Готуємо в духовці - правильна настройка температури
Їжа, приготована в духовці, набагато корисніше і смачніше тієї, що готується на плиті. Такі страви готуються у власному соку, з мінімальною кількістю масла. Будь-яке улюблене блюдо, яке ви раніше готували на варильної поверхні, можна не гірше приготувати в духовці. Люблять таку їжу навіть люди, які не бажають повністю відмовлятися від смаженої їжі. Зменшити шкоду і додати страв користі можна за рахунок поєднання цих двох видів готування. Навіть професіонали часто їжу спочатку обсмажують на плиті до золотистої скоринки, а потім доводять до готовності в духовці. Важливість має не тільки те, що ми готуємо в духовці, правильна настройка температури, оптимальний режим, що підходить посуд - також вимагають правильного підходу. Про всі ці тонкощі ми поговоримо в даній статті.
Як вибрати рівень для готування в духовці?
Щоб улюблена їжа продуктів не пригорали, залишалася соковитою, ароматною і повністю була приготовлена, необхідно знати, як правильно вибрати рівень в духовій шафі.
Використовувати для цього можна наступні правила:
- Оптимальний варіант - середній рівень, на ньому вся їжа рівномірно готується і не пригорає.
- Якщо ж потрібна апетитна золотава скоринка, то краще підняти блюдо ненадовго не рівень вище.
- Тренд сучасності - приготування при низьких температурах на протязі декількох годин. Саме цей спосіб приготування дозволяє зберегти весь смак, аромат, правильну текстуру будь-яких продуктів.
- Якщо ви вибираєте продукти, які важко підрум'янити знизу, то краще ставити їх на самий нижній рівень і включати сильне нагрівання нижнього Тена. Це - найкращий варіант для приготування піци - зверху вона буде готова, а знизу хрусткою.
- Деко не рекомендується впритул присувати до задньої стінки, щоб не порушувалася циркуляція повітря, їжа рівномірно пропеклася. До речі, якщо ви таким ще не обзавелися або ваш старий вже малопридатний, почитайте наші статті:
- Вибір хорошого дека.
- Як відмити деко від старого жиру?
Як визначити оптимальний режим для приготування?
Сучасні духовки мають велику кількість режимів, завдяки яким можна готувати найскладніші багатоетапні страви з максимальним комфортом. Налаштування температурного режиму духовки - це справа непроста, особливо для молодої господині, але якщо знати деякі секрети, то можна вибрати оптимальні значення.
Поради щодо вибору температурного режиму:
- Традиційний формат запікання полягає в використанні одночасно верхнього та нижнього нагріву. На такому режимі можна готувати будь-які страви за рахунок того, що він забезпечує рівномірний розподіл тепла і спека, а також природну конвекцію. Але врахуйте, що це - повільний варіант, при цьому більш потужно працює нижній ТЕН.
Важливо! Таким чином частіше готують хліб, бісквіт, печиво, печеня, фаршировані овочі, рибу, яловичину, запіканки.
- Одночасно інтенсивний прогрів нижнього рівня і стандартний нагрів верхнього Тена використовують для швидкої обжарювання знизу, або щоб отримати зверху золотисту скориночку. Це - оптимальний режим для запікання в невеликих формах або горщиках.
Важливо! Якщо ви любите готувати в посуді, яка погано проводить тепло, наприклад, алюмінієвої або скляної, то використовуйте саме такий метод. Можливо, вам також буде цікаво почитати про те, як вибрати хороший посуд для духовки.
- Режим одночасного нагріву верхнього, нижнього рівня і вентилятора сприяє рівномірному впливу температури на продукти, всередині створюється рівний мікроклімат. На такому режимі страви нагріваються інтенсивніше за рахунок повітряних мас, їжа підрум'янюється з усіх боків. Це - ідеальний режим для великих листів, готування великої кількості продуктів в одному посуді і великих шматків м'яса. Наприклад, рулетів, запіканок, печені, буженини, цілої птиці.
Важливо! При такій температурі краще не експериментувати з безе і омлетами, так як вони не переносять конвекцию.
- На режимі, коли нагрівається тільки нижній рівень, рекомендується підсушувати знизу пироги з вологими начинками, консервувати, підрум'янювати піцу. Але при цьому доводиться постійно переставляти посуд з одного рівня на інший, щоб приготування відбувалося рівномірно.
- Режим вентилятора і нижнього нагріву краще використовувати для завершення готування відкритих пирогів, погано піднімається випічки, страв в посуді з низькими бортами. Їжа виходить соковитою всередині, має знизу корочку.
- Режим вентилятора з верхнім нагрівом доречний для страв, які необхідно запекти зверху і рівномірно приготувати всередині.
Важливо! Це - найкращий варіант для приготування суфле, запіканок, жульєну, лазаньї.
- Режим гриля краще використовувати для відбивних, стейків, рулетів, овочів, рибного філе, бекону, тостів, ковбасок, шашликів, свинячих реберець.
У чому краще запікати страви в духовці?
У магазинах сьогодні продається найрізноманітніший посуд для запікання. Найбезпечнішими вважаються чавунні, скляні, керамічні форми. Зручніше запікати на деках, вони, як правило, йдуть в комплекті з духовкою.
