Вітамін C і профілактика цинги
11.12.2019 351 0

Вітамін C і профілактика цинги

Здоров'я
В закладки
Вітамін C і профілактика цинги

Вітамін С - найбільш відомий серед вітамінів. Це не тільки ефективний засіб по догляду за зовнішністю, це антиоксидант, що захищає клітини, більш того, він є ефективним протиракову вітаміном.

Так як вітамін С служить профілактиці цинги і має яскраво вираженим кислуватим смаком, його також називають «кислотою проти цинги», аскорбінової кислотою.

Вітамін C і профілактика цинги

Вітамін С є допоміжним хімічною речовиною для обміну речовин в організмі людини, без нього м'язи не зможуть нормально функціонувати.

Вітамін С водорозчинний, зазвичай знаходиться в овочах фруктах, дуже легко розпадається у воді, легко руйнується при зміні навколишнього середовища. Організм не може самостійно виробляти цю речовину, він поповнює запаси вітаміну С через їжу.

Вітамін С засвоюється протягом 2-3 годин, а потім виводиться з організму. Тому, якщо в продуктах харчування міститься недостатня для засвоєння кількість вітаміну С, то його концентрація в крові знижується і він не може ефективно працювати.

Вбирання вітаміну відбувається в тонкому кишечнику. Якщо одержуване кількість не перевищує 100 мг в день, ступінь його засвоєння становить 80-90%. Якщо ця кількість збільшити, то ступінь засвоєння знизиться.

Рівень вітаміну С в крові залежить від того, як очищаються нирки. Тому найвища концентрація вітаміну С в плазмі крові не може перевищувати 85 ммоль / л. Більш високий вміст може привести до того, що вітамін С потрапить в клітини тканин і буде накопичуватися в них у великих кількостях. Різниця між його вмістом в різних тканинах дуже значна.

Концентрація вітаміну С найбільш висока в гіпофізі, надниркових залозі та інших органах і тканинах, в лейкоцитах і тромбоцитах крові, в плазмі крові концентрація вище більш ніж в 80 разів, відносно висока вона також у печінці, нирках, міокарді, підшлунковій залозі та інших органах.

Дія

Знижує ймовірність захворювання на рак внаслідок куріння і захворювань, пов'язаних з пробками дихальних шляхів. Ризик знижується на 50%. Цей механізм пов'язаний з антиокислювальним дією вітаміну.

Зупиняє синтез азотистого аміну, тим самим запобігаючи виникненню ракових пухлин.

Покращує метаболізм жирів і ліпідного профілю, особливо холестерину; запобігає і лікує ожиріння крові, артеріосклероз, апоплексію мозку, жировий гепатоз, стеаторею (пронос жирний), камені в жовчному міхурі.

Оберігає міокард, запобігає погіршенню роботи м'язових волокон.

Стимулює вбирання заліза, запобігає залізодефіцитну анемію, пов'язаний з метаболізмом вітаміну В12 і фолієвої кислоти, пов'язаний з еритроцитарної анемією і недоліком вітаміну В12 і фолієвої кислоти.

Найважливіше речовина для синтезу колагену, який сприяє формуванню сполучних тканин, а також стимулює синтез колагену в сполучних тканинах і синтез полісахаридів з кислотними групами. Запобігає подальше погіршення стану хворих на ревматичний артрит, зменшує болі в суглобах, запобігає аномалії скелета і переломи кісток, стимулює загоєння виразок на роговій оболонці.

Прискорює загоєння ран.

Стимулює утворення сполучних тканин кровоносних судин. Володіючи гістаміну функцією, знижує проникність кровоносних судин.

Запобігає різні захворювання, пов'язані з кровотечею, наприклад цингу, пародонтоз, кровоточивість ясен, розхитування зубів, носова кровотеча, гематурія (наявність крові в сечі), нирковий крововилив, кривавий стілець, крововилив черевних стінок, крововилив в грудях, крововилив в черевній порожнині, внутрішньочерепний кровотеча, менорагію (рясні менструації), катаракту, крововилив в століттях, очне крововилив, крововилив в області склоподібного тіла, крововилив в сітківці ока, запалення навколо волосяних уковіц, підшкірні крововиливи, крововилив під окістям і т. д.

