Калина на зиму — рецепти з цукром
26.09.2017 11 027 0

Калина на зиму — рецепти з цукром

Здоров'я
В закладки

Здрастуйте, дорогі читачі. Сьогодні піде мова про калину. Останнім часом люди часто звертаються до народних перевіреними рецептами. Народне лікування ефективно і дієво. Є у мене перевірені рецепти заготівлі калини на зиму, якими наша сім'я користується не один десяток років. Ягоди червоної калини у народній медицині цінуються за їх лікувальні властивості і унікальний склад. З плодів калини на зиму роблять смачний мармелад, желе, пастилу, варення, перетирають з цукром, заготовляють з медом, готують з плодів морс, компот, сік. В домашніх умовах досить просто зробити смачні заготовки з ягід калини на зиму.

Зараз кущі калини горять своїми яскравими червоними кетягами в променях осіннього сонця. Гілочки калини пов'язані в пучки продають на ринку. Ми купуємо калину на ринку, кожен рік заготовляємо смачне і корисне ліки на зиму.

Взимку готуємо чай з калини, яка є першим засобом при застуді, температурі, втоми, слабкості. Такий смачний, гарячий і ароматний калиновий чай п'ють із задоволенням і діти, і дорослі.

Я не буду тут ділитися рецептами як приготувати калину з медом, так як це тема іншої статті, якщо вас цікавить ця тема, то ви можете прочитати, тема розкрита на блозі. Сьогодні рецепт піде про заготівлі калини з цукром.

Недарма ж кажуть, що калину приймають замість пігулок. Це не безпідставне вираження, так як це дійсно так.

  • Калина червона володіє протизапальними властивостями.
  • Притаманні калині жарознижувальні властивості.
  • Має калина заспокійливими властивостями, завдяки чому калину застосовують при різних нервових розладах.
  • Вміст вітаміну С у ягодах калини навіть більше ніж у цитрусових.
  • Калина чудово знижує тиск, тому людям зі зниженим тиском варто утриматися від вживання ягід.

В період вірусних і простудних захворювань чай з калини справжнє спасіння. А тепер приступимо до приготування заготовок на зиму.

{reklama}

Калина на зиму — рецепти заготовок

При заготівлі калини хочеться звернути увагу на те, що ягоди слід заготовляти після перших заморозками. В цей час ягоди червоної калини втрачають свою гіркоту.

Якщо ви заготовлює калину з цукром на зиму до перших заморозків, то смак сирого варення може трохи гірчити. Але багатьом подобатися саме приємна гірчинка, яка властива ягодам.

Якщо ви хочете прибрати гіркоту, то ягоди калини потрібно заморозити. Помістіть їх в морозилку приблизно 1 годину. Ягоди будуть більш приємні на смак, гірчинка перестане відчуватися.

Рецепти заготовок з калини на зиму досить прості. Є рецепти протертою калини, причому протирати калину можна з кісточкою і без кісточки, а також рецепт приготування калини з цукром без варіння.

Кількість інгредієнтів в рецептах ви можете збільшувати або зменшувати за своїм бажанням.

Заготовки з цукром зберігаються досить добре. Ми зберігаємо калину з цукром в холодильнику.

Навіть пересипавши шарами ягоди калини цукром, це вже буде хороша заготовка на зиму. Це дозволить не пошкодити ягоди і зберегти їх корисні властивості.

Калина з цукром без варіння. Рецепт з фото.

Зазвичай і продається вона пов'язана в пучках. При виборі калини на ринку, обов'язково звертайте увагу на зовнішній вигляд ягід. Не варто купувати роздавлені або прим'яті ягоди, а також пошкоджені ягоди.

Склад:

  • 500 грам ягід калини
  • 500 грам цукру

500 грам калини це без гілочок, тільки ягідки. Після того як ви перебрали ягоди, їх необхідно зважити. Ви можете збільшити або зменшити пропорції, все залежить від того, скільки у вас калини.

Вибирайте чисті і красиві гілочки. Перед покупкою ви можете спробувати пару ягід калини на смак. Якщо вас все влаштовує, то купуйте калину.

Перед тим як приготувати сире варення з калини обов'язково вимийте ягоди. Ми заливаємо ягоди в мисці проточною водою. Потрібно акуратно вимити ягоди.

Поміщаємо ягоди в друшляк, щоб стекла зайва рідина. Додатково гілочки можна просушити на паперовому рушнику.

