Сік подорожника — лікувальні властивості
Здрастуйте, дорогі читачі. Практично кожному відомо, що подорожник — лікувальна трава. Мало хто не чув про його кровоспинних здібностях. Але, як правило, на цьому пізнання більшості людей про це дивовижному цілющу рослину — закінчуються. Між тим, він володіє цілим рядом корисних для організму властивостей, які можуть бути використані на його благо. Подорожник — одне з улюблених рослин народних цілителів та знахарів, яка знайшла своє місце в нетрадиційній медицині. Корисні властивості трави зберігаються навіть в сухому вигляді, що відкриває можливості її використання в осінньо-зимовий період, хто бажає цього досягти, попередньо виконавши заготівлю сировини. Але знайти його можна і в деяких аптеках, в тому числі — фіто-аптеках, де він продається вже підготовленим до заварювання або приготування настоїв з нього.
Що таке подорожник
Офіційній науці відомо понад 240 видів цього дивного рослини. Ареал його поширення — великий: від помірних широт, до субтропіків. В даний час, в дикому вигляді росте в Європі, Африці, Америці, Австралії, Азії. Подорожник, найчастіше, можна зустріти вздовж стежок і доріг, росте він і в степу, на лузі, іноді вибирає не настільки «благополучні місця», такі, як звалища (але тут його збирати категорично не рекомендовано!).
Улюблений грунт — чорнозем, хоча із задоволенням ця трава селиться і на піщаних грунтах, глиняних, з домішкою щебеню і так далі. Не дуже любить надмірну вологу, але вона не є для нього критичною. У деяких країнах його культивують, наприклад: в Індії, Японії та інших.
{reklama}рослина Відноситься до сімейства Подорожниковые (лат.: Plantaginaceae). Його офіційне ботанічна назва звучить як «Plantágo májor». Народні назви — не настільки складні: подорожник великий, порезник, попутник, семижильник, прідорожнік і так далі. Навіть по деяким з них чітко простежується основна його властивість: кровоспинна.
це Рослина багаторічна. Його середня висота — близько 30 сантиметрів, але зустрічаються, в залежності від виду й умов, у яких воно росте, примірники і більш високі, або навпаки — дрібні. Кореневище — густе, але короткий. Ніжки квітів не мають на собі листя. А ось в прикореневій розетці вони є: голі, широкояйцеподібні або еліптичної форми, з характерним дугоподібним жилкуванням.
до Речі, саме така будова листків і дозволяє йому протистояти витоптування: подорожник зустрічається в тих місцях, де більшість інших рослин просто гине. Квітки подорожника дрібні непоказні, вони сходяться в колосі у самої верхівки стебла, запах відсутній. Їх тичинки мають злегка рожевий відтінок з численними білими нитками.
Унікальний хімічний склад подорожника
Вітамінно-мінеральний склад подорожника вельми багатий.
В листках подорожника міститься:
- У листі багато полісахаридів
- органічних Кислот
- Дубильних і гірких речовин
- Алкалоїдів і каротиноїдів
- Аскорбінової кислоти (вітаміну С)
- Вітаміну К
- Холіну (вітаміну В4) і так далі.
Крім цього, в подорожнику містяться мінерали, необхідні для організму:
- Цинк і магній.
- Залізо та йод.
- Бор і калій.
В стеблах рясніють флавоноїди, фенолкарбонові кислоти, а також їх похідні.
В насінні подорожника міститься:
- Насіння вміщують у собі велику концентрацію слизу (майже 50%).
- Жирних олій (18-19%).
- Сапоніни.
- Білки
- Дубильні речовини.
В корені подорожника міститься:
- Коріння — «сховище» лінолевої кислоти.
- Стеарины.
- Кампестерін.
Ось такий досить багатий склад у подорожника. На блозі вже є інформація про корисні властивості рослини подорожник, сьогодні поговоримо про те, як в домашніх умовах приготувати сік з листя подорожника і настоянку на спирті(горілці), розберемо всі тонкощі застосування.
Сік подорожника — лікувальні властивості і протипоказання
Він має масу позитивних властивостей, що використовуються в традиційній і народній медицині, а також — в косметології.
Кровоспинний — найвідоміше серед них. Дозволяє посилити швидкість осідання тромбоцитів, що запобігає втраті крові і сприяє затягуванню рани. Сік, в цьому плані, впливає миттєво: відразу ж, при контакті з кров'ю.
Бактерицидну і противірусну, підкріплена високим вмістом в соку цієї рослини фітонцидів і дубильних речовин. Негативно сік подорожника впливає і на розвиток патогенних грибів (грибків) в організмі.
Протизапальну. Сік, найчастіше, застосовують для пригнічення розвитку запальних процесів м'яких тканин в організмі. У цих цілях він може бути використаний як внутрішньо, так і в якості ефективного зовнішнього засобу.