Має протиалергічну дію, допомагає запобігти сонячним опікам і обгорання, зберігає шкіру білою і красивою. Найчастіше вітамін С знаходиться у фруктах, можна сказати, що це різновид виннокаменной кислоти, він сприяє поліпшенню стану шкіри, допомагає м'язам відновитися після засмаги, також запобігає надмірну вироблення меланіну, сприяє збереженню білизни шкіри.

Підвищує імунітет, запобігає виникненню різних хвороб. Служить профілактиці простудних захворювань: через ролі лейкоцитів або безпосередньо через противірусної функції вважається, що він має антигистаминной функцією. Допомагає в боротьбі з інфекціями, оскільки підвищує активність клітин лімфи, також запобігає бронхіальну астму, так як посилює імунітет рідини організму.

Стимулює синтез карнітину, впливає на метаболізм жирів, запобігає втомі і загальну м'язову слабкість.

Стимулює синтез нейротрансмітерів (хімічних передавачів імпульсів між клітинами), сприяє профілактиці гіпертонії (цей механізм пов'язаний з метаболізмом катехина).

Чим небезпечний гіповітаміноз

Типовим проявом нестачі вітаміну С є цинга. Захворювання на цингу починається тому, що організм не може нормально виробляти колаген, це призводить до того, що руйнуються капіляри і відбувається крововилив.

Спочатку крововилив з'являється на поверхні шкіри або яснах, потім поширюється по всьому тілу, скелет і внутрішні органи слабшають, рани гояться повільно, ниють суглоби, в порожнині суглобів з'являється рідина.

Раніше люди не вміли визначати це захворювання, тому під час тривалих мандрів внаслідок нестачі вітаміну С моряки часто хворіли і помирали. На тлі загального ослаблення всього організму будь-яка підхоплена інфекція могла навіть торкатися нервову систему, і врешті-решт наступав смертельний результат.

Якщо у вас з'явилися ломота в м'язах, втома, стомлення, якщо ви легко застуджуєтеся, ясна опухли, на шкірі з'явилися петехія (точкове кровотеча) і екхімози (синці), стався сильний зроговіння волосяних мішечків і інші симптоми, які ви самі помічаєте, то цілком можливо, що це ознаки нестачі вітаміну С.

Ознаки гіпервітамінозу

Токсичність вітаміну С дуже низька. Однак якщо за один раз прийняти 1 м можливі діарея, здуття живота, болі в серці, нудота, швидка стомлюваність, безсоння або сонливість.

Застосування протягом тривалого часу штучних препаратів, що містять вітамін С, може привести до надмірного вмісту в організмі щавлевої кислоти, що збільшує потенційну можливість появи каменів у нирках.

У хворих, які страждають від каменів у нирках, при засвоєнні більше 500 мг вітаміну С в день збільшується вміст в сечі солей щавлевої кислоти, відповідно збільшується і ризик появи каменів у сечових шляхах.

У хворих з недостатністю глюкозо-6-фосфат-дегідрогенази ( «бобова хвороба») після внутрішньовенного вливання великої дози вітаміну С або при прийомі всередину більше 6 г вітаміну С може відбутися гемоліз (розпад елементів крові).

Крім того, після прийому женьшеню Пятилистной протягом трьох годин, не можна застосовувати містять вітамін С препарати або вживати в їжу продукти, багаті змістом цього вітаміну.

Він особливо необхідний:

  • Людям в період нервового перенапруження. Вітамін С має заспокійливу дію. Під час сильних психічних навантажень організм людей, у яких дуже неспокійно на душі, витрачає набагато більше вітаміну С. Тому в цей момент потрібно намагатися вживати якомога більше продуктів з високим вмістом вітаміну С.
  • Жінкам під час і перед менструацією. Вітамін С допомагає організму вбирати залізо, тому сприяє поповненню їм організму, ніж запобігає анемії.
  • Тим. хто швидко застуджується. Вітамін С посилює опірність організму, підвищує імунітет.
  • Тим. хто курить, живе в містах, схильний до психічним перенапруженням, необхідно вживати в 3-4 рази більше вітаміну С, ніж зазвичай.
  • Також корисно заповнювати запаси організму вітаміном С тем. хто курить, зловживає спиртним, любить м'ясо.
  • Збільшити вживання вітаміну С потрібно при прийомі протизаплідних препаратів, антибіотиків, аспірину.
  • Окис вуглецю може зруйнувати вітамін С, тому міським жителям потрібно збільшити вживання вітаміну С.

