Глід — унікальний дарунок природи
09.09.2017 1 225 0

Глід — унікальний дарунок природи

Здоров'я
В закладки

Здрастуйте, дорогі читачі. Наші предки, ще не маючи доступу до висококваліфікованої медичної допомоги, лікувалися народними методами. Збирали трави, коріння, плоди рослин. Їх сушили і запасали. І якщо відчували нездужання, то готували чаї, настої. А іноді — відварювали. Але, і сьогодні народні рецепти приходять на допомогу для оздоровлення та запобігання недуг. Одне з найбільш популярних засобів – глід. Трава «глід» – це чагарник, який належить до рослинного сімейства розоцвітих. З грецької мови перекладається – «сильний». Чагарник дійсно потужний, з міцною деревиною та підвищеною живучістю. З початку 16 століття, листочки, плоди і квітки рослини почали заготовляти в лікувальних цілях.

Розглянемо основні способи зміцнення здоров'я за допомогою глоду, в тому числі — як заварювати глід правильно, чим корисний глід для організму і як його заварювати поєднуючи з плодами шипшини, на блозі ми вже говорили про те, як заварювати шипшина, а сьогодні розглянемо глід.

Користь глоду для організму і всі вітаміни

В рукописах знайдені згадки про зцілення серцевих хвороб за допомогою глоду. А в стародавній Греції ягідки глоду смалывали і додавали до складу тіста для хліба.

Практично всі частини рослини можуть застосовуватися в медичних цілях, але особливою популярністю користуються плоди і квіти. Розглянемо, чим же так корисний глід.

Плоди містять багато вітамінів:

  • ретинол
  • аскорбінову кислоту
  • филлохинон
  • токоферол
  • а також — сорбіт
  • кислоти
  • дубильні речовини
  • ефірні масла

У корі є просто необхідні для оздоровлення печінки речовини – флавоноїди.

{reklama}

Але найцінніший елемент – урсолова кислота. Зустрічається воно досить рідко. Дана кислота має судинорозширювальні властивості, протизапальну дію і сприяє активному виробленню колагену.

До складу входять і пектини. А ця речовина сприяє очищенню організму від шлаків, токсичних речовин. Сприяє поліпшенню кровообігу, судини стають менш ламкими.

Глід корисний для

  1. серцево-судинної системи. Це основна причина популярності його плодів. Лікарі гомеопати рекомендують вживати глід літнім людям. Вживання сприяє нормалізації серцевого ритму, полегшує ішемічну хворобу. Також, сприяють зняттю больових відчуттів в області грудей, які часто пов'язані з порушенням кровообігу. Його часто застосовують в лікуванні постінфарктних станів, гіпертонії. Для людей похилого віку, вживання глоду – один зі способів зберегти пам'ять. Здорові судини – гарне харчування мозку, а значить — і підтримка пам'яті.
  1. Чищення організму. Виводить холестерин. Хороша допомога при ожирінні серця. Зайві жирові відкладення на цьому, без перебільшення, життєво важливому органі — це його прискорений знос і перебої в роботі. Дуже добре нормалізувати стан серця, прибрати зайвий жир, зміцнити м'язи, допоможе натуральне ліки — глід.
  1. Зниження частоти нападів мигренозной болю. Мігрень здатна знизити якість життя у всіх її аспектах, починаючи від працездатності і закінчуючи відпочинком. Знизити частоту нападів і зменшити їх прояв допоможе ця трава.
  1. Полегшення симптомів клімаксу. Він вважається чимось таким далеким, ледь не міфічним, поки жінка особисто не стикається з ним, а відбувається це неминуче. Щоб зустріти цей період максимально непомітно, і з найменшим дискомфортом адаптуватися до нього, пройти його, вживайте кошти з такого звичного глоду, це допоможе.
  1. Епілепсії. Це вкрай небезпечний стан може бути припинено, а напади, в їх прояві, знижені. Практика застосування глоду при епілепсії показує його ефективність, яка заснована на впливі, у першу чергу, на нервову систему.
  1. Алергії. Різні подразники можуть по-різному впливати на організм. І їх прояви можуть бути неоднаковими. Так, неодноразово вони знаходять своє відображення і в алергічних реакціях, кошти з глоду з якими борються дуже ефективно.
  1. Посилення дії снодійних препаратів і заспокійливих. Ці властивості рослини, яке сьогодні розглядається, використовуються і нетрадиційною медициною і, нерідко, офіційної. Можуть застосовуватися як окремо, так і в комплексній терапії з іншими, в тому числі — фармацевтичними препаратами.
  1. Лікування печінкових кольок. Він них можна буде забути, якщо використовувати цей чагарник регулярно. В інших же випадках вони просто не будуть так часто і сильно докучати. Такий позитивний ефект заснований і на прямому знеболюючою дією, і на поліпшення стану печінки, нормалізації його функцій і працездатності.
  1. Боротьби з виразковою хворобою. У плодах міститься особлива слиз, яка м'яко обволікає шлунок. Може використовуватися в лікувальних або превентивних цілях!
  1. Лікування симптомів цукрового діабету. Позбутися від цієї недуги, негативно впливає на стан всього організму, навряд чи вдасться за допомогою одного лише глоду, але захиститися від його негативних наслідків — цілком реально!
  1. Зміцнення імунітету. Захисні сили організму багато в чому залежать від його загального стану. Глід впливає комплексно у вирішенні питання із зміцненням імунітету: оздоровлює весь організм та нормалізує роботу органів імунної системи.
  1. Усунення діареї при дизентерії. Кріплять властивості цієї рослини були відомі ще з давніх часів. І ними дуже часто користувалися. І навіть зараз, коли доступні сучасні фармацевтичні препарати, цілеспрямовано працюють у цьому напрямку, трава глоду не втратила своєї актуальності.
  1. Зняття стресу і перевтоми. Про заспокійливих властивостях вже було згадано. Сюди ж слід віднести і чудовий, яскраво виражений антистресовий ефект від прийому препаратів глоду.
  1. Стимулювання вироблення грудного молока. Лактація може порушуватися з кількох причин. Відновити її до нормального рівня теж дуже швидко допоможе глід. Важливо: перед використанням глоду, при вагітності і лактації, проконсультуйтеся з лікарем.

