![Як вживати диню для лікування. Всі секрети застосування дині](/uploads/images/nmm-2560.jpg)
Як вживати диню для лікування. Всі секрети застосування дині
![](/uploads/images/nmm-2560.jpg)
Здрастуйте, дорогі читачі. Cucumis melo — широко відома культура, що відноситься до бахчовым, унікальні плоди якої цінуються у всьому світі, а в деяких країнах вони практично мають вагу золота«. Наприклад, в Китаї — це найдорожче ласощі, за кілограм якого доведеться заплатити від 30 до 50 євро. Непогана ідея для бізнесу. Залишилося тільки вирішити питання з експортом дині в цю країну. Ах, так! Ви можете бути не в курсі: мова йде саме про дині. Cucumis melo — її офіційну ботанічну назву. Її м'якоть — просто ідеальна: вона надзвичайно ароматна, солодка, дуже соковита, насичена десятками різноманітних вітамінів і мінералів, які впливають на здоров'я дуже позитивний вплив. Природно, існують десятки сортів цієї культури, кожен з яких відрізняється своїми гастрономічними характеристиками, і колірною гамою, і зовнішнім виглядом.
Але, практично кожен з них припаде до смаку любителям корисної здорової їжі. Прийшла в світ з Давньої Індії, обожнювана і широко култивируемая в Стародавньому Єгипті і Азії, на Русі диня з'явилася приблизно в XII столітті.
І з тих пір її історія — не припиняється. Завдяки чому ця культура заслужила таку повагу? Вона зобов'язана цим своєму смаку, аромату, користь! Про це варто поговорити більш детально.
Унікальний хімічний склад дині
Як вже зазначалося, саме завдяки складу диня має позитивний вплив на людський організм.
Що ж у нього входить (коротко):
Вітаміни: А, С, Е, групи В (особливо багато вітаміну В9!), інші;
Мінерали: цинк, йод, залізо, кальцій, калій, марганець, мідь, кремній і багато інших;
{reklama}Каротин, фруктоза, клітковина, органічні кислоти (зокрема, лимонна і яблучна);
Ефірні олії (особливо багато — в насінні).
Диня — корисні властивості і вся користь для здоров'я
Вона використовується в кулінарії, косметології, народної медицини, дієтології. Давайте почнемо з останнього пункту: дієтології. Отже, диня, незважаючи на свою поживність, сприяє схудненню.
Калорійність 100 грамів продукту — близько 32 ккал.
Вона може відрізнятися в ту чи іншу сторону, залежно від умов вирощування, часу збирання врожаю, способу зберігання та інших умов.
Унікальні властивості дині обумовлені її складом, в тому числі і дієтичне. Але, про складі — трохи пізніше. А зараз — про її властивості, що сприяють схудненню.
Диня в дієтології
Диня, в цьому контексті, сприяє:
Поліпшенню обмінних процесів в організмі
Розганяючи метаболізм, її м'якоть безпосередньо покращує процес використання енергії, накопиченої в клітинах, безпосередньо каталізуючи витрата жирових відкладень;
Насичення
Це — дуже поживний продукт. Але, він несе в собі, за великим рахунком, тільки позитивні для організму і вашої фігури речовини. Тобто, він сприяє насиченню на тривалий період часу, не засмічуючи при цьому організм непотрібними йому порожніми калоріями і шлаками;
Очищенню кишечника
Від його стану, на 30-50% залежить і стан вашої талії. Від того, наскільки ефективно ШКТ, а зокрема — сам кишечник, перетравлює поступаемую в нього їжу і засвоює її, залежний маса тіла. Частково очищаючи кишечник від шлаків, диня покращує його загальний стан і сприяє схудненню!
Динна монодієта або диня для схуднення
Суть її полягає в тому, що потрібно влаштовувати собі «динні» дні один раз на 7-8 днів, з'їдаючи в такий день м'якоті плодів за 1400-1600.
Одночасно, в ці ж дні, необхідно випивати не менше 2,5 літрів рідини (в ідеалі це має бути якісна питна вода).
В результаті таких зусиль можна скинути від 4 до 7 кілограмів зайвої ваги, за умови, що ви будете дотримуватися цієї дієти не менше двох місяців поспіль.
Далі, в якості превентивних заходів, щоб зайву вагу знову до вас не повернувся, «динні» дні можна влаштовувати один раз в два тижні.
Як під час дієти, так і під час «профілактичних» днів, вся кількість продукту (1400-1600 грамів) слід розділити на 6 рівних порцій, використовуючи їх протягом дня. Останній прийом їжі (м'якоті плоду) повинен бути не пізніше 19.00!
Адже вона, незважаючи на всі її переваги, є досить важким для перетравлення продуктом. Монодієта передбачає виключення вживання іншої їжі, крім тієї, яка включена в саму дієту.
Отже, крім дині не варто їсти більше нічого в такі дні. Допускається вживання лише невеликої кількості нежирного натурального йогурту, якщо почуття голоду — дуже сильне.
Диня в кулінарії
Вживають її в різних видах. Найчастіше — в сирому, свіжому. Такою вона є найсмачнішою і найкориснішою для здоров'я.
