брав вітамін C у великих дозах - 300 мг в день і більше, - приблизно вдвічі частіше вмирали від інфаркту або інсульту в порівнянні з тими жінками , які вітамін C не приймали.

Слід зазначити, що серед тих, хто отримував великі дози вітаміну C цілком з натуральних продуктів, ніякого підвищення ризику смерті від серцево-судинних причин не спостерігалося.

Вітамін D

Кальциферол, відомий як вітамін D, не є вітаміном в строгому сенсі слова, оскільки, на відміну від інших вітамінів, виробляється самим організмом. За допомогою сонячного ультрафіолетового випромінювання організм виробляє його з холестерину, що міститься в шкірі.

Кальциферол, діючий швидше як гормон, ніж як вітамін, полегшує засвоєння і використання організмом кальцію і фосфору, необхідних для зміцнення кісток і зубів.

Приховані загрози вітамінних добавок

Хоча рівень вітаміну D неможливо підвищити дієтичними засобами, диетологические довідники встановлюють щоденну потребу в цьому вітаміні для дорослих на рівні 2,5 мкг.

Вважається, що в грудному молоці вітаміну D недостатньо. При цьому передбачається, що природа допустила грубу помилку, розробляючи формулу грудного молока. Матерів попереджають, що, якщо не вживати додаткових дози цього найважливішого вітаміну, діти піддаються ризику розвитку рахіту або деформації кісток.

Однак тих же матерів рідко інформують про те ризик, з яким пов'язана передозування вітаміну D. Отруєння вітаміном D призводить до чогось схожого на рахіт. Доктор Ернст Лінднер з Гиссенского університету попереджає, що надмірне споживання вітаміну D призводить до вимивання кальцію з кісток. Він також стверджує, що додавати вітамін D в їжу вкрай ризиковано. Що ж стосується деформації кісток у новонароджених, то вона частіше виникає у тих дітей, яких не годують грудьми.

Поки на ринку не з'явилися пігулки з вітаміном D, з рахіт успішно боролися шляхом грудного вигодовування. Природа все прорахувала і визнала важливим, щоб в молоці матері вітамін D фактично був лише в дуже невеликій кількості. Дослідження показують, що вживання вітамінних добавок жінками не підвищує рівень вітаміну D в грудному молоці.

Судячи з усього, організм матері відфільтровує зайвий вітамін D, щоб захистити дитину від отруєння сверхдозах кальциферол. Організм дитини легко синтезує вітамін D під дією сонячного світла. Тому немає необхідності, щоб кальциферол містився в материнському молоці у великих кількостях.

Дефіцит вітаміну D виникає в основному тоді, коли дітей тримають в чотирьох стінах і рідко виносять на сонце. Але навіть в таких умовах дитячий організм все одно здатний абсорбувати з крові достатня кількість кальцію, необхідного для здоров'я кісток.

У чому суть вітамінної недостатності

Вітамінна ейфорія не вщухає й донині не дивлячись на те, що немає надійних методів визначення того, чи дійсно людина страждає від нестачі вітамінів. З огляду на шкідливих побічних явищ, що викликаються застосуванням вітамінних добавок, видається цілком ймовірним, що вітамінна недостатність, якщо вона взагалі має місце, викликається або перевантаженням травної системи, або передозуванням вітамінів.

Приховані загрози вітамінних добавок

Закупорка стінок кровоносних судин і проблеми з кишечником не дозволяють вітамінів потрапити за місцем призначення - в клітини, тканини, органи і системи організму. Було б помилкою припускати, що чим більше ви випиваєте вітамінів, тим більше їх засвоюється. Ми просто не знаємо, яка кількість потрапили в шлунок вітамінів буде переварено, яке - ні і наскільки ймовірним є, що навіть переварені вітаміни потраплять в клітини тіла.

На планеті не знайдеш двох людей, у яких абсолютно однакові потреби в вітамінах та здатності організму засвоювати ці вітаміни. Те, що є нормою для одного, може бути ненормальним для іншого, і це дає підставу засумніватися в доцільності стандартизованих вітамінних рекомендацій і навіть визнати їх потенційно шкідливими.

Мінерали Мінеральні солі, які містяться в грунті і твердих породах, відносяться до категорії неорганічних, і, щоб людський організм міг з користю для себе засвоювати їх, вони повинні попередньо перетворитися в органічну форму в структурі рослин.

Більшість мінеральних добавок є неорганічними за своєю природою, і їх вживання може стати причиною серйозних проблем, оскільки ці добавки в кінцевому рахунку осідають в різних тканинах організму. В результаті розвиваються такі серйозні захворювання, як артрит, хвороба Альцгеймера і артеріосклероз. Особливо небезпечні в цьому відношенні кальцієві добавки.

Найкращим джерелом корисних органічних мінералів є свіжі овочі, на другому місці йдуть фрукти. Мінералами рясніють також деякі горіхи і насіння. Наприклад, в 100 г насіння кунжуту міститься 1,16 г кальцію - величезна величина. На відміну від вітамінів, мінерали рослинами не синтезуються. Рослини всмоктують мінеральні солі (неорганічні сполуки) з грунту і перетворюють їх в колоїдні мінерали (органічні сполуки).