Тепер, коли зрозуміло кому рекомендується вживати глід, розглянемо, як правильно його готувати.

Як заварювати глід правильно в термосі — всі тонкощі

Це самий простий і універсальний спосіб. При подібному способі виходить середній варіант між настоєм або відваром.

Пропорції: на кожен літр окропу, слід додати 25 ягід глоду. Але, якщо хочете отримати більш насичений напій, то збільште кількість ягід глоду, пропорції тим самим теж збільшуються.

Помістіть глід в термос, залийте гарячою водою і залиште на всю ніч. Вранці корисний напій готовий до застосування.

Рекомендується заварювати саме цілі плоди, так як вони містять максимум потрібних компонентів.

Як правильно заварювати шипшина і глід поєднуючи їх разом

Шипшина, в поєднанні з глодом, допомагає в боротьбі з низьким тиском. Можна також заварити цілі плоди сушеної шипшини в термосі, але, варто збільшити вміст шипшини і знизити вміст глоду.

Рецепт наведено з розрахунку на обсяг чаю 500 мілілітрів.

Візьміть 15 грам шипшини і 8 грам глоду. Залийте окропом і дайте настоятися протягом ночі. Вранці починайте вживати замість чаю.

Якщо немає проблем з низьким тиском, то можна вирівняти кількість шипшини і глоду. Вживати бажано окремо від їжі.

Як заварювати глід для серця і при хворобах серця

Найчастіше, глід заварюють в цілях профілактики і лікування хвороб серця, а метод заварки залежить від типу хвороби. Як заварювати глід для серця і при хворобах серця, зараз розповім. Хоча, можна заварювати звичайний чай з додаванням ягідок глоду і додаткових трав. Знадобиться 20 грам ягідок, залийте їх 200 мл окропу, можна додати мед.

Для боротьби зі стенокардією, приготуйте настій. На 250 мілілітрів води знадобиться 15 грам ягід. Залийте кіпяточком і настоюйте протягом 8 годин. Вранці зцідіть настій через марлю. Пити треба по 250 мілілітрів за годину до їжі.

Для зміцнення міокарда. Знадобиться 15 грам подрібнених плодів глоду. Залийте 250 мл окропу. Дайте відстоятися 120 хвилин. Потім процідіть рідину. Вживайте 3 рази по 125 мл до їжі тричі за день.

Для підтримки серця і лікування кардионеврозов. Знадобляться не тільки плоди, але і гілки і листя, чагарнику. Для підтримки серця, додайте польовий хвощ і пташиний горець. Для лікування кардионевроза – ромашку і пустирник. Перемішайте інгредієнти в рівній пропорції і 15 грам залийте 250 мл кипяточка. Пийте замість чаю.

Від стенокардії. Залийте 250 мл окропу 5 грамів квітів. Накрийте кришкою. Прогрійте складу з допомогою водяної бані 15 хвилин. Дайте час охолоне. Процідіть. Збільшіть об'єм рідини на 200 мілілітрів. Випивайте півсклянки тричі на день.

