Чим корисне варення з екзотичних ягід фейхоа
Здрастуйте, дорогі читачі. Сьогодні кожен замислюється про правильне харчування і корисних продуктах. Фейхоа — це один з них. Приготувати з нього можна дуже багато страв, які будуть корисні для людей, що стежать за своїм здоров'ям. А також — для тих, кому набридли одноманітні і нудні страви на столі. Найпоширеніше блюдо з екзотичних плодів фейхоа — це джем або свіже варення. Щоб зробити будь-яке варення, годиться все, що є в холодильнику. Воно може бути овочевим або ягідним, а так само — може бути зроблено з найбільш різноманітних фруктів. Любителі екзотики воліють десерт з кульбаб або кабачків. Є навіть кавунове варення.
Ароматний десерт з ягід фейхоа — лікувальні властивості
Незвичайне варення з екзотичних ягід фейхоа прийшло в Росію років 10 тому. Саме тоді фейхоа почав з'являтися на прилавках магазинів і продуктових ринках.
Що б насолодитися всіма смаковими і корисними якостями продукту, потрібно вибирати стиглі плоди.
Якщо ж ягода попалася недозревшая, то варто залишити її полежати, щоб вона доспіли. Але, тут може підстерігати невелика неприємність — у фейхоа невеликий термін зберігання, і вона може зіпсуватися, так і не подарувавши вам насолоду.
щоб уникнути такої проблеми, необхідно навчиться робити різні заготовки з ягід. Тоді цей екзотичний плід буде довго радувати вас своїм незвичайним і ароматним смаком.
Як вибрати ягоди для приготування десертів
Краще віддавати перевагу плодам великого розміру. Ягода має колір смарагду.
Ретельно вибирайте фрукти, оглядайте плоди на наявність дрібних недоліків на шкірці. Якщо вдома помітили гнилий фруктів, то його потрібно утилізувати.
{reklama}Використовувати тільки високоякісні продукти. Термін зберігання плодів зводиться до одного тижня, при дотриманні умов.
Хто може вживати фейхоа і десерти з нього?
Такі смачні десерти стають корисними лише завдяки цінному складу ягід.
Фейхоа — це багате джерело кальцію, клітковини, різних вітамінів групи В, С, Е і К, фолієвої кислоти, заліза, вуглеводів, білка, цинку, калію, марганцю і магнію.
Тим, кого турбують різні захворювання, мати вдома лікувальний і смачний десерт з ягід просто необхідно, а так само тим, хто стежить за своїм здоров'ям. Цей десерт буде радувати всіх домочадців.
Варення ефективно в наступних випадках:
— виснаження організму, нестача вітамінів;
— часті застуди;
— для хорошої роботи травної системи;
— нестача йоду;
— для зниження рівня холестерину;
— для поліпшення якості компонентів крові;
— маленькі показники гемоглобіну;
— атеросклероз;
— для посилення імунної системи;
— для поліпшення пам'яті і мислення;
— для профілактики розвитку раку.
Такий величезний список робить десерт з екзотичних ягід просто необхідним у раціоні людини.
Протипоказання при вживанні варення з ягід фейхоа
Якщо є серйозні захворювання, то перед вживанням варення з фейхоа потрібно проконсультуватися з вашим лікарем. Спеціаліст пояснить, яка користь буде від застосування десерту, саме у вашому випадку.
Причини, по яких варто утриматися від прийому варення:
— непереносимість даного продукту;
— підвищений алергічний фон;
— не варто захоплюватися десертом, якщо є ожиріння;
— діабет.
Для початку, перед приготуванням варення, варто з'їсти спочатку один плід і простежити за тим, як організм відреагує на новий продукт.
Якщо реакція відсутня, тоді можна спокійно готувати смачне варення. Але обов'язково, як і з усіма солодощами, необхідно знати міру.
Калорій в варення не так вже й багато. У 100 грамах порції десерту міститься всього 205 ккал.
Варення з фейхоа — рецепти десертів
Рецептів на основі цих екзотичних плодів дуже багато. Найпопулярнішим вважається звичайне варення зі свіжих ягід фейхоа. Робити такий десерт краще невеликими порціями.
І якщо є можливість купити ці соковиті плоди, то варто обов'язково спробувати зробити його. Багато не залишаться байдужими до нього.
Класичний рецепт варення з плодів фейхоа, не вимагає теплового втручання.
Необхідні інгредієнти для десерту — це цукровий пісок і плоди фейхоа в рівних кількостях.
Для того, що б на виході десерт вийшло ароматним, варто вибирати плоди, які вже дозріли і мають зелений колір. Їх потрібно вимити за допомогою води. Обрізати кінчики ножем, а шкірку залишити неочищеної.
Так як в шкірці зосереджена велика кількість антиоксидантів, то варення разом з нею стає корисніше в кілька разів. Але, якщо таке варення вам не сподобалося, то приготуйте його обов'язково з очищених ягід, тоді воно подарує вам тонкий і ніжний смак.