Знеболювальне. Науково доведено, що сік подорожника здатний вгамовувати біль, знімати спазми. З цієї причини, нетрадиційною медициною, він часто використовується як дієвий натуральне, і на 100% безпечний, знеболювальний засіб.
Імуномодулюючу. Ця властивість повністю пояснюється унікальним складом подорожника, який позитивно впливає на захисні сили організму в загальнозміцнюючому аспекті, а також — на органи імунної системи (такі, як селезінка і вилочкова залоза) зокрема.
Заспокійливу. Нервова система прийде в нормальний тонус, при цьому, сік подорожника працює в обох напрямках, тобто: при надмірної нервозності і збудливості він заспокоює, а при відносній загальмованості, навпаки — тонізує.
Сік подорожника нормалізує обмін речовин в організмі, що сприяє схудненню, при надмірної огрядності, поліпшення тонусу всього організму, наповнення тіла життєвою енергією. Одночасно з цим, подорожник знижує рівень поганого холестерину в крові.
Він може використовуватися в косметичних цілях, так як при зовнішньому застосуванні суттєво покращує загальний стан шкірних покривів, робить їх візуально, і фактично, більш здоровими.
Якщо на шкірі є висипання, в тому числі — і грибкового походження, сік, видобутий з подорожника, допоможе впоратися і з ними. Він усуває запальні процеси на шкірі, загоює рани, зупиняє гнійні процеси, очищає шкіру, живить.
Це далеко не єдині лікувальні властивості соку цієї трави. Але, не варто забувати, що до його вживання і певні протипоказання. Їх важливо знати, щоб, маючи на меті благі цілі, не нашкодити собі, випадково. Основні з них (з протипоказань) перераховані нижче.
Протипоказання при внутрішньому застосуванні:
- Гастрит, викликаний підвищеною кислотністю шлункового соку.
- Індивідуальна непереносимість соку подорожника.
- Підвищена згортання крові.
- Стабільно підвищений артеріальний тиск (гіпертонія).
- Інші (при будь-яких негативних змін в стані організму, при вживанні подорожника, його слід припинити та проконсультуватися з лікарем як можна раніше).
- Застереження (вимагають попередньої консультації з лікарем або фармацевтом).
- Вагітність та період лактації.
- Підвищена температура тіла, яка не проходить більше трьох діб.
Протипоказання при зовнішньому застосуванні:
- Індивідуальна надчутливість до окремих компонентів соку подорожника.
- Схильність до тромбоутворення.
Надмірне або занадто тривале вживання. Хоча подорожник і надає на здоров'я вкрай позитивний вплив, зловживати ним не варто, адже ця трава проявляє дуже високу біологічну активність.
Сік подорожника — при яких захворюваннях показано застосування
Він використовується при багатьох недугах, як чисто фізичних, так і психологічних, серед них:
- Туберкульоз та інші недуги дихальних шляхів.
- Бронхіт, астма, пневмонія.
- Безпліддя (як у жінок, так і у чоловіків).
- Простатит та імпотенція.
- Виразка шлунка (особливо — спровокована бактеріями), виразка 12-палої кишки з пониженою кислотністю.
- Коліт.
- Гінекологічні захворювання.
- Підвищена нервозність і тривожність.
- Гарячка.
- Пронос.
- Геморой.
- Сінна лихоманка.
- Запалення сечового міхура.
- Радикуліт.
- Запальні захворювання суглобів.
- Дерматовенерологические недуги дуже великого спектру і так далі.
У народній медицині застосовується дуже широко сік подорожника. Лікувальні властивості і протипоказання якого дуже вражають. Сік (вже готовий) можна купити в аптеці або заготовити самим.
Як зробити сік подорожника в домашніх умовах
Це питання дуже актуальне, як і десятки років тому. Адже, незважаючи на розвиток і всі досягнення сучасної медицини, нетрадиційні методи лікування багатьох недуг тільки набирають все більшу популярність з кожним днем.
Що знадобиться:
Рецепт приготування сік досить простий. Для того, щоб добути його з цієї трави, знадобиться:
- М'ясорубка
- Чистий марля
- Кухняного ножа
- Дерев'яна дошка
Але, перед тим, як безпосередньо приступити до приготування соку, слід зібрати сама сировина, що використовується для цього. Заготовлювати подорожник можна в будь-який час року, поки рослина — зелене.
Підготовка сировини:
Середина літа — найкраща пора для цього, особливо, якщо вона збігається з періодом дощів. Листя рослини можна зрізати або зривати. Квіти теж можуть бути використані у приготуванні соку, але його в них — не дуже багато. Листя — сама соковита частина рослини.