Тепер відокремлюємо ягідки калини від гілочок. При цьому прибираємо пошкоджені ягоди. Якщо у вас багато ягід калини, то цей процес займе якийсь час.

Перетираємо калину в ємності, все залежить від кількості ягід. Я взяла каструлю, як показує практика, в ній зручно перетирати ягоди.

Розтовкти ягоди слід дерев'яною качалкою або «толкушкой для пюре.

Тепер з приводу цукру. Цукор в калину додають в пропорції 1:1. Зазвичай це стандартна норма. Але ми додаємо трохи більше, на 500 грам калини я додала 750 грам цукру.

Я перетираю з шкіркою і кісточками, щоб збереглися всі корисні вітаміни. Таку калину взимку використовую для приготування чаю. Після того як я заварила чай, проціджую його через ситечко. Кісточки і шкірка залишаються в ситечку.

Цукор висипаємо в ягоди і продовжуємо товкти ягоди качалкою. Повторюся, що використовую ягоди разом з кісточками шкуркою.

Щоб цукор розчинився залиште ягоди на деякий час при кімнатній температурі.

Перетерті з цукром ягоди розкладаю в стерильні баночки і закриваю стерильними кришками. Зберігаю заготовки в холодильнику.

Саме в калині з цукром без варіння зберігаються всі вітаміни.

Калина перетерта з цукром без кісточок

Склад:

  • калина — 500 г
  • цукор — 1 кг

На 500 грам калини я додала 1 кг. цукру. В такій пропорції калина без кісточок з цукром виходить як желе. Дуже смачно. В цьому році спробувала приготувати калину без кісточок. Вийшло приємне і смачне сире варення.

Для приготування я використовую той же принцип, що і в першому рецепті. Щоб не повторюватися, з фото, подивіться весь процес вище, як потрібно вимити ягідки, просушити і перебрати.

Ягоди потрібно розтовкти і додати цукор. Я використовую качалку, деякі це роблять з допомогою блендера. Додавши цукор продовжуємо перетирати калину.

Також бажано залишити калину з цукром на столі при кімнатній температурі, щоб цукор розчинився.

Готову масу перетираємо через ситечко. Щоб не використовувати залізний друшляк можна використовувати пластмасовий або пластиковий друшляк. Також бажано щоб осередки були не дуже дрібні.

Виходить смачна, ароматна калина з цукром без кісточок. Трохи постоявши в прохолодному місці калина з цукром стає набагато густіше. Зберігати слід в холодильнику.

Кісточки і шкірки, які залишаються можна не викидати, а використовувати для приготування чаю. Затока кілька ложок окропом вийде приємний напій з калини.

Як заморозити ягоди калини на зиму

Щоб зберегти ягоди на зиму багато господинь вдаються до заморожування ягід. Якщо у вас достатньо місця в морозилці, то можна заморозити калину.

Для цього ягідки потрібно вимити, перебрати. Намагайтеся щоб всі ягоди калини були цілими, а не прим'ятим. Просушити їх на паперовому рушнику. Це важливо, щоб прибрати надлишки вологи.

Помістіть ягоди на рознос тонким шаром і заморозьте їх. Потім ягоди потрібно дістати з морозилки і розфасувати в кульочки або пакетики з застібкою zip, можна використовувати лоточки.

Компот з ягід калини

Компот з калини смачний і ароматний напій, який можна вживати замість ліків. Закривають компот в трьох літрових банках, літрових банках.

Цим рецептом нещодавно поділилася наша знайома. У них росте величезний кущ калини і вони перепробували дуже багато рецептів заготовок з калини.

Склад:

  • Ягоди калини — 1.5 склянки
  • Цукор — 1.5 склянки
  • Вода

На трьох літрову банку необхідно взяти 1.5 склянки ягід калини. Які потрібно попередньо перебрати і вимити видаливши зіпсовані ягоди.

Смак ягід калини насичений, але кислий. Тому ви можете додати цукор безпосередньо в банку. На три літри 1. 5 склянки цукру. Або приготувати солодкий сироп (додавши цукор за смаком і залити ягоди. Компот виходить приємним, освіжаючим, з легкою кислинкою.

Якщо ви додаєте цукор і ягоди в банку, залийте все окропом і поставте стерилізувати банки з компотом хвилин на 10. Якщо готуєте солодкий сироп, то заливаєте сиропом ягоди, залишаєте на пів години, а потім зливаєте сироп в каструлю і варіть близько 5 хвилин. Заливаєте сироп назад у банку і закатываете стерильними кришками.