Перед тим, як подрібнити фейхоа, їх необхідно порізати на кілька частин. Для подрібнення ягід, можна взяти м'ясорубку, або якщо вона відсутня, то скористатися кухонним комбайном.
Другий варіант переважно, оскільки фейхоа подрібнюється акуратно і маса набуває однорідну консистенцію. В отриману кашку насипати цукровий пісок і гарненько розмішати.
Підготувати скляну тару для зберігання десерту. Простерилізувати і прибрати в неї варення. Десерт поставити в холодильник, для подальшого зберігання.
У зв'язку з тим, що фейхоа все-таки екзотичний фрукт, і купити його часом буває неможливо, варення виходить трохи. Тому те, що сталося, йде швидко.
Яка користь від варення з фейхоа?
Якщо робити таке варення кожен сезон, то такий десерт допоможе підняти тонус організму в цілому. Він є хорошим джерелом заліза, тим самим відмінно бореться з анемією.
Дитяча доза становить 50 грам.
можна Вживати перед кожним прийомом їжі. А дорослим можна збільшити порцію до 100 грамів.
Різні рецепти приготування варення з екзотичних плодів фейхоа
Існує варення з фейхоа без варіння (сире) і те, що необхідно проварювати, а урізноманітнити його можна різними компонентами.
1. Смачний десерт з грушами
Для приготування такого варення потрібно:
— ягоди фейхоа — 1 кг;
— груші невеликого розміру — 2 штуки;
— цукровий пісок — 200 грам;
— столове вино — половину склянки.
Плоди промити і видалити бруд. Промокнути рушником. Нарізати їх на дві часточки. М'якоть плодів вичистити за допомогою ложки.
З груш прибрати кісточки. За допомогою ножа подрібнити її на невеликі шматочки. Всі інгредієнти перемішати в глибокій тарілці.
Перекласти масу в каструлю і поставити варити. Коли вона закипить, вимкнути вогонь і залишити до повного охолодження.
Після, знову масу закип'ятити, при цьому помішуючи її. Скляну тару для зберігання варення підготувати. Помити і знезаразити. Варення в гарячому вигляді розлити в тару і закатати. Після, перевернути і залишити остигати.
2. Рецепт з додаванням корок від апельсинів і горіхів
Для приготування такого варення потрібно:
— ягоди фейхоа — 1 кг;
— очищення від 2 апельсинів;
— апельсин невеликого розміру — 1 штука;
— горіхи будь-яких сортів — 1 склянка;
— цукровий пісок — 500 грам;
— кип'ячена вода — 500 мілілітрів;
— лимонна кислота — 10 грам.
Ягоди промити, видалити хвостики і розділити навпіл, за допомогою ножа. М'якоть вилучити і скласти в каструлю.
Покрити її зверху цукровим піском і залишити на деякий час для виділення соку. Шкірку апельсинів очистити від внутрішньої частини кірки і за допомогою гострого ножа подрібнити її на невеликі пластинки.
Горіхи помити, промочити паперовим рушником і висипати на сковорідку. На невеликому вогні підсушити їх, постійно заважаючи.
Коли вони дійдуть до потрібного стану, почистити їх від непотрібної лушпиння. За допомогою ножа, подрібнити, але не дуже дрібно.
М'якоть поставити нудитися на вогонь. З апельсина вичавити сік і змішати його з лимонною кислотою. Отриману суміш додати до загальної маси.
Варення дуже швидко підгорає, тому необхідно постійно заважати його. Як тільки варення придбає густувату консистенцію, то можна додати залишилися інгредієнти, це горіхи і шкірка від апельсина. Варити його не більше 10 хвилин.
Банки для зберігання десерту помити і простерилізувати. Гаряче варення розлити по банках, закатати і залишити остигати, перевернувши їх.
Завдяки апельсиновим кіркам і горіхів, варення набуває красивого напівпрозорий відтінок.
Апельсинові кірки можна замінити цукатами, але тільки не солодкими. Час приготування десерту доведеться продовжити до 30 хвилин.
3. Рецепт з додаванням ківі
Для приготування такого варення потрібно:
— ягоди фейхоа — 1 кг;
— стиглі плоди ківі — 500 грам;
— лимони середнього розміру — 2 штуки або 1 великий;
— чиста вода — 500 мілілітрів;
— цукровий пісок — 500 грам;
— лимонна кислота — 10 грам.
Ківі добре вимити, при цьому очистити його від зайвих лусочок. Фейхоа помити і просушити паперовим рушником.
Для знищення всіх бактерій лимон залити окропом на кілька секунд, після чого помити. Ягоди і плоди ківі подрібнити, але не дуже дрібно.
Можна скористатися м'ясорубкою, зі спеціальною насадкою. В отриманий продукт насипати цукровий пісок, змішаний з лимонною кислотою.
У каструлю налити вказану кількість води і вилити туди готову суміш. Проварити все на вогні до моменту, коли варення придбає густу консистенцію. Після цього, подрібнений цитрус покласти на готову суміш.
Довести масу до кипіння і залишити нудиться не більше 10 хвилин. Продукт розливають гарячим по підготовленим банкам і консервують. Ось такі різноманітні рецепти варення з фейхоа.