Як заварювати сушений глід і як пити

Найчастіше вживаються сушені плоди цієї рослини. Але, можна використати і його листя, і навіть гілки. Вони виявляють позитивний ефект при будь-якому з станів, описаних вище. Як приготувати домашнє цілющий засіб з універсального рецепту — дивіться далі.

  1. Найкраще використовувати для заварювання якісний термос, в ньому вдається отримати максимально корисний засіб, повністю розкривши цілющий потенціал рослини.
  1. Сама рослина не потрібно подрібнювати. Плоди, листя і стебла повинні бути як можна ціліше — в природному вигляді.
  1. В термос класти глоду приблизно 15 грамів на 1 літр окропу.
  1. Залити рослину крутим окропом, але термос відразу не закривати, а дати йому постояти відкритим, нехай він подихає» (до 10 хвилин).
  1. Закрийте термос і залишіть настоюватися на 7-8 годин.

Вживати такий засіб можна при більшості відомих випадків, про які було розказано вище, по 2-3 столові ложки 2-3 рази до їди. Ось так просто і легко заварювати сушений глід.

Настій, відвар і чай з глоду

Для приготування настоянки існує кілька рецептів. Наведу найбільш перевірені.

Для хворих на аритмію і стенокардією

Знадобиться 15 грам ягід, їх залити 250 мл води, кип'ятіть на слабкому вогні, після — зцідіть і збільшіть обсяг на 200 мілілітрів води. Випивайте відвар тричі на день на ложці.

Настоянка на горілці

Зберіть плоди, квіти і листя. Залийте збір звичайною горілкою, але так, щоб вона повністю покривала суміш. Закрийте посуд і дайте відстоятися 30-50 днів в тепленькому містечку. У процесі настоювання, трохи струшуйте посудину щодня. Коли настій готовий, профільтруйте. Випивайте по ложечці з ранку і перед сном. Цикл споживання: 31 день, після місячної перерви можна повторити процедуру (курс).

Настій із заспокійливим ефектом

Інгредієнти – квіти глоду, корінь валеріани, пустирника. Складіть збір в рівних пропорціях. Налийте до 15 грам збору 250 мілілітрів окропу. Нехай настоїться 60-120 хвилин. Процідіть і випивайте по четвертинці склянки чотири рази на день до їжі.

Для профілактики інфаркту міокарда

Підійде суміш з глоду і пустирника. Змішайте 8 грам збору, залийте 250 мл окропу, настоюйте 60 хвилин. Процідіть. Слід вживати третину склянки за годину до сніданку, обіди і вечері.

Для профілактики хвороби розширення вен

Знадобиться скласти збір: 3 частини квіток глоду і материнки до 4 частин звіробою і пустирника. Увечері залийте в 15 грам збору 250 мілілітрів окропу. Хай простоїть ніч. Пийте по півсклянки за 60 хвилин до того, як вирішите поїсти.

Профілактика інсульту

Приготуйте суміш: 2 частини ягід глоду і шипшини і 1 частина аронії чорноплідної і насіння морквини. Залити близько 45 грам суміші одним літром окропу. Нехай постоїть три години. Приймайте 6 разів за день по 125 мл.

При гіпертонії

При гіпертонії, на 750 мілілітрів води додайте 45 грам мелених ягідок глоду. Настоюйте 30 хвилин, потім процідіть.

Для зняття шлункових болів

Треба заварити сухі ягоди глоду водою, і розпарити в духовці, але, не допускайте закипання. Готові плоди їжте, поки вони теплі, а решту рідина — пийте.

При запамороченні

Допоможе наступний відвар. Ложку плодів залийте склянкою окропу. Наполягайте 120 хвилин в темному приміщенні. Після — ретельно профільтруйте. Приймайте по 2 ложечки чотири рази на день до вживання їжі.

Подрібніть 100 грам плодів глоду в м'ясорубці. Візьміть 500 грам горілочки. Залийте, і нехай стоїть тиждень. Уникайте попадання сонячного світла. Періодично трохи збовтуйте посудину. В кінці 8 дня відфільтруйте настойку через марлю. Випивайте по 30 крапель тричі на день.

Допомога при клімаксі

Перемішайте ягоди і квіти глоду порівну. Залийте 250 мл окропу на 15 грам суміші. Наполягайте 120 хвилин в термосі, а після — зцідіть. Приймайте тричі на день по «полустаканчику» за 30 хвилин до їжі. Курс триває половину місяця.

