Корінь кульбаби — корисні властивості
21.10.2017 2 182 0

Корінь кульбаби — корисні властивості

Здоров'я
В закладки

Найбільш поширеним бур'яном, і одним з найбільш складних, вважається кульбаба. Ті, хто має свій власний ділянку, або в якійсь мірі пов'язаний з веденням сільського господарства, знають, наскільки важко він піддається знищенню, як глибоко і міцно сидять у землі коріння. До кульбабі всі давно звикли, не вважаючи його чимось незвичайним, і навіть не звертаючи на нього особливої уваги. Ну, хіба що, за винятком тих випадків, коли його потрібно прибрати, очистити від нього територію. Між тим, він є цінним кормовим рослиною для дуже багатьох домашніх тварин. Але, справжнього уваги заслуговують зовсім інші його властивості.

Ми вже говорили про рослину кульбаба, розглядаючи його лікувальні властивості, застосування, приготування настоянки, настоянки та мазі з яскраво-жовтих квітів. Сьогодні ми розглянемо корінь кульбаби, корисні властивості та протипоказання якого, вас простий здивують. Адже насправді це не бур'ян (хоча, за класифікацією він, може, і потрапляє в дану категорію, а справжній дар природи, ліки, цілющі можливості якого виходять далеко за межі звичайних. Він лікує величезна кількість недуг.

Більш того, кульбаба допомагає ефективно їх запобігати. Його неважко знайти, легко приготувати і дуже просто застосовувати. А результат, як для здоров'я, так і для зовнішнього вигляду, психологічного самопочуття, просто приголомшуючий. Давайте подивимося, на що ж здатний кульбаба, зокрема — його корінь, при правильному його застосуванні!

Склад кореня кульбаби

Корисний вплив на організм того чи іншого засобу завжди зумовлюється двома головними факторами: його складом і способом приготування. Склад кульбаби унікальний. Не можна не звернути уваги на кількість білка, що знаходиться в ньому.

{reklama}

За своєю концентрації він цілком може конкурувати, при тому — досить успішно, з різними злаковими: ячменем, пшеницею, вівсом та іншими. А це означає, що коріння цієї рослини дуже поживні. Але, білок — далеко не єдине, чим вони можуть пишатися!

У складі коренів — безліч мінералів, вітамінів і інших, не менш цінних речовин. Серед них особливо виділяються мінерали (цинк, магній, залізо, калій, кальцій і мідь), вітаміни (А, С, Е, групи В), сахароза, цінні кислоти, холін та інулін, флавоноїди і так далі.

Не будемо також забувати, що вода, вуглеводи і навіть жири, а також — зола і велика кількість клітковини (харчових волокон) — це теж одні з обов'язкових складових коренів даного лікарської рослини. Як же все це впливає на організм людини? Давайте ознайомимося.

Корінь кульбаби — корисні властивості і протипоказання

Давно було помічено, а в сучасності — доведено на практиці і визнано офіційною наукою, що кульбаба має безліч корисних властивостей. Серед них — здатність запобігати і припиняти ріст онкологічних пухлин.

Рослина може бути використано, і ці його здатності широко застосовуються не тільки в народній, а і в традиційній медицині, косметології, як потужне, безпечне і ефективне противірусний засіб, відхаркувальний і жарознижувальний, спазмолітичний, протибактеріальну, тонізуюче.

Коріння кульбаби, правильно зібрані і відповідним чином оброблені, благотворно впливають на всі системи організму людини, особливо — на загальну ефективність роботи шлунково-кишкового тракту, очищаючи його від шлаків, завдяки великій кількості клітковини.

вони Корисні і при виникненні різних недуг дерматовенерологічної природи: при діатезі, себореї, дерматитах, алергії, сонячних опіках і так далі.

Система кровотворення, яка, під впливом різних факторів, що мають місце в сучасному світі, може давати збої, що відображається на формулі крові, в плані її погіршення, дисбалансу, отримає поштовх до оздоровлення і стане працювати більш продуктивно.

Кульбаба при мозолях, навіть задавненных, це не нововведення. Але багато хто не знають про таку його мега корисний властивості, покладаючись на традиційні фармацевтичні препарати, які, на жаль, у більшості випадків не здатні забезпечити бажаного ефекту.

Корінь кульбаби здатний чинити стабілізуючий вплив на центральну нервову систему. При розладах сну, він м'яко нормалізує його, забезпечивши повноцінний здоровий відпочинок у нічний час.

