Чим і як пофарбувати яйця на Великдень — натуральні барвники
Здрастуйте, дорогі читачі. Подія Воскресіння Христового є одним з найбільш значущих свят у християнському світі, відзначаються щорічно. Його ще називають Пасхою. У цей день вшановується Воскресіння Господа Ісуса, що вважається урочистій і надзвичайно значущою перемогою життя, яка змогла здолати смерть. Великдень відноситься до розряду найдавніших та найважливіших свят богослужбового року. І скоро вона настане. У 2017 році цей світлий свято відзначається 16 квітня. Одним з традиційних атрибутів і, водночас, страв на великодньому столі є варені яйця, які прийнято розписувати (писанки, розписані великодні яйця). З ними пов'язано безліч ритуалів, в яких із задоволенням беруть участь як дорослі, так і діти.
Але, не менш цікавим заняттям є сама розпис яєць. Для того, щоб запустити її, потрібно неймовірна посидючість, концентрація і, зрозуміло, певний талант. Не кожен може цим похвалитися.
Та не кожному і потрібні саме класичні українські писанки на столі або у великодньому кошику. Більшості людей досить просто красиво прикрашених (або просто забарвлених барвниками) яєць.
Вони дійсно створюють особливу атмосферу, настрій і чудово замінюють писанки. Однак, в цих великодніх прикрасах/частування криється потенційна небезпека, про яку багато хто навіть не підозрюють.
І мова йде зовсім не про шкоду яєць як продукту, не про їх свіжості та інше подібне. Розмова про синтетичні, дуже поширених на сьогоднішній день, барвники, вкрай негативно впливають на здоров'я тих, в організм кого вони потрапляють.
{reklama}А тепер — увага: існує більш доступна, безпечна і розумна альтернатива способу фарбування яєць за допомогою комерційних продуктів хімічної «харчової» промисловості! Це — натуральні барвники для яєць на Великдень.
Чим і як пофарбувати яйця на Великдень?
Напередодні Великодня багато господинь задаються питанням: як і чим краще пофарбувати яєчка. Відповідь очевидна: тим, що знаходиться практично у вас під руками, але на що ви не звертаєте уваги через свою необізнаність у цих питаннях.
Але, сьогодні ми виправимо ситуацію, розповівши вам: якими ж природними (натуральними) барвниками можна скористатися, щоб швидко і легко пофарбувати крашанки, отримавши смачний, корисний, безпечний для здоров'я і дуже естетичний продукт.
Більшість з цих барвників є або вже у вашому розпорядженні, або доступна для придбання в найближчому овочевому, практично будь-якому продуктовому, магазині.
Так, в цілях фарбування, з блискучим успіхом можуть використовуватися:
цибулиння.
Куркума (порошок).
Кропива або шпинат.
червона Капуста.
Журавлина, або буряк.
виноградний Сік.
Міцно заварений чорний або зелений чай.
Кави.
Ягоди чорниці.
Іпрочіе продукти, які є для нас досить звичними, але ніколи раніше не використовуються в подібних цілях. Ну що ж, якщо ви турбуєтеся і піклуєтеся про своє здоров'я, а також про здоров'я своїх близьких, означає — час настав!
ТОП-10 натуральних барвників для яєць: що вибрати, як використовувати
1. Жовтий, коричневий кольори
цибулиння. Вона, по повному праву, може очолити цей перелік, так як є чи не найпоширенішим і доступним інгредієнтом для приготування отличшейшей натуральної фарби.
Яйця від неї виходять в колірному спектрі від світло-жовтого до темно-коричневого. Відтінок залежить від того, наскільки концентрованим вийде відвар, а також — як довго в ньому ви витримаєте яйця.
Так, саме відвар цибулиння потрібен для фарбування.
Робиться все це наступним чином: береться цибульна суха лушпиння (її довільну кількість), заливається чистою питною водою, ставлять на плиту (електричну або газову), доводиться до кипіння, кип'ятять на повільному вогні близько 10-13 хвилин, після цього плита вимикається, а відвар настоюється ще близько 15-18 хвилин.
Самі яйця, як цибульним відваром, так і іншими натуральними барвниками, краще обробляти гарячої фарбувальної рідиною.
тобто, яйця (які попередньо були зварені) потрібно помістити на 2-4 хвилини в цибульний відвар. Саме стільки потрібно часу, щоб вони отримали своє забарвлення.
В хімічних барвниках це робиться набагато швидше. Але кому потрібні сині, червоні, зелені пальці і такі ж мови?
Краще витратити трохи більше часу, отримавши на кілька рівнів більш якісний результат.
Зверніть увагу: яйця, піддаються процесу фарбування, теж бажано повинні бути теплими (але не гарячими), однак, це не принципово важливо: їх можна забарвити і холодними. Рекомендуємо вам збирати лушпиння, для приготування фарби, заздалегідь, так як це — не дуже швидкий процес.