При виборі підходящої посуду користуйтеся наступними рекомендаціями:
- Для вологих, соковитих страв краще вибирати посуд з високими бортиками, а ось для сухих - навпаки, плоскі листи.
- Керамічні форми та горщики перед початком запікання краще прогрівати, щоб вони не потріскалися від високої температури.
- У чавунних сковорідках краще робити запіканки, щоб вони готувалися рівномірно і швидко.
- Силіконові форми краще використовувати для випікання хліба, пирогів, кексів, сирників. Навіть без змащення в них нічого не пригорає.
Корисні поради з приготування їжі в духовці
Оптимальна температура в духовці має обиратися згідно з багатьма важливими нюансами, щоб їжа була не тільки готової повністю, але і корисною і смачною.
Поради професіоналів:
- Перед кожним приготуванням їжі в духовці обов'язково її прогрівайте. Для газового шафи достатньо 10 хвилин, для електричного - 20 хвилин.
Важливо! Виключно жирні сорти м'яса можна відразу поміщати в холодну духовку.
- Щоб овочі при приготуванні не розвалювалися, що не ставали ватними, рекомендується відключати пристрій до остаточної готовності, щоб воно самостійно доходили в остигає духовці.
- Під час готування не відкривайте кришку, щоб не порушити циркуляцію повітря і мікроклімат. Просто періодично заглядайте через скло, допоможе вам функція підсвічування. Особливо це стосується випічки і здоби.
- Обов'язково дотримуйтеся температурний режим, зазначений у рецепті. Звичайно, якщо ви не є професійним кухарем.
Важливо! Якщо у вас занадто стара плита і в ній немає термометра, то визначити температуру ви зможете за допомогою звичайного паперу. Так при 100-120 градусах папір починає злегка жовтіти, коли температура підвищується до 190-210 градусів, вона стає коричневою, а ось при 220 градусах вже починає горіти.
- Від пригорання врятувати зможуть сіль і вода. Тому краще готувати ніжні продукти за допомогою водяної бані. Щоб запобігти пригорання, можна скористатися кілограмом крупної солі - досить розсипати її на нижньому листі.
Важливо! Запам'ятайте: листкове тісто можна випікати виключно при високій температурі, бісквіти або здоби - при середній, а ось білкове тісто - при найнижчій.
Рішення найпоширеніших проблем
Ми розібралися, як визначити правильну температуру в духовій шафі, в якому посуді готувати і на якому режимі, але цього мало. Важливо також знати, як самостійно впоратися з типовими проблемами, часто виникають у початківців господарок.
Самостійно вирішити типові проблеми можна наступним чином:
- У процесі приготування печені підгорає соус. Це - досить поширена проблема. Найчастіше проблема криється в неправильно обраної формі, точніше її розмірі. Наступного разу обов'язково використовуйте посуд поменше і постійно додавайте рідину.
- Страви постійно виходять сухими. У таких ситуаціях рекомендується готувати менше часу на високих температурах або використовувати штучну оболонку.
- Якщо ви плануєте запікати м'ясо одним шматком, то беріть не менше кілограма, щоб воно не пересохло всередині.
- Біле м'ясо радять випікати при постійній помірній температурі 150-175 градусів, а ось червоне - при 200-250 градусах.
- Приблизно за годину до початку готування червоне м'ясо необхідно діставати з холодильника, щоб воно стало м'яким.
- М'ясо часто погано прожарівается через те, що його перед приготуванням посолити, тому робити це краще в середині процесу.
- Дрібну рибку слід готувати при постійній високій температурі. Середню - спочатку при високій, а потім при низькій температурі. Великі тушки краще готувати на помірному режимі.
- Якщо у вас постійно пригоряють пироги, виходять плоскими, то рекомендується завжди дотримуватися вказане в рецептах час вимішування, додавати менше рідини. По краях пироги часто не піднімаються з-за того, що борти форми сильно змащують жиром. Якщо зверху пиріг підгорає, то краще його переставити на нижній рівень і довше випікати.
- Випічка нерівномірно рум'янитися частіше унаслідок неправильно підібраного посуду. Краще відмовитися від блискучих і світлих форм.
- Щоб пиріг вийшов соковитим, його краще проколювати паличкою перед запіканням, і в ці отвори наливати фруктовий сік, сироп, а також скоротити час приготування.
- Якщо ж випічка виглядає готової зовні, але всередині вона сира, то краще збільшити час приготування на більш низькій температурі.
- Щоб начинка вийшла соковитою, можна основу і коржі випікати заздалегідь, потім укладати начинку, попередньо присипавши коржі товченим мигдалем або сухарями.
Відеоматеріал
Знаючи всі хитрощі і тонкощі приготування їжі в духовці, при якій температурі готувати в духовці, ви гарантовано будете завжди радувати свою сім'ю смачними, соковитими, рум'яними стравами. Намагайтеся не нехтувати порадами фахівців, не порушувати рецептуру приготування певних продуктів, щоб не зіпсувати страву і власний настрій.