А при хронічній втомі, дратівливості, зниження працездатності — він тонізує і наситить життєвою енергією.

Не менш дієво кульбаба відновлює апетит, роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту (позбавляючи від проносу або запору), допомагає в роботі підшлункової залози і печінки. Останній — особливо відчутно, налагоджуючи продукцію жовчі та відновлюючи її природний відтік.

Діабетикам, а також тим, хто бажає захистити себе від розвитку цієї небезпечної недуги, маючи схильність до нього, теж слід звернути свою увагу на це природний засіб, дуже гарно воно з ним справляється. Це не єдині властивості коренів кульбаби, позитивно відбиваються на зовнішньому вигляді, самопочуття та стан здоров'я.

Особливо виділяються його лікувальні здібності давно помічені і класифіковані. В цілому, їх можна виділити в наступні пункти:

  1. Холецистит, гепатит, панкреатит, холецистопанкреатит.
  2. Цукровий діабет.
  3. Анемія.
  4. Пронос, запор.
  5. Низька кислотність шлункових ферментів.
  6. Артрит, артроз, остеопороз, подагра.
  7. Туберкульоз.
  8. Гарячкові стану.
  9. Грибкові захворювання, вірусні та бактеріальні інфекції.
  10. Розлади психіки і так далі.

Ось такий широкий спектр застосування коренів кульбаби в лікуванні різних захворювань. Але не варто випускати з виду протипоказання.

Протипоказання до застосування коренів кульбаби

В цілому, кошти на його основі переносяться дуже добре. Але, ось на що слід звернути свою увагу, якщо ви плануєте використовувати одну з них для себе або своїх близьких:

  • Підвищена кислотність шлункового соку.
  • Індивідуальна непереносимість.
  • Загострення виразкової хвороби шлунка або дванадцятипалої кишки.
  • Камені в жовчному міхурі або його протоках.
  • Вік до 5 років.

Чим корисний корінь кульбаби. Корисні властивості та протипоказання рослини ми розглянули, тепер давайте більш детально розглянемо, як застосовувати його для лікування.

Корінь кульбаби — застосування і лікування

Він широко використовується в народній медицині при різних патологічних станах, так само, як і для їх профілактики. Наприклад, при захворюваннях суглобів, дерматологічні проблеми (дерматиті, екземі і десятках інших), опіках і так далі, часто застосовується мазь.

Як її (і інші засоби з розглянутого нами сьогодні рослини) готувати — буде розказано далі. А поки подивимося, що вони лікують і як краще їх застосовувати.

Так, мазь з коріння кульбаби застосовується на уражених ділянках тіла, і біля них, з метою недопущення поширення недуги, особливо якщо мова йде про грибкових або бактеріальних ураженнях шкірних покривів. Мазь наноситься тонким шаром. Руки перед цим треба ретельно вимити з бактерицидним милом, або ж використовувати спеціальні медичні стерильні рукавички. Наносити мазь слід 1-3 рази в день. Останній раз — перед сном, залишаючи її до самого ранку. Можна не змивати.

Однак, часто це роблять в косметичних цілях, так як вона може залишати жирні сліди, дивлячись на свою консистенцію і склад. Приблизний курс — від 1 тижня до 10 днів.

З метою «розігнати» жовч і очистити печінку, для більш продуктивної роботи, можна застосовувати відвар. Він вживається за 15-25 хвилин до трапези (для досягнення оптимального ефекту від лікування) протягом 1,5-2 тижнів. Також позитивно впливає на печінку корінь лопуха, який нейтралізує дію токсинів, при цьому полегшуючи роботу даного органу.

Об'єм відвару за один прийом — приблизно половина гранованого склянки, або близько 130 мілілітрів. Відвар застосовується і при внутрішніх запальних процесах, розладах у роботі шлунково-кишкового тракту, занепаді сил.

Горілчана настоянка може бути використана в якості дієвого засобу при екземі, болях в животі, безсоння, надмірної дратівливості. Для цього, її вживають по 25 крапель до їжі (можна додавати у воду). Курс прийому: близько одного місяця. Курси можна повторювати після перерв у кілька місяців. Настоянку коріння кульбаби на горілці можна застосовувати як всередину, так і зовнішньо, використовуючи в якості растирки.