Напої з фейхоа
Дуже незвичайним виходить компот, з додаванням екзотичних плодів.
Класичний рецепт компоту
Для приготування такого компоту потрібно:
— чиста вода — 10 склянок;
— плоди фейхоа — 500 грам;
— цукровий пісок — 1 склянка;
— лимонна кислота — на кінчику ножа.
Плоди фейхоа добре очистити від непотрібних листів. Банки підготувати відразу. Для цього їх помити і простерилізувати.
В банки скласти ягоди до середини ємності. Залити плоди до кінця горлечка киплячою водою. Не закривати кришкою. Час остигання компоту близько 50 хвилин.
Воду з банок вилити в каструлю і висипати в неї потрібну кількість цукру. Напій закип'ятити і в кінці кипіння насипати лимонної кислоти.
Отриманий солодкий сироп знову налити в банку і вже закатати. Для отримання найбільшої концентрації компоту його варто накрити теплою річчю і залишити на 24 години.
Компот з додаванням яблук
Для приготування такого компоту потрібно:
— яблука невеликого розміру — 500 грам;
— плоди фейхоа — 500 грам;
— лимонна кислота — на кінчику ножа;
— цукровий пісок — 500 грам.
Яблука добре промити і очистити від непотрібних насіння. Нарізати на невеликі шматочки. Фейхоа промити і так само порізати на дольки. Всю масу залити на якийсь час окропом і після прибрати в підготовлені чисті банки.
Солодкий сироп для цього рецепту готується аналогічно попередньому. Гарячу суміш розлити в банки і закатати.
Компот з додаванням гранатових зерен
Для приготування такого компоту потрібно:
— плоди фейхоа — 1 кілограм;
— плоди граната — 1 штука;
— пелюстки від чайної троянди — кілька штук;
— цукровий пісок — 500 грам;
— вода — 12 склянок.
Плоди фейхоа підготувати. Помити. Обрізати все зайве і розрізати на невеликі шматочки. Гранат помити і відокремити зерна.
В заздалегідь помиті і простерилізовані скляні банки розкласти плоди і зерна граната. В скляні банки налити киплячу воду і накрити кришкою. Залишити на 20 хвилин.
Після закінчення часу отриману воду перелити в каструлю і прокип'ятити. Повторити так кілька разів.
На останньому етапі додати цукровий пісок. Гарячий сироп розподілити по банкам. Отриманий компот закатати і прибрати під ковдру.
Рецепт з додаванням меду
Корисні і смакові властивості десертів з ягід фейхоа можна збільшити за допомогою меду. Лікувальна суміш із плодів з додаванням меду готується швидко і вимагає мінімальних витрат.
Фейхоа помити, прибрати непотрібне, шкірку, в тому числі. За допомогою м'ясорубки або блендера ягоди подрібнити і додати до нього мед.
Кількість плодів і меду потрібно змішати в однакових пропорціях. Тога смак вийде м'яким.
Рецепт приготування вітамінної суміші з додаванням лимона і фейхоа
Така лікувальна суміш дуже ефективна в сезон ослабленого імунітету. Це восени і навесні.
Таке ліки можна давати і дітям, особливо тим, хто відвідує дошкільні заклади. Завдяки своєму цінному складу, вона бореться з вірусами і бактеріями.
Для приготування такого смачного ліки потрібно:
— ягоди фейхоа — 500 грам;
— лимон середнього розміру — 1 штука;
— мед — 2 великі ложки.
Плоди очистити від бруду, прибрати зайві листочки. Перед подрібненням ягоди порізати на кілька частин.
З допомогою м'ясорубки або кухонного комбайна плоди порубати. Лимон очистити від шкірки і подрібнити за допомогою ножа.
Готові інгредієнти змішати і прибрати в скляну тару. Зберігати в холодному місці. В цілях профілактики простудних захворювань суміш вживають на голодний шлунок. Дозування становить 50 грам кілька разів в день.
Фейхоа з медом і горіхами
Що б підтримати роботу імунної системи в сезон хвороб в таку лікувальну суміш можна додати горіхи. Пропорції приготування цього ліки однакові.
тобто потрібно взяти однакову кількість горіхів, ягід і меду. Все змішати і прибрати в холодильник для подальшого зберігання.
Посуд обов'язково добре закрити кришкою, для того, що б продукт не зіпсувався швидко. Такий засіб можна вживати по кілька разів на день, наприклад, вранці та ввечері.
Мед для корисною і смачною суміші можна брати різний. Видів його дуже багато. Не менш корисним буде десерт з додаванням гречаного меду.
Тоді суміш придбає темний відтінок. Квітковий мед, додасть смачного ліків тонку насолоду. А липовий мед подарує десерту незабутній аромат.
Як бачите, такі прості рецепти з такими незвичайними ягодами, як фейхоа, принесуть багато користі і різноманітність у ваше щоденне меню.
Читайте мої цікаві статті:
Лікувальні рецепти з застосуванням фейхоа.
Фейхоа — користь і шкоду.
Чим корисний фейхоа?
Будьте здорові!