Отже, щоб приготувати близько 250 мілілітрів соку, необхідно зібрати близько 650-700 грамів сировини. Але, ще раз, зверніть увагу: соковитість його буде залежати від погоди, яка трималася кілька попередніх збору тижнів. Якщо були дощі, то, відповідно, і соку в подорожнику буде набагато більше. Ну і навпаки: посуха не найкращим чином впливає на його кількість в даній траві.
Приготування соку:
1. Подорожник ретельно миється під прохолодною чистою водою, потім потрібно почекати 10-15 хвилин, поки він трохи просохне.
2. Листя та квіти якомога ретельніше подрібнюються за допомогою кухонного ножа і кухонної дошки.
3. Потім, сировину пропускається через м'ясорубку, в яку попередньо було вставлено найдрібніше сито.
4. Вже під час цього процесу, сік може стікати з неї на виході. Тому, слід підставити під м'ясорубку якусь посуд.
5. Перекручену траву подорожника невеликими порціями потрібно укладати на чисту марлю і віджимати його руками. Можна піти й іншим, більш простим шляхом: використовувати спеціальну насадку для м'ясорубки, таку ж, яка застосовується при приготуванні томатного соку.
Як вживати сік подорожника і скільки зберігати?
Вже готовий чистий сік подорожника слід перелити в скляний посуд і поставити в холодильник.
Термін його зберігання: близько 1 тижня. Однак, якщо є можливість, краще готувати його кожні 2-3 дні.
Сік подорожника можна використовувати в чистому вигляді, але, якщо його занадто мало і він надмірно концентрований, то його можна розбавляти якісною питною водою, у співвідношенні 3/1 (сік/вода).
Щоб приготований сік довше зберігався, і для підвищення деяких корисних властивостей, його можна проварювати з медом. Для цього, він розбавляється водою (у співвідношенні, наведеному вище), до нього додається бджолиний мед (50-70 грамів на 1 літр), все це варитися на повільному вогні на водяній бані.
Як зробити спиртову настойку подорожника будинку
Настоянка трави подорожника на спирті етиловому застосовується для лікування шкірних захворювань, а також — всередину, для лікування хвороб внутрішніх органів.
А як же правильно приготувати спиртову настоянку з трави подорожник? Це неважко.
На 500 мілілітрів спирту слід взяти листя і квітів подорожника стільки, щоб вони заповнили 1/3 однолитровой скляної банки. Вони заливаються спиртом і ставлять у темне прохолодне місце не 9-10 діб.
Після цього періоду, листя не відокремлювати від готового кошти, а залишаються в банку. Використовувати можна як сухе сировину, так і свіжий, щойно зібраний, подорожник.
Зберігати настоянку на спирту можна до 6 місяців. Замість нього може використовуватися і магазинна горілка або самогон — все точно так само.
Як приймати сік подорожника — як пити
Готовий сік можна приймати як всередину, так і зовнішньо. Все залежить від захворювання, при якому застосовується дана рослина.
Зовнішнє застосування:
Зовні його вживають до досягнення потрібного ефекту в свіжому «чистому» вигляді, як протирок. Таке ж призначення має і настоянка, тільки її не потрібно застосовувати на відкритих свіжих ранах. Не використовувати кошти зовні довше 3 тижнів поспіль.
Внутрішнє застосування:
Внутрішньо нерозведений сік приймають по 1 чайній ложці, а розведений — по 1 столовій ложі, 3 рази на добу за 25-30 хвилин до трапези. Настій вживають по 10-15 крапель, також до їди, 2-3 рази в день. Курс прийому соку — 1-2 тижні, настою — 10-15 днів. При необхідності курси можна повторювати.
Для досягнення більшого позитивного ефекту, доза та режим прийому засобу може коригуватися, дивлячись на конкретний недуга і характер його перебігу. У цьому може допомогти лікар або фармацевт. У нього ж можна придбати готову сировину, вже подрібнене, висушене і упаковане. А якщо є бажання заготовити їх самостійно, стане в нагоді наступна інформація.
Як правильно заготовити листя подорожника
Середина літа найкраща пора для заготівлі листя. Зрізають зелені, соковиті і не пошкоджені листя. Особливо важливо це робити далеко від промислових підприємств. Листя можна відразу ж використовувати в якості головного інгредієнта для приготування ліків, а можна висушити і зберегти до потрібного моменту.
Сушити листя можна, розклавши їх на аркуші, в жаркому приміщенні. Але, не ставте лист під відкритим сонцем, сировина може зіпсуватися. Період сушіння — 1-4 дня, залежно від вологості і температури зовнішнього середовища. Зберігати суху сировину слід у щільно закритому скляному посуді в сухих провітрюваних приміщеннях. Термін його зберігання — від 1 до 2 років.