А ще її можна в'ялити, сушити, робити з неї цукати, варить джеми і варення, готувати мармелади, додавати у випічку, робити сік і так далі.
Сушену або свіжу диню включають до складу йогуртів і навіть додають в чай. В принципі, обмежень за її кулінарного використання — не існує.
Проте, слід знати, що молочні продукти, зокрема — свіже молоко, погано переноситься організмом, в поєднанні зі свіжими плодами дині. Йогурт до цього правила не відноситься.
Диня в косметології
її Застосування в цій сфері — не менш широко, ніж в кулінарній. Тут онаДЫ виступає в ролі ефективного антисептика, очищаючого кошти, зволожуючого антистресової, антивікового. Може використовуватися у вигляді масок, обгортань.
Маски застосовуються для особи, обгортання, відповідно, для будь-яких інших частин тіла, зовнішньо.
Диня добре покращує структуру волосся, вирішує більшість проблем зі шкірою, очищає пори, прискорює регенерацію м'яких тканин, відлущує вже мертві клітини.
Як для шкіри, так і для волосся, вона може застосовуватися просто у вигляді кашки, приготовленої з м'якоті дозрілого плоду.
Для волосся
Для її отримання необхідно задіяти блендер, кухонний комбайн, або ж можна зробити це вручну. Кашка на волосся наноситься 1-3 рази в тиждень, витримується до 30 хвилин, змивається теплою водою. На шкіру вона може наноситися на 15-20 хвилин, 2-3 рази в тиждень, після чого теж повинні бути змитий водою кімнатної температури.
Для шкіри
Для шкіри, по мірі необхідності, можна застосовувати живильний натуральний крем, після процедури. Кашку можна використовувати н постійній основі, але, кожен місяць роблячи перерви не менше, ніж на 1 тиждень.
Зверніть увагу! Диня, незважаючи на всю свою користь, може, хоч і рідко, бути провокатором алергічних висипань.
Тому, використовувати її потрібно тільки тоді, коли ви переконаєтеся, що алергії, при зовнішньому її застосуванні, у вас немає. Та не рекомендовано застосовувати такі процедури дітям до 15 років.
Як відбілити шкіру динею
Якщо ви хочете відбілити свою шкіру — вам в цьому допоможе сушена диня і сухе молоко. Їх потрібно змішати в рівній пропорції, в необхідних кількостях, розвести питної теплою водою, розмішати до однорідної консистенції.
Застосовувати в якості маски 3 рази в тиждень, змиваючи теплою водою або відваром польової ромашки. Курс — 3-4 тижні.
Як приготувати борошно з дині
Щоб заздалегідь приготувати борошно з дині, потрібно висушити її м'якоть, разом з насінням, подрібнити на блендері до стану борошна.
Диня з огірком для обличчя
Використовується для обличчя та шкіри з інших частин тіла. Необхідно взяти в рівних пропорціях м'якоть плодів, на блендері подрібнити їх до кашоподібного стану. Все готово! Можна використовувати на постійній основі, один раз в тиждень, або курсами по 4 тижні, 2-3 рази на 7-8 днів.
Як бачите, приготування коштів на основі дині не є тривалим або складним. Все робиться дуже швидко, застосовується — просто, а ефект приносить дійсно вражаючий. Користуйтеся на здоров'я.
Диня — лікування та застосування в народній медицині
Її плоди мають колосальний вплив на організм. У чому ж воно полягає основні корисні властивості дині? Давайте подивимося:
Тонізуючий ефект: для розуму і тіла
тобто, при вживанні дині розумові процеси протікають швидше, а фізична сила та витривалість, активність — зростають;
Сечогінну дію
Це дуже актуально при надмірному скупченні рідини в організмі. Це — позитивний момент і для тих, хто хоче знизити вагу свого тіла, і для тих, хто страждає набряком м'яких тканин, кінцівок, і для тих, хто хворіє на гіпертонію, або перебуває в групі ризику;
Жовчогінний
Відтік жовчі, стабільне і регулярне — це запорука здоров'я шлунково-кишкового тракту і його безперебійної роботи. Іноді він порушується.
Жовч може продукуватися в недостатніх обсягах або застоюватися в міхурі. Диня вирішує ці проблеми. З обережністю вживайте її при порушенні прохідності жовчних проток;
Загальнозміцнюючу дію
Наповнюючи кожну клітину тіла вітамінами і мінеральними солями, іншими, необхідними йому речовинами, ці плоди мають яскраво виражену загальнозміцнюючу дію, яка проявляється і в посиленні імунної захисту, поліпшення стану кожного органу зокрема;
Легкий проносний ефект
При хронічному запорі диню рекомендують вживати регулярно. Вона, у багатьох випадках, дозволяє обійтися без вживання лікарських препаратів проносної дії. Це ж актуально і при геморої, наприклад, і при ряді інших недуг;
Очищаючий ефект для кишечника, і для всього організму в цілому
Диня здатна позбавити кишечник від скупчилися в ньому шлаків, а клітини тіла — від токсичних для них речовин, які зв'язуються і виводяться природним шляхом з м'яких тканин. Кров буде частково звільнена від шкідливого холестерину;
Допомога у кровотворенні
Воно відбувається безперервно. У цих процесах беруть участь десятки речовин, які інтенсивно витрачаються і повинні стабільно присутній в організмі.
