Як вибрати сковороду
На кухні жоден кулінар не зможе обійтися без пари хороших сковорідок, але як вибрати сковороду, щоб вона і функціональністю порадувала, і прослужила довше, знають далеко не всі. В магазинах ти можеш зіткнутися з величезною різноманітністю цих виробів за всіма параметрами: від дешевих за двісті рублів до елітних за десять тисяч, сковорода може бути важкою або зовсім невагомими, з одинарним або подвійним дном.
Тим більше складно визначити, яку вибрати сковороду у величезній різноманітності брендів, форм і видів.
Головне, на що варто орієнтуватися при покупці такого посуду, - це матеріал, з якого вона виготовлена і яким покрита. Здавалося б, можна просто вибрати керамічну сковороду, як радять рекламні ролики, але це не універсальне рішення для кухні.
Завжди звертай увагу не тільки на назву на упаковці або на ціннику, прочитай склад основного матеріалу і покриття, зверни увагу на інструкцію. Тільки так можна вибрати правильну сковороду.
Чавунна сковорода
Якщо ти ставишся до прихильників традиційної кухні, придбай для себе найстаріший вид сковороди - чавунний.
Знайти правильну сковорідку цього типу так само складно, як і вибрати сковороду з керамічним покриттям або будь-яку іншу. Чавунна сковорідка обов'язково повинна бути важкою, це властивість самого матеріалу і змінити його ніяк не можна.
{reklama}Дивись на колір - він зобов'язаний бути рівномірно чорним, а на всій поверхні повинні бути помітні дрібні, ледь помітні пори матеріалу. Ця сковорода незамінна, якщо ти збираєшся щось готувати дуже довго.
Чавун нагрівається поступово, але повністю рівномірно, при цьому володіє антипригарними властивостями, які дозволяють скоротити використання масла. В чавунній сковороді можна навіть запікати продукти в духовці.
Якщо з питанням, як вибрати сковороду, визначишся, не забудь прочитати інструкцію. Так чавунну сковороду потрібно берегти від падінь, вона дуже тендітна. А ось мити її миючими засобами не можна, краще в ще теплому вигляді сполоснути під струменем теплої води.
Металева сковорода
Вирішуючи питання, яку вибрати сковороду, багато господарів і господинь часто звертаються до металевих варіантами.
На полицях будь-якого магазину ти напевно знайдеш десяток сковорідок, які виглядають абсолютно однаково: помірна вага, темне покриття всередині, хромоване покриття зовні. Однак за таким фасадом може ховатися все, що завгодно.
Вибрати правильну сковороду цього типу можна, уважно прочитавши склад. Найбільш дешеві і найбільш легкі по вазі сковороди робляться з алюмінію. Прослужать вони буквально пару років, але за цей час встигнуть перепортить чимало страв.
Алюмінієві сковороди сьогодні вважаються застарілими варіантом, оскільки їжа до них пригорає моментально, поверхня нагрівається нерівномірно, а при перегріві сковорода і зовсім викривляється і стає непридатною до використання.
Керамічна сковорода
Якщо у тебе склокерамічна варильна панель, краще вибрати керамічну сковороду.
Другий варіант - сталева сковорода.
Знайти її буде досить складно, простіше буде вибрати сковороду з керамічним покриттям. Сковорода з сталі хороша тільки тоді, коли зроблена повністю з високоякісної нержавіючої сталі.
На інструкції вироби ти напевно знайдеш маркування сталі, це пара букв і цифр. Дізнайся розшифровку цього позначення у продавця і зможеш зрозуміти, що перед тобою - сплав алюмінію або справжня нержавіюча сталь.
Тефлонова сковорода
Окремої уваги заслуговують сковороди з відомого всім тефлону.
Колись такі сковороди зробили справжню революцію в області кухонного начиння, і у прогресивних кухарів не залишалося сумнівів, яку вибрати сковороду.
Якщо ніколи не перемішувати страви чимось гострим і залізним, не перегрівати тефлон понад двохсот градусів тривалий час, можна досить довго ними користуватися. Однак як тільки з'явилася перша подряпина або скол, цю сковорідку потрібно відразу викинути.
Сьогодні доведено, що тефлон при перегріві, а тим більше в пошкодженому стані, виділяє небезпечні для організму токсини прямо в продукти харчування і навіть в повітря, а це ще один привід вибрати сковороду з керамічним покриттям.
Їй не страшні подряпини, і навіть після пошкодження і при нагріванні понад чотирьохсот градусів кераміка просто нездатна ніяких речовин виділяти. Однак ні тефлон, ні кераміка не виносять різких перепадів температури, тому наливай прохолодне масло на холодну сковорідку, а продукти поклажі тільки кімнатної температури (забудь про швидкої розморожуванні на сковорідці, краще скористайся для цієї мети мікрохвильовкою), адже перепад температури може призвести до розтріскування покриття.
Якщо перед тобою стоїть завдання вибрати керамічну сковорідку, доведеться проявити максимум уважності. Багато виробників сьогодні роблять сковорідки з дуже тонким керамічним покриттям, яке починає сколюватися вже через пару тижнів.
Роблячи вибір, пам'ятай, що кераміка - матеріал трудомісткий, зробити його доволі складно, тому дешевої справжня керамічна сковорода бути не може. Не може вона бути і занадто легкою, адже кераміка має чималу вагу. При постукуванні такий матеріал видає глухий звук, а не дзвінкий, як тонке напилення.
Прочитай складу виробу. Недобросовісні виробники створюють певний симбіоз алюмінію та кераміки, але тобі на полицях потрібно знайти титано-кераміку, це і є справжня керамічний посуд.
В питанні, як вибрати сковороду, потрібно орієнтуватися не тільки на опису матеріалів і власні уподобання. Пам'ятай, що на склокераміку взагалі не можна ставити алюмінієві прилади, так само по можливості краще виключити сталеві.
Вибрати правильну сковороду для газової плити просто - сюди підійде абсолютно будь-який варіант. Для електричної плити штамповані алюмінієві варіанти теж не підійдуть. Вибрати правильну сковорідку можна, якщо заздалегідь виміряти розміри своїх конфорок. Тоді не виникне проблем з невідповідністю розмірів і нагару на посуді.