Скільки потрібно лушпиння: це ви зрозумієте вже на інтуїтивному рівні, коли будете фарбувати яйця на наступний рік — вдруге. Для першого ж разу візьміть на 1 літр води 1-2 жмені сухого лушпиння. Розминати її не обов'язково.
2. Яскраво-жовтий, золотистий відливи
Куркума (порошок). З її концентрованого відвару можна отримати насичений, чудовий золотисто-жовтий колір.
Якщо ви хочете отримати світло-жовтий колір — візьміть одну чайну ложечку куркуми, якщо більш насичений, темний, концентрований — ще плюс дві-три ложечки.
Ця доза розрахована на обсяг питної води в 1 літр.
Як приготувати фарбу: закип'ятіть літр води в емальованому посуді, розмішайте у воді куркуму, дайте їй постояти 4-5 хвилин, занурте в розчин яйця на такий же час.
Яйця можна і варити в куркумі, але, будьте готові до того, що сам яєчний білок, місцями, теж може бути пофарбований в жовтий колір, так як яєчна шкаралупа, в процесі варіння, може пропускати фарбу.
3. Зелений колір
Його вам дозволить отримати кропива. Можна досягти його і за допомогою застосування шпинату. Але, оскільки кропива — одне з найпоширеніших рослин, особливо — напередодні Великодня, то саме вона була згадана першою.
Отже, як же зробити яйця — зеленими? Слід приготувати відвар. Готується він у емальованому посуді.
Взагалі, всі барви, про які сьогодні йде мова, потрібно готувати в такому посуді. На 1 літр води потрібно взяти довільну кількість барвника (в даному випадку — кропиви або шпинату), залити їх водою, закип'ятити, настояти близько 10 хвилин.
Все, що можна фарбувати яйця вже відомим способом. А можна трохи проварити яйця разом з кропивою або шпинатом. Так колір вийде більш темним.
4. Синій, блакитний кольори
Їх дає капуста. Але, не більш звична нам — біла, а червонокачанна. Вже готові — відварені яйця купують такий колір при замочуванні їх в настої цієї капусти.
Ніж настій концентрованіше, як зазвичай, тим колір — насиченішим.
Регулювати колір можна і часом замочування яєць.
Тут працює принцип: чим довше — тим темніше. Отже, треба взяти зрілий налитий качан червоною капусти, дрібно порубати його, збризнути чотирма-п'ятьма столовими ложками звичайного кухонного 9% оцту, залити водою так, щоб капуста була покрита нею повністю, і ще на 3-4 сантиметри зверху.
Далі — наполягайте все це 9-10 годин. Після цього фарбуйте отриманої рідини яйця.
5. Червоний колір
Його можна отримати з: буряків, цибулиння (червоного цибулі!), ягід журавлини, малини, кори вишні. Як вже відомо, концентрація самого кольору прямо пропорційно залежатиме від концентрації фарби і часу фарбування.
Так — у всіх випадках, при використанні будь-якої з наведених фарб. Фарба з буряка: використовую соковижималку, можна отримати натуральний сік (потрібна тільки червона столовий буряк!). Сік, в потрібних пропорціях, розлучається з підігрітою кип'яченою водою.
Фарба готова. Рецепт фарби з лушпиння червоної цибулі — такий же, як і з лушпиння білого. Тільки результат буде відрізнятися візуально.
Ягоди можуть побут використані ідентично червоному буряку, або — просто растолчены і змішані з водою. А от кора вишні потребує варіння.
Необхідно взяти приблизну кількість свіжої вишневої кори, укласти її в посуд, залити водою на 5-6 сантиметрів, варити, довівши до кипіння, близько 40 хвилин.
Далі — зняти з плити і настоювати ще близько півгодини.
Фарбувати яйця — тільки в гарячому відварі. Тому, при необхідності, його потрібно буде повторно підігріти.
6. Лавандовий відтінок
Він досягається завдяки застосуванню соку з винограду червоних сортів.
При цьому, використовувати можна не тільки свіжий виноградний сік, а і консервований. Щоб яйця забарвилися так, як слід, замочувати соку повністю їх потрібно на 5 хвилин.
Сік повинен бути теплим, для цього його підігрівають. Щоб одержати ледь помітне ніжний відтінок, сік можна розвести кип'яченою водою, взявши невелику кількість.
7. Коричневий колір з характерним відблиском
Міцно заварений чорний чай дає такий ефект. Для любителів цього напою, швидше за все, все і так зрозуміло.
Для тих же, хто знайомий з ним лише віддалено, корисною буде така інформація. Робимо концентровану (міцну) заварку.
Для цього, на 1 літр води беремо 100 грамів чорного розсипного чаю. Закипячиваем воду, заливаємо нею чаїнки, використовуючи для цього спеціальний заварювальний чайник (або скляний, емальований посуд, якщо чайника необхідного обсягу немає в наявності).