При мігрені приготуйте «напар з квіток

Замішайте квіти і воду в пропорціях 15 грам квіток і 250 мілілітрів окропу. Пийте тричі на день по 250 мілілітрів.

Настоянка з соком квітів глоду

Пропорції: 1 частина соку на 2 частини спирту. Настоювати 2 тижні. Приймати тричі на день по 40 крапель на ложку води. Для приготування соку квітів, зберіть свіжі квіти глоду, відіжміть. Можна пити окремо по 10 крапель соку до трапези.

Для зниження тиску в артеріях

Візьміть інгредієнти: плоди глоду/трава пустирника/сухоцвіт/квіти ромашки – 4/4/4/1. Приготуйте суміш. Залийте 15 грам суміші склянкою води, нагрітої до кипіння. Наполягайте 60 хвилин. Пийте по столовій ложці тричі, протягом 12 годин, перед трапезою.

Також, в народному лікуванні прийнято вживання розчину соку глоду і його ягід. Рецепт приготування соку: помийте один кілограм ягід глоду, залийте літром води і варіть протягом двох годин на повільному полум'ї.

Після — протріть ягоди, можна скористатися ситом. Додайте столову ложку цукру-піску і доведіть до кипіння. Потім охолодіть. Можна випивати чотири рази за день разом з ложкою меду.

Роблять навіть варення з ягодами глоду. І також вони (ягоди) широко застосовується в фармакології.

А зараз хочу розповісти вам, як заготовити глід для лікування і коли, всі тонкощі заготівлі та збору.

Коли заготовляти глід і як?

Місце збору квітів і плодів глоду повинно знаходитися досить далеко від трас і великих міст.

Не збирайте квіти і плоди відразу після дощу, так як ви ускладните процес заготівлі.

Після збору, слід помістити квіти і плоди в сушарку.

Якщо у вас немає сушарки, то можна висушити плоди і на сонечку. Розстеліть полотно і тонким шаром розкладіть глід.

Подібний запас може зберігатися протягом 12 місяців.

Збір квітів здійснюйте в період цвітіння – місяць червень. Він триває максимум 5 днів.

А ось плоди збирають з вересня по жовтень, а іноді і після настання перших морозів.

Також, ягоди можна сушити і в духовці. Готовність визначайте на дотик, ягоди не повинні злипатися в руках.

Чим корисний глід і його лікувальні властивості ви знаєте, але чи є протипоказання у цих настільки корисних плодів.

Кому протипоказаний глід — шкода

Як і у будь-якої лікарської рослини, існують протипоказання до прийому. Не варто вживати відвари, настої, чаї з глодом, якщо!

  1. У вас алергія на глід.
  2. Ви — дитина віком до 13 років.
  3. Приймаєте антиаритмічні ліки.
  4. Ви вагітні. Є ймовірність мимовільного переривання вагітності в результаті вживання. Не вживайте саме ягоди, якщо ви годуєте дитину грудьми, без попередньої консультації лікаря.
  5. Ви перенесли інсульт.

І слід пам'ятати:

  1. Якщо занадто довго вживати кошти з глодом, може відбутися збій серцевого ритму.
  2. Зайве поїдання ягід може викликати отруєння, головний біль, навіть порушити роботу нирок.
  3. Якщо після прийому їжі проводити прийом настоїв із глоду, то може виникнути блювота, спазми кишечника і судин. У разі нездужання, слід знизити концентрацію або взагалі припинити прийом.
  4. Після вживання глоду не пийте воду занадто низької температури, в іншому випадку можуть виникнути коліки.

Строго відстежуйте дозування засобів, щоб уникнути побічних ефектів. Норма — трохи менше 100 грамів ягід для дорослої людини.

При будь-якому народному лікуванні, варто попередньо отримати консультацію лікаря. Не зловживайте глодом щоб уникнути негативних наслідків.

Не вживайте глід, якщо ваша професія вимагає високої концентрації уваги і швидкої реакції.

Глід – чудова рослина, яка допоможе зміцнити ваше серце, судини і нервову системи.

Підбирайте найбільш зручний і дієвий спосіб приготування лікарського засобу і застосовуйте його згідно з рекомендаціями.

А для профілактики захворювань та підвищення імунітету, практикуйте чаювання з ароматним чаєм з глоду, шипшини та інших корисних трав. Будьте здорові.

Комментарии (0)
Додати коментар
Чай для схуднення
Чай для схуднення
Чай для схуднення
27.04.15 Краса та стиль
Чай для схуднення - Це трав'яний напій, застосування якого сприяє зниженню ваги. В збір, як правило, входять такі рослини, які іменуються сечогінними або проносними.