В обох випадках компот потрібно укутати теплою ковдрою і залишити на добу.

Варення з калини п'ятихвилинка, рецепт

Склад:

  • калина — 500 г
  • цукор — 1 кг

Варення з калини можна варити двома способами. Якщо ви хочете, щоб ягідки були цілі, то тоді приготуйте сироп з води і цукру. На вказану кількість цукру знадобиться склянка води.

Готуємо сироп і опускаємо в нього ягоди калини. Але тут вже намагайтеся щоб ягідки червоної калини були всі цілі, не пом'яті і не пошкоджені. Варимо 5 хвилин помішуючи. А потім розкладаємо варення п'ятихвилинка з калини в стерильні баночки.

Другий спосіб передбачає приготування з'єднати калину і цукор і перетерти.

Поставити варення на вогонь (переміщаємо його в каструлю з товстим дном) і варити з моменту закипання 5 хвилин. Варення розкладаємо у стерильні банки і закрити стерильними кришками.

З такого варення можна готувати смачний чай і вживати як загальнозміцнюючий і вітамінного напою, або як засіб знижує високий тиск.

Мені більше подобається калина протерта з цукром зі шкіркою і кісточками і калина протерта з цукром без кісточок. А ось п'ятихвилинка, це було в цьому році новий спосіб заготівлі калини на зиму.

Желе з калини

Склад:

  • Калина — 500 г
  • Цукор -1 кг.

Для приготування желе з калини залийте ягоди окропом, залиште на 5 хвилин. Потім зцідіть воду і протерти ягоди через сито.

Вийшли калинове пюре з'єднайте з цукром і добре перемішуємо. Ставимо на вогонь і кип'ятимо з моменту закипання 7-10 хвилин, при цьому постійно помішуємо.

Розкладаємо калинове желе по стерильним баночках і закриваємо стерильними кришками. Після застигання желе стане ще більш густим.

Соус з калини на зиму

Склад:

  • Калина — 500 г
  • Цукор — 5 ст. ложок
  • Сіль — щіпка
  • Чорний мелений перець (або білий перець) — 1/3 чайної ложки
  • Рослинне масло — 1 ст. ложка

Якщо ви любите кисло-солодкі соуси до риби, м'яса, курки і пр. страв, то рекомендую спробувати калиновий соус.

Ми любимо пробувати різні цікаві рецепти соусів, в цьому році зробили досить багато заготовок на зиму з кизилу. Тепер заготовляємо калину на зиму.

Ягоди слід перебрати, вимити, відокремити від гілочок. Далі їх необхідно залити крутим окропом і залишити на 5-7 хвилин. Таким чином ягоди стануть м'якше.

Зціджуємо воду і протираємо ягоди калини через сито, шкіра й кісточки нам не потрібні, знадобиться тільки калинове пюре.

Калинове пюре переміщаємо в сотейник, додаємо сіль, цукор, спеції і кип'ятимо з моменту закипання на повільному вогні 7-10 хвилин.

Обов'язково спробуйте соус на смак і підкоригуйте спеції за власним смаком та уподобаннями. Якщо ви хочете заготовити соус на зиму, то соус слід стерилізувати.

Соус з калини виходить однорідний, червоний, ароматний. Подавати соус до різних страв можна відразу після приготування.

Кількість інгредієнтів для соусу ви можете збільшити або зменшити. А щоб позбавити калину від гіркоти, можна ягоди помістити в морозилку (час 1 годину), а потім приготувати з них соус.

Сподіваюся рецепти заготовок з калини на зиму будуть для вас корисними. Готуйте смачне і ароматне природні ліки і ласощі з ягід калини, і будьте здорові!

Комментарии (0)
Додати коментар
Чай з малиною
Чай з малиною
Чай з малиною
23.10.17 Здоров'я
Кизил. Користь і шкода
Кизил. Користь і шкода
Кизил. Користь і шкода
29.09.17 Здоров'я
Варення з чорної смородини - 5 кращих рецептів Як приготувати варити варення з чорної смородини - Пошана
Чорна смородина - це ягода, про користь якої відомо з давніх часів. Ці ягоди просто «вітамінна бомба» для організму, тому у складі чорної смородини величезна кількості