Навіть найздоровішої травній системі неорганічні мінерали абсорбувати важко, і ця проблема лише поглиблюється, якщо внутрішня поверхня тонкої кишки закупорена шлаками. Здорова доросла людина засвоює лише 3-5% вступників всередину неорганічних мінералів, решта ж просто виводяться з організму, не приносячи ніякої користі, а часто навіть завдаючи шкоди.

Хоча ці мінерали нині продаються в хелатній формі (т. Е. «Загортаються» в амінокислоти або білки для полегшення засвоєння), вони залишаються неорганічними, і дуже мала їх частка добирається до клітин тіла. З іншого боку, іонізовані мінерали засвоюються на 98%, і це означає, що тільки мінерали в органічній формі прийнятні для людини.

Якщо грунт після збирання врожаю не поповнюється мінералами, вона дуже швидко виснажується. Сучасні методи сільського господарства не передбачають мінералізацію грунтів. До настання ери безперервного виснаження грунтів у верхніх ґрунтових шарах містилося до 100 видів різних мінералів. Великі річки, такі як Ніл в Єгипті і Ганг в Індії, щороку приносили нові запаси мінералів з гірських льодовиків і під час паводків автоматично збагачували ними грунту.

Люди, що жили в тих районах, як правило, відрізнялися відмінним здоров'ям і доживали часом до 120-140 років. З початком вирубки лісів і з будівництвом дамб ситуація змінилася. Сьогодні в рослинній їжі налічується від сили 10-20 видів мінералів.

Сучасних хімічних добрив (азотних, фосфорних і калійних) може бути і досить для збереження і збільшення врожайності, проте зовні здорові рослини містять дуже мало мінералів. А це призводить до того, що люди страждають від постійного дефіциту більшості необхідних мінералів.

А якщо ще травна система функціонує не дуже добре, виникають всі умови для розвитку хвороб. Майже будь-яке захворювання в наш час пов'язано з нестачею в організмі тих чи інших мінералів мікроелементів.

Вживання неорганічних мінералів у формі біодобавок не тільки неефективно через дуже низького рівня засвоєння цих мінералів в організмі, але також таїть в собі потенційну загрозу токсичного отруєння. Для наочності давайте розглянемо в деталях, як організм реагує на вживання великих доз синтетичних залізовмісних таблеток.

Приховані загрози вітамінних добавок

Надлишок неорганічного заліза в організмі надає стимулюючу дію на наднирники. В результаті підвищується рівень натрію, що тягне за собою падіння рівня магнію. Це сигналізує організму про необхідність знизити рівень кальцію, внаслідок чого різко підскакує рівень калію. Слідом за цим падають рівні міді і цинку.

Кінцевим підсумком всього цього багатоступінчастого процесу стає хімічний дисбаланс, здатний викликати безліч різних симптомів - від головного болю до порушення серцебиття.

Найгірше, однак, те, що внаслідок цього хімічного дисбалансу організм позбавляється навіть тих запасів заліза, які були в ньому до вживання залізовмісних добавок, і анемія лише посилюється. З іншого боку, якщо страждає недокрів'ям людина вживає в їжу велику кількість багатих залізом свіжих харчових продуктів (на зразок листових овочів, слив, малини, вишні), організм легко засвоює все необхідне йому залізо, а від надлишків позбавляється через систему виділення.

Організм знає, коли сказати «ні» залозу в його натуральній, органічній формі, але не завжди вміє вчасно повідомити, коли вам пора зупинити безперервну лавину синтетичних добавок.

Резюме

Кращими джерела вітамінів і мінералів є овочі, свіжі фрукти, зернобобові продукти, горіхи і насіння - ті продукти, якими забезпечує нас природа. Включаючи в свій повсякденний раціон різноманітні натуральні продукти, ви можете бути впевненими в тому, що ваш організм отримає всі необхідні йому вітаміни і мінерали.

Приховані загрози вітамінних добавок

Найбільш гострі форми вітамінна і мінеральна недостатність набуває в результаті вживання занадто великої кількості кислотообразующих продуктів і напоїв, що виробляються харчовою промисловістю.

Намагатися компенсувати відсутність здорових вітамінів і мінералів в цих «мертвих» продуктах за рахунок штучних добавок - значить піддавати себе потенційну небезпеку, адже це може призвести до виникнення проблем більш серйозних, ніж початкова вітамінна або мінеральна недостатність.

Відео про синтетичні вітаміни

Комментарии (0)
Додати коментар
Корисні властивості капусти
Корисні властивості капусти
Корисні властивості капусти
24.05.15 Краса та стиль
 
Як зміцнити імунітет дитини
Як зміцнити імунітет дитини
Як зміцнити імунітет дитини
02.05.15 Краса та стиль
Зазвичай до кінця зими у більшості людей через брак вітамінів та інших поживних речовин виснажується організм. Багато людей не хворіють, тому що їх імунітет протистоїть
Харчування вагітної жінки Як що і коли можна їсти під час вагітності - відео
У процесі розвитку плоду потреба майбутньої матері в їжі все більше збільшується. Харчування вагітної жінки має бути різноманітним і містити достатню кількість білків,