Наполягаємо 15 хвилин. Все, фарба готова до застосування за призначенням. Занурюємо в неї яйця на 5 хвилин.
8. Бірюзовий відтінок
Дає фарбування яєць в слабо концентрованої заварці зеленого розсипного чаю.
Спосіб приготування натуральної фарби для великодній яєць, так само, як і принцип їх фарбування, ідентичні попереднім — з використанням чорного чаю.
Але вже з отриманням іншого кольору бірюзи. Зверніть увагу: у цих цілях повинен бути обраний саме зелений розсипний чай, а не його різновиди — жовтий або білий.
9. Шоколадний відтінок
Його дає кави, будь: як натуральний, в зернах, так і розчинна, наприклад — сублімований.
Як фарбувати: робиться міцна заварка, природно — цукор не потрібен, в цю заварку (гарячу) на 2-3 хвилини опускаються вже зварені яєчка. Все, результат вас порадує.
10. Помаранчевий колір
Відрізняється особливою оригінальністю і яскравістю. Більш яскравий помаранчевий колір дає морквяний сік, відтінок трохи потусклее, але теж дуже добре виглядає, допоможе отримати сік обліпихи (її свіжих ягід).
Сік з моркви, як і сік з обліпиховою ягід, не потребує розведення водою. Їх потрібно використовувати відразу після віджимання. Для моркви можна застосувати соковижималку.
Для обліпихи — такий же пристрій (зверніть увагу на наявність у ягідки — кісточок), або ручний спосіб. Фарбувати яйця потрібно близько 2-4 хвилин.
Наклейки для великодніх яєчок
Інколи використовується метод «оклеювання» яєць, а не їх фарбування. З його допомогою можна отримати теж непоганий результат. Наскільки естетично це виглядає — судити може кожна окремо взята людина суб'єктивно. З
обственно, як і про зовнішньому вигляді яєць, пофарбованих за допомогою натуральних барвників, про які сьогодні йде мова.
Спеціальні наклейки для великодніх яєць можна придбати в магазині, супермаркеті, на ринку і так далі.
Плюс такого способу «прикраси» — швидка обробка яєць. Мінус — наклейки, дуже часто, погано відстають від шкаралупи, коли потрібно почистити яйця.
Крім того, не завжди відомо, який вони мають склад і безпечний він, в плані використання, застосовується до харчових продуктів.
Ексклюзивний рецепт — оригінальний сірий колір
Цей рецепт не багатьом відомий. Його просто необхідно випробувати, так як колір виходить незвичайним, незвичним і навіть унікальним, як для великодніх яєць.
Результат — сірий колір з синюватим відливом.
Для досягнення такого ефекту використовуються свіжі ягоди чорниці, з яких видобувається сік. Іноді застосовують варення з чорниці, але, скажімо прямо, ефект, хоча він і є, не такий яскравий.
Варення потрібно просто розвести окропом (одна столова ложка на склянку води). Якщо фарбувати яйця в свіжому соку, то потрібно вичавити його будь-яким зручним способом і замочити в них варені яйця на 1-1,5 хвилини, або скористатися пензликом для малювання.
Корисні поради по фарбуванню яєць натуральними барвниками
Вони допоможуть досягти найкращого ефекту, прикладаючи до цього процесу мінімум зусиль. Отже, увага.
Для того, щоб натуральна фарба лягала на яйце як можна рівніше і краще «чіплялася» до шкаралупи, протріть їх, за допомогою ватки, оцтом кухонним (9%), або водою, в якій розчинено невелику кількість соди.
Щоб яйця не тріскалися у воді при варінні, не варто класти їх в окріп. Кладіть їх відразу в посуд, заливайте холодною водою і лише потім — ставте на вогонь.
Яйця зваряться швидше, якщо перед процесом їх варіння, за 1 годину до нього, ви потримаєте їх при кімнатній температурі повітря.
Чиститися яйця будуть набагато краще, якщо ви, після їх варіння, сольете окріп і заллєте їх холодною водою, потримавши їх у ній хвилин 10.
Яйця лопаються в окропі? Цього не станеться, якщо воду посолити. І навіть якщо утворюється невеличка тріщинка, то вміст не витече.
Шикарний блиск вже пофарбованим яйцям забезпечений, якщо їх, після повного висихання фарби, злегка протерти оливковою або соняшниковою олією.
На Великдень ми часто задаємося питанням, чим пофарбувати яйця на свято в домашніх умовах, які безпечні барвники використовувати, щоб не фарбували яйця в різні квіти, були безпечними і для дітей і для дорослих. Сподіваюся, відповідь на це питання ви отримали.
Ось такі нескладні, але дуже прості й ефективні, рецепти та поради. Користуйтеся і зустрічайте Світлу Пасху з радістю, задоволенням і умиротворенням. Всіх благ вам!