Їх надходження туди забезпечує м'якоть дині, яку, до речі, частково можна споживати разом з насінням, тільки бажано їх розкушувати;
Позитивний вплив на нервову систему
Диня рекомендована меланхолікам, людям, схильним до депресивних станів, підвищеної агресивності і так далі. Також, її вживання позитивно впливає на швидкість реакції та інтелектуальні здібності;
Зміцнення опорно-рухового апарату
Найбільше це стосується суглобів, які стануть міцнішими і вільніше від ревматизму, подагри та інших недуг, які на сьогоднішній день дуже поширені.
Перераховувати корисний вплив на організм дині можна дуже довго. Вона корисна при недокрів'ї, застуди та інфекційних, вірусних захворюваннях, для профілактики каменів у нирках і жовчному міхурі, зморшок і вугрової висипки, профілактики онкозахворювань і так далі.
Але, давайте, краще, розглянемо кілька конкретних рецептів!
Рецепти для здоров'я
Користь дині для здоров'я очевидна, але є рецепти народної медицини, які застосовують для лікування. І диня має досить позитивний результат на організм.
- При невеликих каменях в нирках. Для приготування кошти по даному рецепту знадобиться насіння дині. Їх необхідно розтовкти у ступі. Закип'ятіть склянку питної води і залийте нею подрібнене насіння (в скляному або фарфоровому посуді). Настоюйте не менше години. Перед прийомом — проціджують. Приймайте 2 рази на добу по половині склянки до їжі. Курс — до 1 місяця.
- При гонореї. У цьому рецепті теж потрібні насіння. Але, подрібнити їх треба ще ретельніше. Для цього можна використовувати, наприклад, блендер. Одну чайну ложку таких насіння треба залити крутим окропом в обсязі 290-300 мілілітрів. Далі — поставте на водяну баню і тушкуйте 15 хвилин. Зніміть, настоюйте 4-5 хвилин, процідіть. Приймайте по половині склянки перед їжею (обід) протягом 3 тижнів.
- Сік дині при кашлі, інфекціях горла, кишкових паразитів, для поліпшення перетравлювання і засвоєння їжі. Це, в принципі, універсальне засіб. «Добути» сік можна, використовуючи соковижималку. Пити його можна на постійній основі практично кожен день по 150 мл (2-3 рази на добу).
- М'якоть дині проти проблем з шкірою. Вже було описано її позитивний вплив в косметології. А тепер — про вирішення суто медичних проблем. Вітіліго — недуга, на щастя, не настільки поширений, але досить неприємний. З ним покликані справлятися дорогі препарати імпортного походження. І то, вони, як правило, не усувають його повністю, а тільки гальмують зовнішні прояви. Адже корінь недуги знаходиться всередині організму, а не зовні його. Диня, в цьому плані, діє комплексно. А саме це природне лікування обійдеться куди дешевше і буде набагато приємніше. Внутрішнє вплив — вживання м'якоті дині в якості харчового продукту. Зовнішнє застосування кашки з неї на ділянках шкіри, уражених вітіліго: змащувати їх нею постійно по 2-4 рази на добу.
- Лікування імпотенції. Рецепт: насіння разом з м'якоттю, потрібно висушити, змолоти на блендері або кавомолці до порошкоподібного стану. Вживати по 1 десертній ложці 2-4 рази на добу перед трапезою. Курсами: 1 місяць прийому — 1 місяць перерви, і так далі.
Протипоказання і шкода який може завдати диня
диня Має і певні протипоказання, а також — застереження, до вживання.
Серед них:
Цукровий діабет (споживання в мінімальних кількостях може обговорюватися з лікарем в індивідуальному порядку).
Діарея (так як плоди сприяють розрідженню калу).
Виразка шлунка або дванадцятипалої кишки, гастрит.
Годування грудьми — лактація (вживати в мінімальних кількостях і при відсутності негативних реакцій з боку організму дитини!).
Бажано не поєднувати цей продукт з алкогольними напоями. Хоч це і смачно, але дуже шкідливо.
Краще не їсти диню на голодний шлунок, особливо — з самого ранку.
Також, відмовтеся від неї, або обмежте вживання, при індивідуальній непереносимості, і намагайтеся ніколи не є її з молоком.
В іншому явних обмежень або протипоказань немає.
Читайте цікаві статті на блозі по темі:
Вся користь кавуна для здоров'я.
Кавунова дієта на 5 днів.
Будьте здорові!
![Питна дієта](/templates/flatty/dleimages/no_image.jpg)
![До чого сниться диня Сонник - диня уві сні що значить](/templates/flatty/dleimages/no_image.jpg)
![Шкода і небезпека строгих і тривалих дієт](/templates/flatty/dleimages/no_image.jpg)