Визначення необхідної кількості

Одиниці виміру Кількість вітаміну С можна вимірювати в мг. Потреба Визначення необхідної кількості вітаміну С в основному спирається на наступні чотири моменти: можна лікувати і попереджати авітаміноз вітаміну С, відшкодовувати ту кількість, яка витрачається щодня в процесі обміну речовин, і підтримувати необхідний запас в органах і тканинах.

В середньому організм дорослої людини містить 1, 2-2.0 г вітаміну С, в процесі обміну речовин витрачається 3-4%, кожен день засвоюється 60 мг, це дозволяє підтримувати нормальний його рівень в організмі.

Якщо вітамін С повністю перестане засвоюватися організмом, ще протягом тижня не з'явиться жодних ознак авітамінозу. У курящих потребу у вітаміні С на 40% вище, ніж у некурящих. Вживання деяких лікарських препаратів (аспірин, протизаплідні препарати), психічні перенапруги, висока температура в приміщенні також можуть збільшити потребу організму у вітаміні С.

У 1996 році Міжнародний інститут біологічних наук (ILSI), грунтуючись на результатах останніх досліджень динаміки обміну вітаміну С, рекомендував споживати 200 мг вітаміну С в день, безпечне для здоров'я кількість становить до 1000 мг в день.

Рекомендована добова норма, за даними російських фахівців, становить 100 мг, безпечний для здоров'я межа - до 1000 мг в день.

Вітамін С залишається в організмі людини 4 години, тому потрібно як мінімум два рази на день поповнювати його запас.

Джерела вітаміну

В основному вітамін С знаходиться в овочах і фруктах, в насінні рослин (злакових і бобових) його немає, в тваринної їжі (за винятком печінки, нирок, крові) його зміст дуже незначно.

Вітамін C і профілактика цинги

Вітамін С міститься в солодкому перці, помідорах, цвітній капусті, соєвих бобах, зеленому горошку, спаржі звичайної і у всіх овочах з темними листям, більш того, при низькій температурі він з них практично не зникає.

Кількість фруктів, багатих вітаміном С, практично незліченну кількість: цитрусові, фініки, глід перістонадрезанние, актинідія китайська ...

Зелений чай також є для людини «хорошим другом», які постачають організм вітаміном С.

На замітку: Вітамін С боїться води, дуже легко руйнується під впливом нагрівання, світла і кисню.

Чим довше зберігаються фрукти і овочі, тим більше вітаміну С з них пропадає. Тому, щоб в продуктах було якомога більше вітаміну С, овочі і фрукти краще всього їсти свіжими.

Під час обсмажування продуктів, що містять вітамін С, потрібно до мінімуму скоротити час приготування, а також щільно закривати ємність кришкою, щоб вітамін С якомога менше руйнувався під впливом високої температури і кисню. Бульйон дуже багатий вітаміном С, тому його теж потрібно повністю вживати в їжу.

Занадто тонко нарізати фрукти і овочі не слід, а нарізані продукти не потрібно довго залишати на повітрі, найкраще їх їсти відразу, як тільки нарізали, щоб уникнути руйнування киснем. Зберігати овочі і фрукти краще всього в холодильнику.

Під час приготування їжі спочатку найкраще нарізати продукти, потім додати в них оцет, щоб зменшити втрати вітаміну С. Згідно з цим принципом, коли ми їмо салат, то додаємо в нього приправи з вмістом оцту, щоб в ньому було більше вітаміну С.

Відео на тему

Комментарии (0)
Додати коментар
Приховані загрози вітамінних добавок
Нижче наводяться приклади того, як вживання вітамінних добавок може виявитися згубним для здоров'я дитини.
Корисні властивості полуниці її складу показання та протипоказання
Полуниця - апофеоз смаку і цінності Запашні ароматні ягоди, за свідченням археологічних розкопок, росли в лісах Європи ще в епоху неоліту. Ласощами її вважали за часів
Корисні властивості капусти
Корисні властивості капусти
Корисні властивості капусти
24.05.15 Краса та стиль
 
Чому шаруються нігті та що робити
Чому шаруються нігті та що робити
Чому шаруються нігті та що робити
19.04.15 Догляд за руками