Багатьом подобається чай з кульбаби. Це смачне і ароматне засіб, яке, в більшості випадків, із задоволенням п'ють навіть діти. Особливо, якщо додати до нього трохи меду. З якими цілями вона застосовується. Вони різні.

Чай діє як загальнозміцнюючий натуральний напій, допомагає при кашлі і лихоманці, знезаражує ротову порожнину, знищуючи в ній патогенну мікрофлору.

Позитивно впливає на організм при дефіциті мінералів та вітамінів, у тому числі — кальцію, найважливішого елемента для опорно-рухової системи (кісток, зв'язок, м'язів, суглобів), магнію, незамінного для повноцінної і злагодженої роботи нервової системи, цинку, без якого імунітет дуже сильно страждає, і так далі. Чай можна пити невеликими порціями протягом доби. Середній курс його споживання: близько 1-2 тижнів.

Порошок з коренів кульбаби чудово нормалізує сон, оптимізує обмінні процеси в організмі, усуває симптоми алергії, служить профілактикою туберкульозу.

Є засобом, що чинить на організм загальнозміцнюючу дію. Практично не має, як і більшість інших засобів, приготованих на основі цієї рослини, його коріння, протипоказань. А як їх правильно готувати? Про це — далі.

Як приготувати настій, відвар, мазь, чай, настойку з коріння кульбаби

Відвар

Необхідно взяти близько 20 грамів коренів, попередньо підготовлених (очищених і висушених) на один літр води. Покласти сировину в емальовану каструлю, залити водою, довести до кипіння на великому вогні, далі — зменшити його і томити на водяній бані хвилин до десятої.

Після цього повинно залишитися приблизно 750 мілілітрів рідини. Прибрати з вогню, накрити кришкою, настоювати не менше 25 хвилин. Процідити і поставити на зберігання в холодильник. Готовий відвар придатний до вживання не більше 48 годин.

Настій на воді

Співвідношення інгредієнтів — таке ж, як і при приготуванні відвару. Але сам алгоритм — інший. Так, слід закип'ятити воду і залити коріння у фарфоровому чайнику, залишивши півгодини настоюватися. Зберігати так само, і стільки ж, як настій,

Порошок

Готується виключно з добірних сушених коренів. Для його отримання, можна використовувати блендер або кавомолку, перед цим подрібнивши корінці за допомогою кухонного ножа. Порошок можна зберігати в герметично закритому посуді, наприклад — у скляних банках.

Настоянка на горілці

Взяти необхідну кількість коренів (сухих або свіжих, сирих). Укласти в банку і залити горілкою, щоб вони повністю зникли під нею. Наполягати в прохолодному і темному місці один місяць. Термін зберігання: 1 рік.

Чай

Для його приготування можна використовувати не тільки корінці, а й квіти. Ложка чайна сировини заливають 250 мл окропу і настоюється в чашці або чайнику 4-5 хвилин. Вживається відразу ж.

Мазь з кореня кульбаби

Простіше готувати її із сирого кореня. 50 грамів коренів розмелюють в кашку, додається 45-50 грамів вершкового масла. Все вкладається в банку і витримується 2-3 дні. Мазь зберігається в холодильнику 1 тиждень.

Корінь кульбаби — як заготовити і коли

Не все знаю як заготовити корінь кульбаби, адже його можна придбати в аптеці. Ну а якщо ви все-таки вирішили зайнятися заготівлею самостійно, то вам треба знати, коли слід заготовляти сировину.

Сировина збирається (викопується) або в період в'янення рослини — восени, або навесні, до розпускання листя. Його треба викопати, очистити від землі і вимити.

Розкласти на листі і сушити природним способом до повного випаровування вологи. Зберігати в сухому приміщенні до 5 років.

Важливо! При самолікуванні слід ретельно зважувати всі позитивні і негативні властивості того або іншого засобу.

Навіть при призначенні препаратів кваліфікованими лікарями, можливі побічні ефекти. Тоді їх, як правило, відміняють в екстреному порядку. Будьте обережні і уважні, особливо при лікуванні дітей.

чи Застосовуєте ви препарати з коренів кульбаби, поділіться, нижче в коментарях, при яких захворюваннях і є результати. Заздалегідь дякую.

Комментарии (0)
Додати коментар
Корисні властивості ягоди годжі - 19 неймовірних властивостей годжі
Ягоди годжі - унікальний продукт, який містить у своєму складі ряд цінних мінеральних речовин і вітамінів. Ягоди мають ряд корисних властивостей, але, мабуть, найбільш